Enciclopedia clopotel

Estonia

Populatia: 1.342.409 locuitori
Capitala:
Tallin
Suprafata:
45.226 km², 4,56 %
Limba:
estona
Religia:
crestinism (luteranism, ortodoxism)
Media de viata:
67 de ani la barbati si 78 de ani la femei
Moneda:
kroon (coroana estoniana)
Principalele exporturi:
masini si echipamente, lemn si hartie, textile, produse alimentare, mobila, fier, produse chimice
Internet:
.ee
Cod telefon:
+372

Descriere
Inca din preistorie, pe teritoriul Estoniei de astazi au locuit proto-europenii, care au fost asimilati de fino-ugrici. Razboaiele din 1208 initiate de germani si danezi au facuta ca tara sa treaca printr-un amplu proces de crestinizare, iar in anul 1227 a fost cucerita. Incepand cu Evul mediu si pana in Epoca Moderna, Estonia a fost controlata de diverse puteri nord – europene, precum Danemarca, Suedia, Polonia si Rusia.

Rusia a fost intotdeauna un vecin puternic, periculos si lacom. Din anul 1721 si pana in 1990, rusii au detinut puterea in Estonia. Asezarea strategica a capitalei Tallin in Golful Finic a facut ca orasul sa devina baza fortelor maritime rusesti, iar apele din largul coastei s-au transformat in camp de manevre militare.

Proportiile distrugerii mediului natural cauzate de prezenta militara ruseasca au fost enorme. Nu este de mirare ca Estonia s-a descotorosit foarte repede de armatele straine, dupa obtinerea independentei in anul 1991. Peste o treime din populatia acestei tari continua insa sa fie alcatuita din rusi, care traiesc aici de peste 50 de ani si se simt ca acasa. Fostii dusmani si actualii vecini si concetateni nu au alta solutie decat sa accepte situatia asa cum este si sa incerce sa mentina relatii cordiale.

Estonia a stabilit relatii stranse cu Finlanda si cu alte state scandinave, precum si cu Letonia si cu Lituania. La 29 martie 2004, Estonia a devenit membra a NATO, alaturi de celelalte republici baltice, cat si de Bulgaria, de Romania, de Slovacia si de Slovenia. La data de 1 mai a aceluias an, statul s-a integrat in Uniunea Europeana.

Clima
Estonia are in general veri racoroase si ierni blande. Influentele marine sunt mai bine simtite in partea vestica a tarii. La Tallin temperaturile medii inregistrate sunt de -6oC in februarie si 16oC in iulie; la Parnu, -8oC in februarie si 17oC in iulie. Cantitatile medii anuale de precipitatii de incadreaza intre 500 si 700 mm, iar lunile iulie si august sunt cele mai umede luni din an. Combinatia dintre ploaie si topirea zapezii la inceputul primaverii cauzeaza mari inundatii.

Vegetatie
Aproape jumatate din teritoriul tari este impadurit. Pinul, mesteacanul, molidul, arinul si plopul sunt cele mai intalnite specii de copacii in padurile din Estonia. Parti din vechea padure care acoperea teritoriul tarii a fost conservata in cateva zone ale Estoniei. Trei sferturi din speciile de plante sunt intalnite in partea vestica a coastei deoarece aici clima este mai moderata.

Dintre mamiferele intalnite in Estonia amintim cerbul, porcul salbatic, elanul. Carnivore, precum lynxul, lupul si ursul brun sunt intalnite de asemenea in padurile Estoniei. Campiile Estoniei reprezinta un important teritoriu de stationare pentru pasarile migratoare. Cateva specii de animale se afla sub protectia legii datorita numarului mic de exemplare, incluzand nurca europeana, alunarul si veverita zburatoare. Castorul european, dupa ce a disparut datorita vanarii masive, a fost reintrodus cu succes in Estonia in anul 1950.

Resurse
Estonia duce lipsa de o mare varietate de resurse minerale. Are mari depozite de marna, care este folosita la producerea de combustibil, fosforit (folosit pentru producerea de ingrasaminte) si calcar si dolomita. Turba, bogata in carbon este folosita si ea ca si combustibil. Cheresteaua este si onsiderata o importanta resursa pentru Estonia.

Transport

In Estonia, caile ferate se intindeau pe 958 de km in anul 2005. iar soselele pe 56.856 de km dintre care doar 13.384 de km sunt pavate. In ce priveste raurile, doar 500 de km sunt navigabili; cele mai importante porturi sunt Kopli, Kuivastu, Muuga, Tallin si Virtsu. In 2006 Estonia avea 24 de aeroporturi.

Teritoriu

Estonia este impartita in 15 unitati administrative, asemanatoare judetelor. Guvernul fiecarei unitati administrative este condus de un guvernator, care reprezinta guvernul la nivel national si este numit pe o perioada de cinci ani. La randul lor, judetele sunt impartite in municipalitati, care sunt fie urbane, fie rurale.

Puncte turistice
Tallin, Parcul National Lahemaa, Tartu (Dorpat), Viljandi, Johvi, Insulele Saaremaa, Hiiumaa, Kihnu, Vormsi.

Repere

  • "Revolutia Cantata" din vara anului 1988 a fost preludiul redobandirii independentei de catre Estonia. La festivalul de muzica populara care a avut loc la Tallin au sosit atunci aproximativ 200.000 de persoane. Distractia s-a transformat intr-o mare demonstratie de independentza a estonienilor.
  • Friedrich Reinhold Kreutzwald este cel mai preominent scriitor national estonian. El este autorul poemului Kalevipoeg ("Fiul lui Kalev"), scris in secolul XIX.
  • In anul 1992, Estonia a fost prima dintre fostele republici sovietice care a abandonat rubla si a introdus convertibilitatea valutara.