Enciclopedia clopotel

Danemarca

Populatia: 5.432.000 locuitori
Capitala: Copenhaga
Suprafata: 43.098 km2
Limba: daneza
Religia: crestinism (luterani 95%, catolici 3%), islamism 2%
Media de viata: femei: 80 de ani, barbati: 76 de ani;
Moneda: coroana daneza
Principalele exporturi: instalatii mecanice si instrumente, carne si produse din carne, produse lactate, peste, chimicale, mobila, etc.
Internet
: .dk
Cod telefon: +45

Descriere

In perioada Evului Mediu, Danemarca a fost o mare putere. Intre secolele VIII si X, vikingii danezi au intreprins expeditii de jaf in Franta, Austria, Portugalia, Insulele Baleare, Italia si Anglia. Sub domnia lui Valdemar I cel Mare (dupa anul 1157), imperiul danez a cuprins pentru o scurta perioada Pomerania, Rügen si Estonia, in timp ce Norvegia si sudul Suediei au ramas sub dominatie daneza cateva sute de ani.

Vikingii au pus bazele regatului danez acum mai bine de 1.100 de ani, facandu-l sa fie unul dintre cele mai vechi regate din Europa. Steagul danez este folosit inca din 1219. Istoric si cultural, Danemarca este parte a Scandinaviei. In secolele trecute, monarhul danez a condus in intregime sau doar parti din Norvegia si Suedia, precum si Islanda. Geografic, Danemarca ramane un pod intre Europa continentala si cele mai nordice tari Scandinave.

Dupa moartea regelui Christian al IV-lea (1648), care a adus o contributie importanta in domeniul cultural si al stiintei, steaua norocoasa a imperiului danez a inceput incet sa apuna. In secolul XX, Danemarca este recunoscuta ca stat cu o politica sociala eficienta: regatul ocupa un loc fruntas in Europa din punctul de vedere al protectiei sociale complexe si al nivlului ridicat al impozitelor.

Astazi, Danemarca este o tara mica care ocupa Peninsula Iutlan, precum si sute de insule din arhipelagul danez. In partea de sud, peninsula se invecineaza cu Germania. Cea mai mare si mai importanta insula este Zealand. Regatul danez include si Insulele Feroe, o colectie de 18 insule care se intind in nord-vestul Scotiei. Groenlanda, in nord-vest, dincolo de Oceanul Atlantic, aproape de America de Nord. Din punct de vedere politic, atat Insulele Feroe, cat si Groenlanda apartin de Danemarca, dar au guvernare proprie, mai putin in ce priveste apararea si afacerile externe.

Clima

Danemarca are o clima temperat maritima cu veri racoroase si ierni blande. Vantul bate cu putere pe toata perioada anului din partea vestica. Temperatura medie inregistrata in timpul verii este de 16oC, iar in timpul iernii este de 0oC. Precipitatiile medii anuale inregistrate in timpul anului sunt de 610 mm, iar cele mai ploioase luni sunt iulie si octombrie.

Vegetatie

In trecut, teritoriul Danemarcei era foarte impadurit. Vegetatia salbatica a mai rezistat in Danemarca datorita teritoriilor ramase neurbanizate sau necultivate. Padurile, care ocupa doar 11,8% din teritoriul total al tarii, include conifere (brad, molid, zada si pin), fag, stejar, mesteacan si frasin. Multe varietati de feriga si muschi comune nordului Europei le regasim si in Danemarca. Animalele salbatice sunt rare, dar totusi pe teritoriul tarii gasim caprioare si animale mici cum ar fi vulpi, veverite, iepuri, rate salbatice, fazani si potarnichi. Intalnim numeroase specii de pesti in raurile si lacurile Danemarcei.

Resurse
In jur de 53% din teritoriul Danemarcei este destinat culturilor. O mare parte din nevoiile de energie ale Danemarcei sunt satisfacute de rezervele de petrol si gaze naturale localizate in Marea Nordului. Alte minerale sunt in cantitati limitate. Cele mai intalnite sunt argila, turba, precum si alte minerale caractristice terenurilor mlastinoase. Datorita faptului ca solul este acid, acesta are nevoie de o puternica fertilizare pentru a permite cultivarile intensive.

Transport

Danemarca a investit foarte mult in ultimul timp in constructia de drumuri si cai ferate care sa lege Zealand de Malmö, Suedia si intre Zealand si Funen. Principalul operator de transporturi pe calea ferata este Danske Statsbaner pentru calatori si Railion pentru transporturile de marfa. Compania nationala de transporturi aeriene daneze, impreuna cu Norvegia si Suedia este Scandinavian Airlines System (SAS), iar aeroportul din Copenhaga este cel mai mare din tara. Legatura cu Insulele Faroe se face cu feribotul.


Teritoriu

Danemarca este impartita in 5 regiuni si 98 de comune. Aceste regiuni au fost creata la data de 1 ianuarie 2007, ca si parte a Reformei Municipale Daneze, pentru a inlocui oraganizarea traditionala care exista (13 amtere si 270 kommuner). Insule Feroe si Groenlanda sunt parte a Regatului Danemarcei, insa sunt regiuni autonome care se autoguverneaza.

Puncte turistice
Numeroasele fiorduri; insulele Fionia, Mon, Bornholm cu bisericile sale fortificate, Christianso; Copenhaga (gradina Tivoli, statuia Micutei Sirene, Palatul Amalienborg in stil rococo, portul, orasul vechi, castelul Rosenborg, Biblioteca Regala); Castelul Frederiksborg; Arhus (orasul vechi); Roskilde (muzeul orasului); Legoland

Repere

  • Hans Christian Andersen, cel mai vestit autor de basme, a incetat din viata in apropiere de Copenhaga in anul 1875.
  • Danemarca este o tara "de coasta": in nici un punct al tarii, distanta fata de mare nu este mai mare de 52 de Kilometri
  • In orasul Rosklide, situat la vest de Copenhaga, are loc un festival anual de muzica rock care atrage tineri din intreaga Europa
  • Skagen, aflat in nordul Peninsulei Iutlanda, este un sat danez rezervat artistilor, care se bucura de un renume mondial.