Enciclopedia clopotel

Letonia

Populatia: 2.331.500 locuitori;
Capitala:
Riga;
Suprafata:
64.589 km²; 1,5 % apa;
Limba:
letona (limba oficiala), rusa;
Religia:
protestanti, catolici, ortodocsi;
Media de viata:
65 de ani la barbati si 76 de ani la femei;
Moneda:
lat
Principalele exporturi:
lemn si produse din lemn, masini si echipamente, metale, textile, produse alimentare
Internet:
.lv
Cod telefon:
+371

Descriere
La inceputul secolului al XIII-lea, pe teritoriul situat in partea de sud-est a Marii Baltice au inceput sa soseasca ordinele militare cruciate germane – Fratii Livonieni ai Sabiei – cu misiunea de a crestina populatia locala. Cruciatii au construit nenumrate cetati fortificate din care in prezent au ramas decat ruinele.

Capitala Letoniei, Riga, a devenit eparhie, iar in anul 1282 a fost acceptata in Liga Hanseatica. Datorita dezvoltarii comertului in zona Marii Baltice, orasul construit pe malul raului Daugava a ajuns unul dintre cele mai bogate din Europa de Est. In anul 1581, teritoriile de la nord de Daugava au intrat sub controlul Uniunii Statale Polono-lituaniene, formata in 1569. Riga si-a mentinut inca 20 de ani statutul de oras liber, dupa care a cazut la randul sau sub dominatie straina.

In 1629, si-au facut aparitia suedezii care, aproape un secol ma tarziu, au fost siliti sa cedeze terenurile baltice Rusiei tariste. Dupa Primul Razboi Mondial, miscarile pentru independenta din Letonia au condus la proclamarea republicii in 1918. Din pacate statul nu a avut sa se bucure de suveranitatea recent dobandita: in 1940, Armata Rosie a invadat si a anexat Letonia. In anul urmator, la granita si-a facut aparitia Wehrmacht-ul german, pentru ca in 1944, dupa infrangerea Germaniei hitleriste sa revina armatele secerii si ciocanului.

Letonia si celelalte republici baltice, Lituania si Estonia, au intrat pentru o lunga perioada in componenta URSS. In august 1991, dupa mai multe incercari. Letonia isi declara independenta. In iunie 1993, Letonia a avut primele alegeri parlamentare ca o republica independenta, si in iulie, constitutia din 1922 a fost complet revizuita.

Clima
Letonia are o clima temperata cu influente maritime. Iernile sunt blande, iar verile sunt racoroase in zona Marii Baltice, iar in partea de est iernile sunt friguroase si verile calduroase. Temperaturile medii anuale inregistrate sunt de -5oC in ianuarie si 17oC in iulie. Cantitatea medie a precipitatiilor anuale se incadreaza intre 560 si 790 mm. Zapada acopera solul intre doua si partu luni pe an, uneori chiar mai mult, iar lunile iulie si august sunt cele mai ploioase.

Vegetatie
Padurea acopera 47% din teritoriul tarii. Padurea este mai densa in partea nordica. Cei mai raspanditi copaci sunt pinul si molidul, dar si stejarul si teiul european sunt caracteristici pentru peisajul letonian. In paduri si nu numai sunt intalnite multe specii de ciuperci comestibile.

Dintre speciile de animale intlanite pe teritoriul Letoniei amintim elanul, cerbul, porcul salbatic, lupul, lynxul, castorul, precum si altele. In Letonia sunt intalnite peste 300 de specii de pasari dintre care barza alba, barza neagra, vulturul auriu, bufnita, ciocanitoarea, privighetoarea si carstei.

Resurse
In Letonia, resursele naturale sunt limitate. Depozitele de turba sunt cele mai mari, acoperind 10% din suprafata totala a tarii. Se mai intalnesc si zacamanite de gips, folosit la fabricarea materilelor de consctructii. Pe teritoriul Letoniei sunt intalnite si zacamanite de chihlimbar.

Transport

In Letonia caile ferate se intindeau pe 2.347 de km in anul 2002, iar soselele pe 73.202 km dintre care 28.256 de km pavate. Caile navigabile se intind pe 300 km, practicabile pe tot parcursul anului. Cele mai importante porturi ar fi Liepaja, Riga si Ventspils. In 2002 in Letonia erau 38 de aeroportu.

 

Teritoriu

Teritoriul Letoniei este impartit in 27 de raioane si 7 orase.

Puncte turistice
Riga (orasul vechi, biserica Sf. Petru, Castelul, Primaria), Parcul National Gauja, Palatele in stil baroc din regiunea istorica Zemgale, coasta Marii Baltice, vartejurile raului Venta.

Repere

  • In apropiere de Mazirbe, in nordul regiunii Kurzeme, se ridica niste blocuri de granit de inaltimea unui om, care fac obiectul unui adevarat cult local. Se pare ca acestea au proprietati energetice neobisnuite.
  • Nu departe de localitatea Kuldiga, pe apele involburate ale raului Venta se afla o cascada micuta de numai doi metri inaltime. Din punctul de vedere al latimii, ea ocupa insa primul loc in Europa, masurand 110 metri de la un capat la altul.
  • Mlastinile din regiunea Kurzeme adapostesc cele mai mari rezervatii de berze si de cocori, pasari aflate pe cale de disparitie.
  • In secolul al XX-lea, populatia letona autohtona a avut mult de suferit de pe urma deportarilor fortate, impuse atat de germani, cat si de rusi.