Enciclopedia clopotel

Peru

PeruPeruSuprafata
1.285.216 km2
Asezarea geografica
0°00'-18°2r S, 68°39,-81°20' V
Populatia
22.465.000 locuitori
Densitatea populatiei
16 locuitori/km2
Capitala si cel mai mare oras:
Lima, 6.483.901 locuitori
Limbi vorbite
spaniola, quechua, aymara
Produse importate
piese de masini, produse chimice, produse farmaceutice. combustibili, utilaje de transport
Produse exportate
metale neferoase, minerale, preparate din peste, minerale de fier, titei, bumbac, zahar, cafea
Moneda oficiala
sol (1 nuevo sol = 100 centi)
Produsul intern brut
28.169 milioane dolari SUA
Forma de stat
republica

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Peru este a treia tara ca marime in America de Sud si este formata din trei regiuni orientate nord-sud. In vest se afla desertul Atacama, mai intins in nord, cu dune de nisip imense. Spre sud, coasta este adesea stancoasa, cu siruri de dealuri. Aproximativ 50 de rauri strabat desertul, pornind din Anzi. Huasearan, cel mai inalt varf, atinge 6.768 m. Multi dintre muntii tarii sunt vulcanici. Cele doua lanturi principale, Cordillera Occidentala si Cordillera Orientala, sunt separate de un platou inalt pe care se afla Lacul Titicaca, cel mai mare lac din America de Sud (6.900 km2). La est de Anzi, solul este puternic inclinat pana in Bazinul Amazon sau regiunea selvas, ocupand 62% din uscat.

CLIMA
Influenta curentului litoral rece Humboldt mentine desertul racoros si secetos. Desi in nord exista izbucniri ocazionale de vreme calda si umeda, asociata cu un curent oceanic, El Nino, care apare la fiecare cinci sau sase ani. In Anzi vremea variaza, iar bazinul interior al Amazonului este cald si umed in tot timpul-anului. Lima, aflat in apropiere de coasta, are o temperatura medie de 23°C in ianuarie si 16°C in iulie, cu o cantitate de precipitatii de numai 5 cm pe an.

AGRICULTURA
36% din forta de munca se afla in agricultura, desi numai 3% din suprafata tarii este cultivata iar alte 21% sunt folosite la pasunat. Principala regiune cultivata se afla de-a lungul raurilor care strabat desertul. Trestia de zahar si bumbacul se cultiva pentru export, iar orezul pentru hrana. Vita de vie, masline, tutun, portocale si banane se cultiva in Anzi. Cerealele, fasolea si cartofii se cultiva la altitudinile mai mari. Pe pantele estice se folosesc intinderi de pamant pentru pasunat oi, lame si alpaca. Frunzele de coca, pentru cocaina, se produc pentru piata ilegala de droguri.

SILVICULTURA
Padurile intinse din interior sunt in mare parte inaccesibile si greu de exploatat, dar unele produse se trimit pe rau in jos din portul Iquitos.

MINERITUL
Peru este bogata in minerale, indeosebi cupru, plumb, argint, fier si aur. De asemenea are si zacaminte de petrol si carbuni. Peru este al doilea mare producator de argint din lume, cel mai mare producator de plumb si al doilea mare producator de cupru din America Latina. Marcona, de pe coasta sudica, este centrul exploatarii de fier, iar in Bazinul Amazonului se exploateaza bogate zacaminte de petrol.

ENERGIA Sl INDUSTRIA
Multe industrii sunt legate de prelucrarea si rafinarea mineralelor, unele situate in Anzi. In rest, industriile sunt dezvoltate in orasele de coasta. Prelucrarea pestelui este importanta in majoritatea porturilor, iar textilele si produsele alimentare sunt si ele raspandite. De asemenea, exista industrii care se ocupa de fabricarea cimentului, prelucrarea otelului, constructii navale si asamblari auto. Lima Callao este principala regiune industriala, cu 70% din industria prelucratoare din Peru. Hidroelectricitatea produce 57% din productia de electricitate.

TRANSPORTUL
Deserturile de langa coaste, padurile si muntii Anzi au creat intotdeauna dificultati pentru comunicatii. Din acest motiv transportul aerian este important, desi este financiar inaccesibil pentru majoritatea locuitorilor. Una dinte cele mai importante cai ferate porneste din Lima spre interior si urca 4.800 m pe 170 km in drumul sau spre Cerro de Pasco. Din cei 69.942 km de drumuri, 20.000 km pavate.

POPULATIA Sl ORASELE
70% din populatie este urbana, peste un sfert traind in Lima. 45% din locuitori sunt americani, 37% metisi (europeni amestecati cu indieni), iar 15% europeni. Doua treimi din locuitori traiesc in munti: Arequipa (820.471) este cel mai mare oras din Anzi. Alte orase importante se gasesc de-a lungul coastei: Callao, Trujillo, Chiclayo, Piura si Chimbate. Iquitos este cel mai mare oras amazonian.

Peru