Enciclopedia clopotel

Rusia

Populatia: 142.4 mil locuitori
Capitala: Moscova
Suprafata: 17 mil km2
Limba: Rusa
Religia: Crestinism, Islam
Media de viata: 61 ani (barbati), 73 ani (femei)
Moneda: 1 roubla = 100 kopecks
Principalele exporturi: Petrol si produse petroliere, gaze naturale, produse din lemn, chimice, arme si echipamente militare
Internet: .ru
Cod telefon: +7

 

Rusia
Descriere
Rusia este cel mai intins stat al lumii contemporane, ocupand o parte din estul Europei si nordul Asiei. Prin numarul de locuitori, ocupa locul sase pe glob.
Datorita intinderii sale foarte mari in partea nordica a Eurasiei, cuprinde o varietate foarte mare de peisaje naturale, resurse si unitati religioase care fac din acestea un exemplu de diversitate geografica a teritoriului.

 

Clima
Intindere mare si latitudine (intre 42º lat.N 82º lat N) determina o succesiune de zone climatice, din sud spre nord, astfel:
- un climat continental (cu nuante desertice), in apropierea Marii Caspice
- un climat temperat continental rece (pana aproape de Cercul Polar de Nord, cu ierni lungi si geroase, dar precipitatii putine.
Aici se inregistreaza frecvent temperaturi ce coboara pana -50ºC,iar uneori pana la -70ºC, fiind unele dintre cele mai reci regiuni ale planetei.
- un climat subpolar, rece (de la Cercul Polar pana la tarmul Oceanului Arctic, cu un scurt anotimp de primavara .
- un climat artic (polar), care favorizeaza existenta ghetarilor in Insula Novaia Zemlea si formarea unei banchize de gheata in Oceanul Arctic.

 

Teritoriu
Datorita intinderii foarte mari, intalnim o mare varietate a caracteristicilor fizico-geografice, prin care Federatia Rusa constituie o sinteza a unei parti insemnate din geografia fizica a planetei noastre. Intinderea mare in latitudine face posibil sa intalnim pe teritoriul ei o varitate de conditii naturale, de la cele arctice pana la cele caracteristice deserturilor, iar intinderea de la vest la est ofera o inmagine elocventa a felului in care au loc modificarile caracteristicilor fizico-geografice in longitudine.

 

Relief
Relieful ofera o mare varietate de forme si unitati. Cele trei trepte principale de relief sunt:
- munti, podisuri, dealuri si campii.
Acestea ocupa suprafete comparabile intre ele. Structura principala a reliefului este data de placa tectonica eurasiatica, foarte intinsa si putin fragmentata, care se afla intr-o relativa stabilitate fata de alte placi tectonice situate in paretea de sud si est.
Ea este alcatuita din mai multe structuri geologice majore, de la nuclee continentale foarte vechi la podisuri intinse si netede, zone depresionare si suprafete de campi de acumulare, de intinderi considerabile.

Relieful teritoriului Federatiei Ruse este completat cu numeroase forme situate la contactul dintre uscat si apa, ca de exemplu estuare, delte, platforme continentale, peninsule, insule si stramtori.
In partea de vest a Federatiei Ruse se afla o intinsa campie denumita Campia Europei de Est, care are aspectul unei depresiuni alungite, cuprinse intre Oceanul Artic, in nord, si zona Marii Caspice, in sud. Aceasta campie are altitudini coborate pe intinderi foarte mari si se remarca printr-o netezime surprinzatoare a reliefului. Este stabatuta spre nord de rauri care se varsa in Oceanul Artic (Dvina si Peciora), iar in partea de sud de bazinul hidrogafic al fluviului Volga.
In partea de nord campia Europei de Est cunoscuta in trecut sub denumirea de Campia Rusa are un relief in care se recunoaste actiunea ghetarilor prin acumularile mari de sedimente glaciare.

In centrul partii europene a Federatiei Ruse exista douan regiuni mai inalte(350m), cu aspecte si structura geologica asemanatoare regiunilor de podis :
- Podisul Valdai
- Podisul Central Rus
- Podisul Volgai
Acestea reprezinta subdiviziuni ale Campiei Europei de Est, unitatea principala a teritoriului situat pana la Ural.
Spre Marea Caspica se diferentiaza o unitate de relief situata sub nivelul marii denumita Campia Prevaspica.

Muntii Ural altitudinile sunt mici de 2000m maxim 1895m si cele mai mari intinderi sunt in medie de 1000-1200 m. Acest lant muntos are un aspect erodat si este format din structuri vechi. Datorita altitudinilor reduse, nu influenteaza patrunderea maselor de aer rece din nord. Uralii sunt cunoscuti prin bogatiea si varietatea resurselor naturale,indeosebi minereuri feroase si neferoase.
Campia Siberiei de vest este cuprinsa intre Muntii Ural si fluviul Enisei,fiind strabatuta de bayinul fluviului Obi si reprezentand o larga deschidere spre Oceanul Artic. Altitudinile sunt, pe intinderi mari,foarte coborate. Avand un aspect depresionar,favorizeaza acumularea apelor si formarea unor intinderi mari de mlastini.Este a doua regiune a globului in privinta resurselor de petrol si gaze naturale.
Podisul Siberiei Centrale este cuprins intre fluviile Enisei si Lena si are altitudini sub 2000m.
La est de fluviul Lena, se intind lanturi muntoase paralele:
- Muntii Verhoiansk
- Muntii Cerski
- Muntii Kolima
Podisul Siberiei Centrale este legat de relieful din centrul Asiei printr-o serie de lanturi muntoase reunite sub numele de regiunea muntoase a Siberiei de Sud cum ar fi:
- Muntii Saian
- Muntii Iablonovi
- Muntii Stanovoi
- Muntii Altai(4500m),ce fac legatura cu lanturile muntoase din Asia Centrala.

Vegetatia, fauna si solurile
Clima determina succesiunea zonelor de vegetatie, fauna si soluri, de la sud spre nord sub forma unor fasii paralele, asemanatoare zonelor climatice :
- in jurul Marii Caspice exista o zona de semidesert cu vegetatie saracacioasa, adaptata la uscaciune, o fauna in care intalnim difrerite specii de serpii si soluri nisipoase.
- clima temperat continentala moderata a favorizat extinderea stepei,cu vegetatie ierboasa si animale caracteristice (rozatoare,pasari),precum ;si solurile de tip cernozim
- spre nord,dupa o vegetatie de amestec (foioase si conifere) urmeaza padurea de conifere, denumita taiga, care se intinde de la Marea Baltica la Oceanul Pacific; este cea mai intinsa padure din lume, cuprinzand specii de brad, molid, zada, plop siberian, animale caracteristice (ursul brun, rasul, lupul, hermelina) si soluri podzolice .
- in regiunile subpolare si polare exista o vegetatie de trunda (muschi si licheni) si animale adaptate la frig (ren si vulpe polara).
Raurile si fluvile sunt populate de o mare varietate de pesti, iar lacul Baikal pastreaza numeroase specii rare si o varietate de foci de apa dulce unice pe glob.

 

Resursele naturale
Federatia Rusa,in ansamblul ei,poate fi considerata tara cu cele mai variate si bogate resurse naturale de pe glob.
Principalele resurse naturale sunt:
- petrol (zona Volga-Ural, Campia Precaspica si Campia Siberiei Occidentale
- gaze naturale
- carbuni (bazinele Peciora, Lena si Enisei
- minereuri de fier (Ural, Podisul Valdai)
- minereuri neferoase (Ural si Siberia)
- diamante ,aur si uraniu (Podisul Siberiei Centrale, Muntii Altari)

 

Industria
Productia actuala de petrol plaseaza Federatia Rusa pe pozitia a treia pe glob. Principala regiune ramanand Campia Siberiei Occidentale.
Gazele naturale plaseaza Federatia Rusa pe primul loc in lumek, detinand aproape 1/3 din rezervele mondiale ale aceatei resurse energetice.
Carbunii se afla pe locul trei in lume, produtia s-a diminuat corespunzator cererii, dar exploatarea carbunilor energetici s-a pastrat la un nivel constant, datorita utilizarii lor in termoenergie.
In productia de energie electrica, Federatia Rusa ocupa locul doi pe glob, dupa S.U.A, cu o structura care are proportii comparabile.
Federatia Rusa dispune de un numar mare de hidrocentrale construite pe Volga, Obi, Enisei si afluienti ai acestora.
Industria siderurgica este legata de carbunii cocsificabili,de minereuri de fier. Industria metalurgiei neferoase este dezvoltata indeosebi in zona Muntisor Ural.
Industria constructiilor de masini produce o gama variata si larga de sortimente, dar se afla in prezent intr-un proces de transformare structurala. Centre importante sunt la Moscova, Sankt Petersburg, Nijni, Novogorod, Ekaterinburg, Ufa.