Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Polonia
Afganistan    Angola    Arabia Saudita si Yemen    Argentina    Australia    Austria    Bangladesh    Belgia    Bolivia    Brazilia    Bulgaria    Canada    Cehia    Chile    China    Columbia    Coreea de Nord si de Sud    Costa Rica si Panama    Danemarca    Ecuador    Egipt    Elvetia    Estonia    Filipine    Finlanda    Franta    Germania    Grecia    Hong Kong si Macao    India    Indonezia    Insulele Feroe    Iordania    Iran    Irlanda    Israel    Italia    Japonia    Letonia    Libia    Lituania    Mexic    Mongolia    Norvegia    Olanda    Peru    Polonia    Regatul Unit al Marii Britanii    Romania    Rusia    Slovacia    SUA    Suedia    
Polonia


PoloniaPoloniaSuprafata:
312.677 km2
Pozitie geografica:
intre latitudinea nordica 49° si 54° 52' respectiv longitudinea estica 14° 7' si 24° 15'.
Populatia:
38.300.000 locuitori
Densitatea populatiei:
121 locuitori/km2
Capitala si orasul cel mai mare:
Varsovia (1.664.700 locuitori)
Limba oficiala:
poloneza
Produse importate:
lactate, ingrasaminte chimice, minereuri de fier, ulei si produse petroliere, bumbac, masini si utilaje.
Produse exportate:
lignit, cocs, cupru, sulf, utilaje, vehicule, carne, produse chimice, lemn si produse din lemn.
Moneda nationala:
zloty (1 zioty =100 groszy)
Produs intern brut (PIB):
85.485 milioane USD
Forma de stat:
republica

ASEZARE GEOGRAFICA
In cea mai mare parte este alcatuita din zone de ses ce nu depasesc inaltimea de 200 metri. Zone muntoase mai inalte se gasesc doar in partea sudica a tarii. Tarmul dinspre marea Baltica este mlastinos, cu lagune si dune de nisip. La sud de litoral se afla o regiune de lacuri, mlastinoasa, cu morene ce ating alocuri altitudinea de 300 m. Mai spre sud este situata Campia Polona. Sudetii, aflati in partea vestica a granitei sudice, sunt separati de Carpati - asezati mai spre est, prin Pasul Morva. Tatra inalta si Beschidele reprezinta regiunea cea mai inalta a Carpatilor. Cele mai mari rauri sunt: Odra si Vistula.

CLIMA
Clima este continentala si uscata, cu ierni lungi si friguroase, desi in zona litoralului baltic se remarca influentele oceanice: precipitatii si temperaturi moderate. Iernile sunt din ce in ce mai reci spre est si sud. Precipitatiile se manifesta uniform pe tot parcursul anului, vara fiind frecvente aversele violente, iama zapada. In nord suprafetele se mentin inzapezite in medie timp de 40 zile, iar in sud pana la 60-70 zile. In Gdynia temperatura medie a lunii iulie este de 17 °C, cea a lunii ianuarie -1 °C, iar in Varsovia 20 °C, respectiv -3 °C. Precipitatiile medii anuale in aceste doua orase sunt de 660 mm si 560 mm.

PADURI
29 % din suprafata Poloniei este acoperita de paduri, indeosebi in zonele deluroase si montane din sud, precum si suparfetele nefertile ale zonei de ses din nord. Majoritatea padurilor sunt formate din conifere. Principalele produse ale industriei lemnului sunt: hartia, cheresteaua si industria mobilei.

MINERITUL
Polonia se numara printre principalii producatori de carbune. Cu o productie anuala de 150 milioane tone de carbuni se situeaza pe locul 4, iar ca producator de lignit (700 milioane tone), pe locul 5 in lume. Se exploateaza de asemenea cupru si sulf in Silezia de Vest si Solec, precum si in Tarnobzreg. Saline se afla in Wielicka si Bochnia. De asemenea, in Polonia sunt rezerve mici, de titei, gaz metan, plumb si argint.

ENERGIA
75% din productia de energie electrica se datoreaza marilor centrale termice care utilizeaza carbune si lignit. In cantitati mai reduse, se foloseste si pacura si gaz metan, si exista si o centrala atomica. In sudul Poloniei functioneaza peste 100 hidrocentrale.

AGRICULTURA
Suprafata tarii se imparte in 49 % teren arabil, 13 % pasune, 30% din populatie lucreaza in domeniul agriculturii. Cresterea animalelor se bazeaza pe cresterea bovinelor si a ovinelor in zonele de munte; precum si a porcinelor. Solul este putin favorabil agriculturii, cultivandu-se secara, cartofi si ovaz, utilizate ca aliment si ca plante furajere. In regiunile sudice, cu loess, se cultiva grau si orz. Fructele si legumele se cultiva in apropierea marilor orase.

INDUSTRIA

Datorita bogatiilor subsolului, Polonia este o tara industriala importanta. Ramurile sale de baza ale industriei sunt industria otelului si a utilajelor. Nici industria navala si electronica nu raman in urma. Centrele industriei de otel sunt: Szczecin, Varsovia, Katowice. Industria chimica prospera se sprijina pe sulful si carbunele din Tarnobrzeg. Industria de textile are deja traditii ca ramura de export. Turistii care viziteaza Carpatii contribuie la randul lor la dezvoltarea eonomiei nationale.

TRANSPORTUL
Caile ferate se extind pe o lungime de 26.848 km (9.452 km electrificati). Drumurile publice formeaza o retea de 154.000 km lungime. Transportul de persoane si marfuri se desfasoara in primul rand pe acestea din urma, la care se adauga caile fluviale si canalele navigabile - in ceea ce priveste transportul produselor industriale.

ORASE
Varsovia, capitala, este centrul transportului si cel mai important nod feroviar. Capitala anterioara, Cracovia (748.356 locuitori), este situata pe malul Vistulei de Sus.

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate