Enciclopedia clopotel
Filipine

300.000 km2
Asezarea geografica
4°30'-21°20' N,
116°55' - 126°36' E
Populatia
62.868.000 locuitori
Densitatea populatiei
191 locuitori/km2
Capitala si cel mai mare oras
Manila, 1.876.195 locuitori
Limbi vorbite
filipineza (derivata din cagalog, un dialect malaiez) si engleza sunt cele doua limbi nationale. Importanta limbii spaniole a scazut din 1973 cand a incetat sa mai fie o limba oficiala.
Produse importate
titei, piese de masini, autovehicule, produse textile.
Produse exportate
aparate electronice, imbracaminte, ulei de cocos, minerale, zahar, cherestea
Moneda oficiala
peso (1 peso = 100 centavo)
Produsul intern brut
185.000 milioane dolari SUA
Forma de stat
republica
CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Situat la circa 1.000 km in dreptul coastei Asiei de sud-est, Arhipelagul Filipinez este format din 7.100 de insule, din care 90% sunt nelocuite si multe din ele nu au nume nici in prezent. Luzon este cea mai mare insula (104.688 km2) iar Mindanao, in sud, este a doua ca marime (94.630 km2). Alte noua insule locuite sunt Samar, Negros, Palawan, Panay, Leyte, Mindoro, Bohol, Cebu si Masbate. Insulele sunt muntoase si foarte vulcanice. Pe Luzon, se intind cele doua lanturi muntoase principale: Sierra Madre in est si Cordillera Centrala in vest, cu valea fertila a Cagayanului intre ele. Cel mai inalt varf este vulcanul stins din Muntele Apo (2.954 m) pe insula Mindanao. La est de Mindanao este Groapa Filipinelor (10.973 m), una dintre cele mai adanci falii marine din lume.
ENERGIA
53% din electricitate este produsa de termocentrale. 33% de hidrocentrale si 14% de centrale electrice geotermale. Pe Luzon se afla barajul Pantabangan, o sursa de energie hidroelectrica, si un important mijloc de control al inundatiilor.
AGRICULTURA
In agricultura sunt angajate 47% din forta de munca, insa acest numar scade. Agricultura ramane totusi o parte importanta a economiei, dar numai 26% din suprafata este folosita pentru culturi, alte 4% pentru pasunat. Orezul este principala cultura, mai ales in zonele depresionare mai umede. Se cultiva orez si pe coaste de deal terasate. Tipuri noi de orez se cultiva la Institutul International de Cercetare a Orezului, langa Manila. Alte culturi pentru hrana sunt cele de porumb, trestie de zahar, banane si nuci de cocos. Nucile de cocos si trestia de zahar se comercializeaza, alaturi de tutun si de abaca, sursa canepei de Manila care se cultiva in principal pe Luzon, Samar si Leyte. Productia filipineza de nuci de cocos reprezinta un sfert din cea a lumii, fiind depasita doar de Indonezia.
Nucile de cocos si produsele lor reprezinta 10% din totalul exporturilor. Septelul contine 1,6 milioane de vite si 2,8 milioane de carabao (bivoli indieni), un numar mare de porci, capre si pasari de curte. Pescuitul este important pe toate insulele Filipinelor si aduce cu putin peste 5% din valoarea totala a exporturilor.
CLIMA
Clima este maritima si tropicala. Perioada cea mai umeda a anului este intre iulie si octombrie, cand vanturile musonice sufla dinspre sud. Intre august si octombrie sunt taifunuri. Cantitatea anuala de precipitatii este de peste 100 cm, cu pana la 500 cm in lanturile muntoase de coasta. Temperaturile sunt mari. Temperatura medie la Manila este de 25°C in ianuarie si 29°C in iulie.
SILVICULTURA
38% din uscat este acoperit cu paduri, in majoritatea paduri tropicale mixte, cu peste 30 de specii de pomi. Arborii cu lemn de esenta tare, precum tecul, sunt taiati pentru mobile si constructii, iar exportul de lemn este o importanta sursa de venit. Din cauza taierii copacilor, eroziunea solului incepe sa devina o problema.
MINERITUL SI INDUSTRIA
Insulele Filipine sunt bogate in minerale, indeosebi in nichel, zinc, cupru, cobalt, si carbuni. Luzon este principala sursa de minerale, si principala insula pentru industrii. Pana in 1970, industria era in mare parte bazata pe productie locala, silvicultura si pescuit. In prezent, textilele, produsele alimentare, farmaceutice si chimice au crescut in importanta. De asemenea, exista fabrici de aparate electronice si rafinarii de petrol.
ORASE
Filipinezii sunt in mare parte de origine malaieza, cu un amestec de spanioli si chinezi. Cel mai mare oras este Manila si se afla la gura de varsare a Raului Pasig. Este principalul centru industrial si administrativ si are suburbii bogate si cartiere saracacioase.
TRANSPORTUL
Cei 1.282 km de linie ferata sunt in reconstructie, dar exista peste 161.000 km de drumuri - una dinte cele mai bune retele din Asia. Traficul maritim si aerian este important pentru legaturile intre insule. Exista 94 porturi vamale si 84 aeroporturi nationale. Principalul port este Manila.
