Enciclopedia clopotel

Argentina

ArgentinaSuprafata:
2.766.889 km2
Asezarea geografica:
22°-55° latitudine sudica.
53°-40'-73°30' longitudine vesuca.
Populatia:
32.370.298 locuitori
Densitatea populatiei:
11 locuitori/km2
Capitala si cel mai mare oras:
Buenos Aires, 2.955.002 locuitori
Limba oficiala:
spaniola
Produse importate:
piese de masini, produse chimice, titei
Produse exportate:
cereale, legume, uleiuri si grasimi
Moneda oficiala:
peso (1 peso = 10.000 ausirales)
Produsul intern brut:
240.000 milioane dolari SUA
Forma de stat:
Republica

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Argentina ocupa una dintre cele mai mari parti ale latitudinilor temperate ale Americii de Sud pe latura estica a Anzilor. Latimea Argentinei este de 1.580 km. Tara este impartita in trei regiuni principale. Depresiunile nordice din Gran Chaco si Mesopotamia (cunoscute si sub numele de Entre Rios, pamantul dintre rauri) contin campii intinse, acoperite de paduri. La sud de acestea este Pampasul, pajiste imensa ce se intinde pe o suprafata de 650.000 km. Dincolo de aceasta, in partea cea mai ingusta a tarii, la sud de raul Colorado, se afla Patagonia, un podis de inaltimi mici, acoperit de pajisti.

CLIMA
Argentina este o tara cu schimbari dese de climat, dinspre nord inspre sud. Lantul muntos al Anzilor previne patrunderea in tara a influentelor Pacificului. In zona de sud, Patagonia este secetoasa si semiarida, spre deosebire de sudul suitului Chile, de cealalta parte a muntilor. In Pampas si Entre Rios, precipitatiile vin dinspre est si sunt de peste 100 cm pe coasta, desi scad constant spre interior la 50 cm la poalele muntilor Anzi. La Santiago del Estero. temperatura medie este de 29°C in ianuarie si 10°C in iulie, in timp ce in sudul Patagoniei cifrele sunt aproximativ 1°C si 2°C.

POPULATIA
56% din populatie acestei tari este de origine europeana iar 7% este constituita din emigranti, nascuti in alte tari. Un numar mic de indieni si metisi se intalnesc in regiunea de la poalele Anzilor si in extrema nordica. Argentina a devenit o tara foarte urbanizata, cu peste 85% din populatie locuind acum in orase, Pampasul fiind una dintre cele mai populate regiuni. Buenos Aires si regiunea inconjuratoare au peste 10 milioane de locuitori, Buenos Aires fiind al doilea oras ca marime din America de Sud.

AGRICULTURA
Aproximativ 60% din terenul arabil este folosit pentru pasunat. 11% din forta de munca este angajata in agricultura, care aduce circa 85% din exporturi. Cultura principala este cea de grau, indeosebi in Pampas, unde, de asemenea sunt importante si inul, porumbul, cartofii, tutunul si floarea-soarelui. Strugurii se cultiva langa Mendoza, iar maslinele, citricele si trestia de zahar provin din nord-vest. Bumbacul se cultiva pe marginile regiunii Chaco, iar ceaiul mate se produce in Entre Rios. In Argentina exista 50 de milioane de vite si 29 de milioane de oi.

MINERITUL
Argentina este bogata in minerale, desi multe dintre acestea nu sunt inca exploatate. Cea mai important zacamant este petrolul, produs in regiunea andina si in Patagonia. Exista o rafinarie la San Lorenzo. Gazele naturale se obtin din Patagonia si sunt raspandite in intreaga tara prin conducte de petrol si de gaze naturale. Se exploateaza carbuni, aur, argint, cupru, staniu, fier, plumb, mica, wolfram, mangan si zinc. 56% din electricitate este furnizata de termocentrale, care folosesc resurse proprii de petrol, gaze si carbuni. 38% din acestea provin de la hidrocentrale.

INDUSTRIA
Primele industrii ale Argentinei erau bazate pe produse agricole, precum ambalarea carnii, textile de bumbac si lana, tigaretele, vinul, macinarea graului si rafinarea zaharului. Acum exista industrii de bunuri de consum, autovehicule, chimice, petrochimice, tipografii si metalurgie. Buenos Aires este principalul oras industrial iar, pe langa acesta San Nicolas are o otelarie mare iar, rafinaria de petrol din San Lorenzo produce si ea o parte din produsele petro-chimice.

SILVICULTURA SI PESCUITUL
Lemnele de esenta tare si taninul sunt obtinute din arborii de quebracho din Chaco si nordul Entre Rios. O buna parte din lemnele de esenta moale sunt obtinute la poalele muntilor Anzi, insa pasta de lemn si hartia trebuie importate. 22% din suprafata Argentinei este impadurita, desi o parte sunt doar arbusti spinosi. O jumatate de milion de tone de pesti sunt capturati in fiecare an principalul port de pescuit fiind Mar del Plata. Capturile constau in merlucius si ansoa, care devin hrana atat pentru oameni cat si pentru animale.

TRANSPORTUL
Pampasul are o retea de drumuri si cai ferate, cotata ca fiind cea mai buna din America de Sud, desi alte parti ale tarii au doar rute mai izolate. Exista 40.617 km de cale ferata si 219.200 km de drumuri, din care 37.088 km sunt pavati. Sunt folositi 11.000 km de cai navigabile interioare. Buenos Aires este portul principal, insa Bahia Blanca este si ea importanta pentru sudul Pampasului si unele parti ale Patagoniei.

FLORA Sl FAUNA
In Anzi, pe versantii mai inalti, se gaseste numai firuta si arbusti rezistenti. Pe versantii de inaltimi mai mici cresc paduri bogate de fagi si pini. Similare cu lama si strutul, huanaco si nandu sunt animalul si pasarea specifice Pampasului. In Anzi se intalnesc condori, lame si vulturi, pume, jaguari, aligatori si papagali.

Argentina