Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Regatul Unit al Marii Britanii
Afganistan    Angola    Arabia Saudita si Yemen    Argentina    Australia    Austria    Bangladesh    Belgia    Bolivia    Brazilia    Bulgaria    Canada    Cehia    Chile    China    Columbia    Coreea de Nord si de Sud    Costa Rica si Panama    Danemarca    Ecuador    Egipt    Elvetia    Estonia    Filipine    Finlanda    Franta    Germania    Grecia    Hong Kong si Macao    India    Indonezia    Insulele Feroe    Iordania    Iran    Irlanda    Israel    Italia    Japonia    Letonia    Libia    Lituania    Mexic    Mongolia    Norvegia    Olanda    Peru    Polonia    Regatul Unit al Marii Britanii    Romania    Rusia    Slovacia    SUA    Suedia    
Regatul Unit al Marii Britanii


Populatia: 60.209.500 locuitori
Capitala: Londra
Suprafata: totale: 244.820 km²; % apa: 1,34
Religia: anglicani 56%; catolici 13,1%; metodisti 4%; musulmani 2%;
Media de viata: 76 de ani ( pentru barbati); 81,3 de ani (pentru femei)
Moneda: lira sterlina
Principalele exporturi: produse mnufacturate, masini, combustibili, alimente
Internet: .uk
Cod telefon: +44

 

  
Descriere
Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord este un stat independent situat in partea de vest a Europei. Regatul Unit al Marii Britanii este alcatuit din patru tari traditionale: Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord, dar si multe alte teritorii dependente.

Regatul Unit este cunoscut si sub denumirea de Marea Britanie, insa nu este un nume coect deoarece Marea Britanie este compusa doar din Anglia, Scotia si Tara Galilor. De asemenea nu trebuie confundat nici cu Anglia, care este una din tarile constituente.

Regatul Unit din zilele noarte s-a format in jurul regatelor independente Anglia si Scotia existente inca din secolul al X-lea. Incepand cu anul 1535 s-a alaturat celor doua si Tara galilor. In anul 1707, Anglia si Scotia se unesc prin Legea Uniunii sub un singur monarh ormand Regatul Marii Britanii.

Intre secolele al XII-le si al XVII-lea, Irlanda a fost treptat sub control englez, fiind anexata oficial in anul 1800 prin Legea Uniunii, miscare care nu a beneficiat de suortul si sprijinul populatiei. Datorita puterii maritime pe care o avea, precum si a revolutiei industiale, Regatul Englez s-a extins foarte mult, atat inspre rasarit, cat si spre apus. Astfel, la jumatatea secolului al XIX-lea devine cea mai importanta putere economica si militara a lumii.

Creaza Antanta alaturi de Franta si Rusia, iar in primul Razboi Mondial, Regatul Unit este invingator. Cu toate acestea incepand cu secolul al XX-lea influenta britanica incepe sa se diminueze, iar al doilea razboi mondial nu-i aduce decat probleme economice, precum si destramarea Imperiului in state independente. Acest lucru va duce la reinventarea Regatului Unit ca un stat european modern.Regatul Unit este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Este membru in Commonwealth, membru permanent in Consiliul de Securitate al ONU si membru de cheie al NATO.

 

Clima
Oceanul Atlantic are un efect semnificativ asupra climei Regatului Unit. Beneficiaza de o clima blanda, datorita unui curent cald de apa care vine din directia Marii Caraibe. Vanturile sudice care se misca de-a lungul acestui curent cald aduc umezeala, precum si tempereturi moderate in insulele britaice. In general temperatura medie este de 15o C vara si in jur de 5oC iarna.

 

Vegetatie
Climatul pe care il are Regatul Unit, ploile ample dau posibilitataea dezvoltarii unei game variate de palnte. Uneori plantele crescute in aceste zone sunt comparate cu vegetatia luxurianta care se gaseste in zonele cu o umiditate ridicata. Majoritatea suprafetei Regatului Unit a fost acoperit de copaci, care isi pierdeau frunzele in fiecare an. Impactul avut de popularea zonelor a fost daunator florei, astazi putant vedea doar ramasite din acele paduri. In ciuda acestor lucruri 11,8% din teritoriul Regatului este inca impadurit, majoritatea acestor zone sunt plantate in scop comercial.

Se estimeaza ca in Regatul Unit traiesc peste 30.000 de specii de animale, desi multe dintre ele se afla in pericol. Sunt foarte intalnite mamiferele mici, iar dintre mamiferele mari singurul supravietuitor este caprioara rosie, care ste intalnita in zonele muntoase din Scotia si in Exmmor, in sudul Angliei. Dintre mamiferele mici mai putem enumera bursucul, vulpi, vidre, veverita rosie si pisica salbatica. Pasarile intalnite in aceste teritorii sunt: mierla, cintezoi, vrabie, graur, cioara, pescarel si multe altele. Pestii de apapa sarata sunt foarte importani pentru economia Regatului Unit. Gasim urmatoarele specii:cod, batog, hering, calcan, macrou. Dintre speciile de apa dulce amintim: somon si crap.

 

Resurse
Resursele minerale ale Regatului Unit au fost de o importanta istorica, insa astazi, o mare pate din aceste resurse sunt epuizate sau se produc intr-o cantitate foarte mica. Au avut numeroase mine de cositor care in combinatie cu cupru avea ca rezultat bronzul. Minereul de fier a avut o foarte mare importanta in timpul Revoutiei industriale. Zacamintele de fier erau gasite in apropierea acamintelor de carbuni. Astazi minereul de fier este importat alaturi de alte minerale.Se intalnesc mine de materiale de constructii, care produc importante cantitati de calcar, nisip, pietris, piatra, gresie, argila, creta, sare si altele.

 

Transport

Datorita faptului ca Regatul Unit este o insula transportul maritim a fost si este foarte important. Pentru ca zona de coasta este neregulata acest luscru a dus la crearea multor portuti naturale. Astazi majoritatea firmelor de transport naval din Regatul Unit opereaza sub conducere straina pentru a evita regulile stricte englezesti printre care si nivelul mare al salariului echipajului. Transportul de pasageri se concentreaza foarte mult pe transportul cu bacul catre Europa sau catre Irlanda. Tranporul naval oceanic este reprezentat de transportul tancurilor de petrol. Cele ami importante porturi sunt: Londra, Forth, Grimsby, Immingham, Liverpool, Southampton si Dover.

Marea Britanie are in jur de 3200 km de canale si rauri navigabile, dintre acestea 620 de km reprezinta cale nabigabila comerciala. Cele mai importante canale sunt: Manchester, Thames, Caledonian fiind una din caile navigabile care face legatura dintre Marea Nordului si Oceanul Atlantic.

Teritoriu

Regatul Unit al Marii Britanii este format din patru tari (Anglia, Scotia, TaraGalilor si Irlanda de Nord), care la randul lor sunt impartite in regiuni astfel:- Anglia: Estul Angliei, Taramurile de Mijloc Estice, Marea Londra, Nord Estul Angliei, Nord Vestul Angliei, Sud Estul Angliei, Sud Vestul Angliei, Taramurile de Mijloc Vestice si Yorkshire si Humbert.
- Scotia este impartita in 32 de zone de consiliu
- Tara Galilor: este formata din 22 de autoritati unitare (10 „burguri-comitat”, 9 comitate, 3 orase)
- Irlanda este divizata in 26 de districte

 

Puncte turistice
Ansamblurile preistorice de la Stonehenge si Woodhenge; Catedrala de la Canterbury; Londra (catedrala f. Paul) si Coventry, Westminster Abby, palatele din Winsor si Edinburgh, British Museum, National Galary, Oxford, Cambridge, Stratford-upon-Avon, Scotia,

 

Repere

  • Regele Charles I a fost decapitat in 1649, iar Oliver Cromwell a proclamat republica sub conducerea sa ca Lord Protector. Intervalul 1649-1669 a reprezentat singura perioada din istorie cand Anglia nu a fost monarhie.
  • Regele Edward al VIII-lea a abdicat in 1936 pentru a lua de sotie o femeie divortata.
  • In parlamentul britanic, care numara 650 de membri, sunt numai 400 de locuri. Cine intarzie trebuie sa stea in picioare.

 


Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate