Enciclopedia clopotel

Animale


Animalele sunt organisme eucariote pluricelulare. Celulele care le alcatuiesc corpul sunt lipsite de perete celular si de pigmenti fotosintetizanti. Celulele care au aceeasi structura si aceeasi functie sunt grupate in tesuturi, acestea alcatuiesc organe, care formeaza sisteme.

SpongieriCelenterateViermi lati

Au fost identificate peste un milion si jumatate de specii de animale si mai sunt inca multe milioane de descoperit. Animalele sunt organisme vii, care se gasesc in aproape toate habitatele Pamantului, inclusiv in adancurile oceanului, zona arctica, si chiar in interiorul altor animale si plante. Regnul animal este impartit in animale fara coloana vertebrala (nevertebrate), precum melcii si homarii si animale cu coloana vertebrala (vertebrate), precum broastele si maimutele. Nevertebratele formeaza aproape 97% din toate speciile de animale.

Viermi cilindriciViermi inelatiMoluste

Nutritia animalelor este heterotrofa, folosind direct sau indirect,  substantele organice preparate de catre plante prin fotosinteza. Digestia este de tip ingestiv, fiind realizata, de obicei intr-o cavitate interna a corpului. Animalele se incadreaza astfel in categoria trofica a consumatorilor.
ArtropodeEchinodermeCordate


Majoritatea animalelor duc o viata activa, necesara cautarii hranei, ceea ce a dus la dezvoltarea unor sisteme senzoriale si de deplasare complexe. Miscarea intregului organism sau a partilor componente (la formele fixate) se bazeaza pe existenta unor fibre contractile de tip muscular.

rechin

Reproducerea este predominant sexuata. Fecundatia externa sau interna se realizeaza prin contopirea unui gamet masculin flagelat, mai mic si mobil, cu un gamet feminin, imobil si mai mare. Celula-ou se segmenteaza, trecand prin stadiile de: MORULA, BLASTULA, GASTRULA.

BroascaPasariMamifere

Regnul animal cuprinde urmatoarele increngaturi: spongieri, celenterate, viermi lati, viermi cilindrici, viermi inelati, moluste, artropode, echinoderme, stomocordate si cordate.                                                                   
(G.C.)