Enciclopedia clopotel

Mongolia

MongoliaMongoliaSuprafata
1.565.000 km2
Asezare geografica
41°30'-52°10' N, 88°10'-119°40' E
Populatia
2.156.000 locuitori
Densitatea populatiei
1,3 locuitori/km2
Capitala si cel mai mare oras
Ulan Bacor, 600.500 locuitori
Limbi
peste 90% din populatie vorbeste mongola Khalka, una dintre limbile mongole
Produse importate
bunuri de consum, piese de masini, combustibili, produse chimice, produse alimentare, materii prime
Produse exportate
vite, cai, lana, carne, fluorina, metale neferoase
Moneda oficiala
tugrik (1 tugrik = 100 mongos)
Produsul intern brut
1860000000 dolari SUA
Forma de stat
republica populara

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Republica Mongolia din estul Asiei Centrale este una dintre cele mai putin populate tari ale lumii. Ea are o granita de 3000 km cu Rusia in nord si o alta foarte scurta (150 km) cu Kazahstan in vest. Are o suprafata totala de uscat de 1.565.000 km2 si o populatie de 2.156.000 de locuitori. Aproape intregul teritoriu ai Mongoliei este situat la o inaltime de peste 1.000 de metri peste nivelul marii. Ea este asezata pe Platoul Asiei Centrale si se inalta in vestul Muntilor Aitai, ale caror varfuri ating peste 4.300 de metri. Acestia includ Muntele Monch Chajrchan (4.362 metri), cei mai inalt varf din tara. La est de Muntii Altai este o depresiune cu peste 300 de lacuri care inconjoara un bazin fertil drenat de raurile Selenge si Tuul. In coltul sud-estic al acestui bazin se gaseste Ulan. Bator (Ulaanbaatar) capitala si centrul comercial al Mongoliei. Partea nordica a Desertului Ciobi acopera Mongolia de sud si de sud-est. Cea mai mare parte a Mongoliei se afla intr-o zona seismica activa, iar cutremureie sunt un lucru obisnuit in toata tara.

CLIMA
Mongolia are o clima continentala aspra, cu veri scurte si blande, care dureaza din luna mai pana in septembrie. Iernile sunt lungi, iar temperaturile pot sa scada sub -50°C. Temperaturile medii variaza mult, de la -26°C in ianuarie la 16°C in iulie. Ploile sunt foarte variabile si ploile torentiale bruste provoaca adesea inundatii. Cantitatea anuala de precipitatii variaza de la circa 460 mm in munti, la circa 100 mm in Desertul Gobi. Mongolia este cunoscuta pentru zilele sale senine, insorite, in medie circa 240 pe an.

RESURSELE
Desi o mare parte a regiunii Gobi este desert nisipos, exista si regiuni de semidesert care asigura loc de pasunat pentru un numar mare de oi, capre, camile, cai si  vite. Vegetatia de stepa a tarii sustine un septel total de circa 25 de milioane de animale. Cuprul si molibdenul sunt exploatate la Erdenet. De asemenea se exploateaza si putin carbune. Exista rezerve de petrol, desi in prezent nici una nu este exploatata. Exista zacaminte mari de fosfat langa Lacul Khubsugul, dar acestea sunt in cea mai mare parte neexploatate, datorita preocuparilor recente pentru daunele aduse mediului.

POPULATIA
Aproximativ 90% din populatie sunt mongoli, din care principalele grupe sunt Khalka (75%) si Oirats (mongoli de vest, 15%). Exista si o minoritate mongola Buryat, dar cazacii sunt cei mai importanti dintre gruparile etnice mai mici ale natiunii. Cazacii sunt un popor turcie care traieste in principal in vest si alcatuieste circa 5% din populatie. Multi cazaci au emigrat in Kazakhstan, dupa ce acesta si-a obtinut independenta in 1991. Limba mongola se scrie cu alfabetul chirilic din 1940. Reintroducerea scrierii traditionale, care seamana cu arabica, este printre primele schimbari dorite  de nationalistii contemporani.

RELIGIA
Majoritatea mongolilor au practicat budismul libetan pana cand guvernul comunist a pornii o viguroasa campanie antireligioasa, in anii 1937-1939. Religia budista nominala, si in mare parte superficiala, permisa in anii de dupa al doilea razboi mondial s-a bucurat de o revenire semnificativa incepand cu 1990 si este un punct focal al nationalismului mongol reinviat. Desi o prevedere constitutionala ce proclama budismul drept religia de stat a Mongoliei nu s-a adoptat in 1991, au aparui semne de revigorare religioasa. Aproape jumatate din populatia urbana este concentrata in Ulan Bator. Cresterea populatiei a fost rapida in ultimele decenii. De la caderea comunismului, sistemul educational si programele de bunastare medicala si sociala ale Mongoliei au inceput sa treaca prin schimbari revolutionare.

ECONOMIA
In mod traditional mongolii erau nomazi care traiau in principal in corturi circulare si isi pasteau turmele de capre, oi, cai, vaci si camile. Dupa  1952, comunistii au infiintat colective de crestere a animalelor si ferme mari, conduse de stat, pentru cultivarea cerealelor. Aceasta a grabit procesul colonizarii, dar el nu s-a
inradacinat complet in psihicul natiunii: multi pastori si familiile lor isi pastreaza conurile si continua sa se mute de la o pasune la alta in functie de schimbarea anotimpurilor. In prezent, desi economia ramane predominant bazata pe turmele de animale (principalele exporturi ale tarii sunt cele de lana, piei si blanuri de animale, si produsele secundare ale altor animale), exista acum o infrastructura industriala care este permanent intarita de dezvoltarea industriei carbunelui si electricitatii.

GUVERNUL
Mongolia este o republica, cu inceputurile unui sistem multipartit. Partidul Popular Revolutionar Mongol (PPRM), dominant, mai demult un partid comunist tipic de monopol, continua sa existe, dar a abandonat comunismul, nu mai joaca un rol in conducere si nu detine monopolul puterii politice. Sub o noua constitutie, intrata in vigoare in anul 1992, numele tarii a fost schimbat din Republica Populara Mongolia in Republica Mongolia, dupa care socialismul a fost oficial abandonat. Un presedinte si membrii unei legislaturi unicamerale, Marele Hural al Poporului, sunt alesi direci pe cinci ani. Primul ministru are rolul de conducator al guvernului.

Mongolia