Enciclopedia clopotel

Bangladesh

BangladeshSuprafata
143.998 km2
Asezarea geografica
21°5'-26°40' N, 88°5,-92°50' E
Populatia
108.000.000 locuitori
Densitatea populatiei
731 locuitori/km
Capitala si cel mai mare oras
Dacca, 6.537.308 locuitori
Limba oficiala
bengalezi
Produse importate
piese de masini, autovehicule,produse chimice, cereale, petrol
Produse exportate
produse de iuta, piei, ceai, imbracaminte, produse textile, produse din peste
Moneda oficiala
taka (1 taka = 100 poisha)
Produsul intern brut
19.500.000.000 dolari SUA
Forma de stat
republica

SILVICULTURA
14% din suprafata tarii este acoperita de paduri, in special Muntii Chittagong, si principala utilizare a padurilor este pentru combustibil. Padurile din zona muntoasa sunt de cele mai multe ori dese si contin lemne de esenta tare precum tecul, Exista cantitati mari de bambus, folosite pentru fabricarea hartiei. Delta raului Gange are peste 5.000 km de paduri de mangrove, precum si arbori de gewa, o sursa de lemn de esenta moale utilizat pentru chibrituri, pasta de lemn si hartie.

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Bangladesh este situat in cea mai mare delta din lume, unde raurile Gange, Padma, Meghna, Brahmaputra si Jamuna se varsa in mare. Peisajul aluvionar este jos si plat, cu regiuni mlastinoase supuse la inundari. Initial regiunea fost impadurita, cu mangrove langa coasta si paduri tropicale in interior, insa majoritatea padurilor din interior au fost defrisate pentru cultivare. Inundatiile anuale redreseaza fertilitatea solului prin depunerea de mal, care formeaza depuneri de sol in mare in Golful Bengal.

INDUSTRIA
Bangladesh are zacaminte de minerale inca neexploatate. Exista zacaminte mari de carbune inferior la Rajshahi si Jamalpur, iar in Golful Bengal se extrage petrol. Rezervele de gaze naturale sunt suficiente pentru cel putin 200 de ani de acum incolo, in special cele de langa Sylhet si Comilla. Bangladesh este inca o tara agrara, si majoritatea industriilor sunt legate de materiile prime. Mori de iuta se gasesc la Dacca, Narayanganj, Chittagong si Khulna, in timp ce la Chandraghana, Pabna si Khulna se fabrica produse din lemn. S-au dezvoltat industriile textile, de ingrasaminte, a sticlei, de rafinare a petrolului, a zaharului, a cimentului si a aluminiului. 90% din productia de energie electrica provine de la termocentrale si 10% de la hidrocentrale.

AGRICULTURA
70% din populatie lucreaza in agricultura, deoarece circa 70% din suprafata tarii este cultivata, alte 5% fiind pasuni. Productivitatea scazuta este o problema in multe regiuni ale acestei tari, si independenta din acest punct de vedere nu poate fi atinsa. Se cultiva o gama restransa de plante pentru comert, in principal iuta. Iuta este principala sursa de venit din export, cultivandu-se peste 700.000 de tone, un sfert din productia totala a lumii. Jumatate din recolta se exporta in forma bruta, restul fiind prelucrat in tesatura hessian, panza de sac si intaritura pentru covoare. Orezul si iuta cresc in aceleasi regiuni, ambele necesitand apa si temperaturi mari pentru a putea creste. Pe 75% din teren este folosit pentru cultivarea zaharului. Productia totala este de 21 de milioane de tone, comparabila cu cea a Thailandei. Productia de ceai este de aproximativ 40.000 de tone, in principal din regiunile mai racoroase din Muntii Chittagong si Sylhet. Se cultiva de asemenea cartofi, leguminoase si tutun. In ciuda lipsei de spatiu, animalele sunt numeroase; 91 de milioane pasari de casa, 23 de milioane de vite si 1,9 milioane de bivoli. Pescuitul este o alta sursa importanta de hrana, si peste un milion de oameni sunt implicati in aceasta industrie.

CLIMA
Bangladesh are o clima musonica cu trei anotimpuri diferite. Anotimpul racoros este intre noiembrie-februarie, anotimpul

cald intre martie-iunie si principalul anotimp ploios intre iunie-septembrie. Ploile sunt abundente si frecvente in iunie, cu o cantitate medie de precipitatii de 200 cm in depresiuni si 300 cm in muntii nordici. Intre septembrie si noiembrie ploile sunt mai putin prezente dar atunci cand apar sunt mari, acesta fiind perioada in care apar cicloanele tropicale. La Dacca temperaturile medii sunt de 18°C in ianuarie, aceasta fiind luna cea mai racoroasa din an. Temperaturile cresc pana la 29°C in aprilie, mai si iunie, dar scad usor la 28°C cand incepe anotimpul ploios.

ORASE
Doar 13% din populatia Bangladeshului traieste in regiuni urbane. La Dacca locuieste peste un sfert din populatia urbana, multi traind in mahalalele care au rasarit la marginea orasului. Cea mai mare parte a industriei tarii s-a dezvoltat aici, inclusiv-industrii de mestesuguri traditionale pentru muselina, broderie, argintarie si aurarie. Exista si multe mori de iuta si de orez. Al doilea oras ca marime este Chittagong (1.391.877 locuitori), principalul port. El exporta cea mai mare parte a iutei si are mai multe industrii grele. Khuina (646.359)» al treilea oras ca marime, este centrul regional al sud-vestului. Majoritatea oamenilor sunt saraci, si banii trimisi acasa de locuitorii Bangladeshului care lucreaza in strainatate sunt importanti pentru economie.

Bangladesh