Enciclopedia clopotel

Iran

IranIranSuprafata
1.648.000 km2
Populatia
63.200.000 locuitori
Densitatea populatiei
30 locuitori/km
Capitala si cel mai mare oras
Teheran, 6.475.527 locuitori
Limbi vorbite
farsi (persana) este limba oficiala, vorbita de 45% clin populatie, 23% vorbesc kurda si 26% limba turca. Se vorbesc de asemenea azerbaijana si araba.
Produse importate
piese de masini, arme si echipament militar, produse alimentare, produse farmaceutice, autovehicule
Produse exportate
petrol brut si produse petroliere (90% din total), covoare, piei, fructe
Moneda oficiala
rial (1 rial = 100 dinari)
Produsul intern brut
168.100.000.000 dolari SUA
Forma de stat
republica

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Jumatate din suprafata Iranului se afla pe un podis aflat la o inaltime de 1200 m. Aceasta regiune centrala este inconjurata de lanturi muntoase cum ar fi Muntii Elburs in nord si Muntii Zagros in sud-vest. Cei mai inalti munti ai Iranului sunt Muntii Elburs, unde Varful Demavend, un vulcan stins, se ridica la 5.780 m. Partile centrale si estice ale tarii sunt dominate de Desertul sarat Kavir, nelocuibil, presarat doar cu oaze. Principalele zone depresionare se gasesc de-a lungul tarmurilor sudice ale Marii Casnice si ale coastei Golfului Persic.

CLIMA
Iranul are o clima continentala foarte variata, marcata de extreme de temperatura si precipitatii. Verile sunt foarte calduroase in jurul Golfului Persic, unde temperaturile ajung pana la pana la 50°C. Spre interior, maximele zilei depasesc uneori 50°C, dar temperaturile scad foarte rapid noaptea. Iernile sunt in general reci, cu exceptia zonei din jurul Marii Caspice si a Golfului Persic, temperaturile scazand sub 0°C in podis. Temperatura medie la Teheran este de 30°C in iulie si de 2°C in ianuarie, cu Y o cantitate medie de precipitatii de 24cm pe an. Abadan, din depresiunile sud-vestice, are o temperatura medie de 36°C in iulie si de 12°C in ianuarie, iar cantitatea medie de precipitatii este de 20cm.

POPULATIA
Iranul este centrul international al islamului siit. Aproximativ 93% din iranieni sunt musulmani siiti. Majoritatea minoritatilor etnice, al caror procentaj se ridica Ia 5%, inclusiv kurzi, baluchi, turci si arabi, sunt musulmani sunni. Principalele religii minoritare sunt bahai, zoroastrianismul si nestorianismul crestin: impreuna aceste religii cuprind aproximativ 2% din populatie. De la detronarea sahului, in 1979, Iranul are o constitutie islamica. La fiecare patru ani se alege un presedinte si un ansamblu consultativ.  Toate legile trebuie sa fie scrutate pentru corectitudinea constitutionala si islamica de un Consiliu de Pazitori format din 12 membri.

MINEREURILE
Iranul produce aproximativ trei milioane de barili de petrol pe zi, in principal pentru export. Majoritatea terenurilor petrolifere sunt situate in provincia Khuzestan si pe mare in apele Golfului Persic. Petrolul brut este exportat de pe Insula Kharg, desi multe facilitati inca nu au fost refacute dupa daunele suferite in timpul razboiului Iran-Irak (1980-88). La sfarsitul razboiului, productia de petrol a Iranului functiona abia la jumatatea nivelului de care se bucura sub domnia sahului, si era vanduta la mai putin de jumatate din pret. Exista aici si aproximativ 14 trilioane m3 de gaze naturale, in special in sud si in Muntii Elburs. In anii 1970 s-au dezvoltat diferite zacaminte de fier si de carbuni pentru utilizarea in noua industrie a otelului si incep sa fie exploatate zacaminte mari de cromit, cupru, plumb, zinc si sare. Bafq este un important centru pentru fier, plumb si zinc; Qom produce de asemenea plumb si zinc.

AGRICULTURA
Iranul este inca in principal agricol si 30% din forta de munca lucreaza in agricultura. Numai aproximativ 12% din suprafata tarii sunt folosite pentru culturi agricole, 27% fiind pasuni. Aproape o treime din terenul arabil este irigat, iar planta principala cultivata este graui; sunt importante orzul, bumbacul, fructele, nucile,
orezul, sfecla de zahar, tutunul si legumele. Cea mai mare parte din orez si tutunul este cultivat de-a lungul depresiunilor caspice. Exista 31 de milioane de oi, asigurand lana pentru industria covoarelor. Pescuitul comercial este efectuai in Golful Persic si in Marea Caspica, sursa vestitului caviar din Iran.

INDUSTRIA

Pe langa petrol, unele dintre principalele produse industriale sunt covoarele, ingrasamintele, produsele alimentare (in special zaharul si caviarul), pielea, produsele farmaceutice, masele plastice si incaltamintea. Cea mai veche industrie a Iranului este cea textila, centrata in Esfahan. S-au extins industriile de ciment si de constructii si se fabrica otel, piese de masini si automobile, adesea cu investitii straine. Recuperarea dupa daunele provocate de razboi si de un cutremur enorm din 1990 a fost lenta, si exista deficit de hrana, de bunuri de consum si de instalatii electrice in tara, facand dificila extinderea industriei fara ajutor strain. Devalorizarea monedei a facut importurile foarte scumpe. Exista planuri pentru a construi noi uzine petrochimice si pentru a mari cota anuala a tarii de gaze naturale exportate.

ORASELE

Teheranul se afla la o inaltime de 1.200 m la poalele Muntilor Elburs. O parte din vechiul oras a supravietuit dar, pe masura ce s-a extins, orasul s-a modernizat. Teheranul este principalul centru administrativ, comercial si industrial. Meshad, al doilea oras ca marime CI.759.155 de locuitori), este centrul comercial al nord-estului si are legaturi cu Turkmenistan si Afganistan. Esfahanul (1.127.030 locuitori) este de asemenea un centru industrial

TRANSPORTUL

Soseaua principala se intinde de la granita cu Turcia pana in Afganistan. Exista 136.372 km de drumuri, plus inca 40.066 km de retele de cale ferata, care leaga Teheranul cu Abadan, Meshan, Esfahan si Tabriz. Pe Shatt al Arab sunt cai navigabile interioare importante, dar acestea au fost inchise din cauza razboaielor recente. Principalele porturi la ocean sunt Khorramshahr, Bandar-e-Abbas, Bandar-e-Khomeyni si Bushehr.

Iran