Enciclopedia clopotel

Israel

IsraelIsraelSuprafata
20.770 km2 cu granitele din 1949. Suprafata totala a Regiunii Autonome Palestiniene este 6.231 km2, din care Regiunea Gaza 352 km2 si enclava Jericho 60 km2. Restul Malului de Vest acopera 5.819 km2.
Asezarea geografica
27°45'-33°20' N, 32°06,-35°5' E
Populatia
5.470.000 locuitori
Densitatea populatiei
232 locuitori/km2
Capitala si cel mai mare oras
Ierusalim, 578.000 locuitori
Limba oficiala
ebraica este vorbita de 66% din populatie. Araba este de asemenea limba oficiala si este vorbita de 15% din populatie
Produse importate
piese de masini si autovehicule, diamante neslefuite, petrol, produse chimice, fier si otel, produse alimentare
Produse exportate
diamante, citrice, produse textile, alimente, bauturi, bunuri electronice
Moneda oficiala
shekel (1 shekel = 100 aspra)
Produsul intern brut
90.000 milioane dolari SUA
Forma de stat
republica

Dupa Razboiul de sase zile din 1967, urmatoarele regiuni au ajuns sub administratie israelita: Regiunea Gaza, Peninsula Sinai, Malul de Vest din Iordania si Podisul Golan. Israelul s-a retras de pe Peninsula Sinai in 1982.

CARACTERISTICI GEOGRAFICE

Campia coastei Marii Mediterane este impartita in doua de Muntele Carmei. Raurile strabat campia din munti spre est. Lanturile muntoase orientate nord-sud se intind prin Galileea, Samaria si Iudeea. Intre Galileea si Samaria este fertila Vale Emeq Yizre'el. Inaltimea medie a muntilor este de 850 m, atingand 1.208 m in Varful Meron langa Marea Galileii. Dincolo este Valea Great Rift. Marea Moarta are 1.018 km2 si o adancime maxima de 399 m. Nu are iesire, dar evaporarea echilibreaza intrarile.

CLIMA
Nordul Israelului are ierni blande, umede si veri lungi si calde. In sud este desertul Negev, care ocupa 60% din suprafata. Deoarece Israelul e-ste foarte insorit, apa menajera este incalzita cu energie solara. Temperatura medie la Eilat este de 16°C in ianuarie si 32°C in iulie si o cantitate totala de precipitatii de 3 cm. Cifrele pentru Haifa sunt 14°C, 28°C si 65 cm. Pentru Ierusalim, aflat la o inaltime de 557 m, cifrele sunt 9°C, 24°C si 52 cm.

AGRICULTURA
Agricultura angajeaza doar 5% din populatie dar este foarte productiva. Se cultiva 20% din suprafata si alte 40% sunt pasuni. 5% din suprafata tarii este acoperita cu paduri. Israelul este independent in fructe, legume, bumbac, oua si produse lactate. Citricele sunt principalele produse exponate, dar se cultiva si banane, avocado, masline, rodii, pepeni si alte fructe. Se utilizeaza sere pentru exporturile cu profit mare, precum cele de flori, rosii si capsune.

IRIGATIILE
Israelul se bazeaza pe irigatie. Marea Galileii si raul Iordan sunt principalele surse de apa. Conducta de la Marea Galileii in Desertul Negev este o pane importanta a sistemului de irigatie al Israelului, vitala pentru sud. Eliat si Ashdod au uzine de desalinizare care furnizeaza apa in plus. 11% din suprafata totala a tarii este irigata.

INDUSTRIA
Principalele industrii sunt cea alimentara, a diamantelor (exporturile de diamante slefuite reprezinta 23% din total), textila, chimica, a bunurilor electrice si electronice si a echipamentelor militare. Israelul si-a lansat primul satelit de comunicatii in 1988 si este una dintre putinele natiuni "spatiale" ale lumii. Industriile grele sunt concentrate Ia Haifa si Tel Aviv. Turismul este de asemenea o industrie importanta.

TRANSPORTUL
Reteaua de drumuri are 12.823 km lungime, autobuzele fiind principalul mijloc de transport. Exista 865 km de cale ferata. Zborurile aeriene interne leaga principalele orase, iar aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv este international. Principalele porturi sunt Ashdod si Haifa la Marea Mediterana si Eliat in Golful Aqaba.

POPULATIA Sl ORASELE
82% din populatie are religie iudaica. Multe comunitati evreiesti au venit din nordul, centrul si estul Europei, Africa de Nord, Orientul Mijlociu si, mai recent, din fosta URSS. Exista peste 600.000 musulmani si 100.000 crestini. Ierusalimul este un loc de pelerinaj pentru evrei, musulmani si crestini. Intre 1949 si 1967 el a fost divizat intre Iordania si Israel pana cand a fost anexat de Israel.

Israel