Enciclopedia clopotel

India

IndiaSuprafata
3.287.590 km2
Asezarea geografica
8°-37° N, 6°85'-97°25' E
Populatia
846.302.688 locuitori
Densitatea populatiei
247 locuitori/km2
Capitala
Delhi, 8.375.188 locuitori
Cel mai mare oras
Calcutta, 10.916.272 locuituri
Limbi oficiale
hindi si engleza
Produse importate
titei, piese de masini, grau, fier, otel, produse chimice, ingrasaminte
Produse exportate
pietre pretioase, imbracaminte, ceai, minereuri de fier, produse din iuta, fire de bumbac, bunuri de constructii
Moneda oficiala
rupie (1 rupie = 100 paisa)
Produsul intern brut
450.493 000 000 dolari SUA
Forma de stat
republica federala

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Muntii Himalaya ocupa circa 15% din suprafata Indiei. Sunt cei mai inalti munti din lume, atingand peste 7.000 m. La sud de Muntii Himalaya se intinde marea depresiune de la Desertul Thar din vest, pana in Bangladesh in est, in principal constand din valea fluviului Gange. Aceasta ocupa 45% din suprafata tarii si are 4.000 km de la vest la est si 350 km din nord spre sud. Sudul Indiei consta intr-o peninsula imensa ocupata de Podisul Deccan. In marginea nordica sunt M-tii Vindhya, spre vest M-tii Gatii de Vest, cu inaltimea medie de 1.200 m.

CLIMA

Clima musonica a Indiei are patru anotimpuri: in decernbrie-martie anotimpul este racoros, secetos; in aprilie-mai este anotimpul cel mai calduros; in iunie-septembrie anotimpul este umed, atunci cand vantul bate din sud si aduce peste 90% din precipitatiile din India. In octombrie-noiembrie este anotimpul musonului in retragere. Cantitatea totala de precipitatii variaza intre 1.143 cm si doar 10 cm in Desertul Thar. La Madras, in sud, temperaturile medii sunt 24°C in ianuarie si 31°C in iunie, iar cantitatea totala de precipitatii 125 cm. Pentru Bombay cifrele sunt 24°C, 29°C si 180 cm, iar pentru Delhi 14°C, 33°C si 63 cm.

POPULATIA
India este a doua cea mai populata tara din lume. 84% sunt hindusi, 11% sunt musulmani, 3% sunt crestini si 2% sunt sikh. Engleza este folosita ca limba oficiala. Hindusa este vorbita de circa 30% din populatie. Alte limbi sunt bengaleza, marathi, telugu si urdu. India este o natiune agricola si 73% din populatia totala traieste in regiuni rurale.

FOAMETEA Sl HRANA
Desi este agricola, India nu a devenit independenta din punct de vedere al hranei. Productia de alimente este in crestere, dar nu la fel de rapida ca si populatia. Rata mortalitatii a scazut datorita imbunatatirii ingrijirii medicale. S-a incercat incurajarea controlului nasterilor, dar rata natalitatii este tot in jur de 28 la mie. Secetele si inundatiile frecvente provoaca daune recoltelor.

AGRICULTURA
Iuta, ceaiul, bumbacul, tutunul, trestia de zahar, arahidele, cafeaua, dudele, nucile de cocos, cauciucul si opiul sunt culturi importante pentru comert. In India se cultiva dudele pentru viermii de matase, fiind al doilea mare producator de matase din lume. De asemenea, India este al patrulea mare producator de cafea, cel mai mare cultivator de ceai, in special in dealurile Assam, Kerela si Tamil Nadu. Bumbacul se produce in cantitati mari pe solurile vulcanice bogate spre interior de Bombay. Doua treimi din stocurile de iuta din lume secultiva in delta Gangelui. 70% din forta de munca lucreaza in agricultura si 57% din suprafata tarii este cultivata. O treime din aceasta este folosita pentru orez (60 de milioane de tone). Meiul este important in regiunile mai secetoase, unde precipitatiile nu depasesc 50 cm. Utilizarea tot
mai larga a tehnicilor moderne de agricultura si introducerea unor seminte de calitate buna si foarte productive in anii '80 au avut ca rezultat faptul ca India a devenit independenta din punctul de vedere al cerealelor cultivate pentru hrana.

SILVICULTURA Sl PESCUITUL
Numai 23% din suprafata tarii este acum impadurita, deoarece cea mai mare parte a padurilor a fost defrisata pentru a crea mai mult teren agricol. Exista paduri ocrotite aflate sub controlul guvernului, folosite pentru extractie regulata de cherestea sau pentru protectia rezervelor de apa. Din padurile din Mysore se obtine tec, iar din padurile de la poalele Muntilor Himalaya se obtine lemn de esenta moale. In unele locuri este important pescuitul in apele din interior, dar pescuitul de coasta aduce doua treimi din captura totala de 4,1 milioane de tone.

TERITORII INSULARE
Insulele Andaman si Nicobar, la 1.200 km la est de Madras, au 8.249 km2 si o populatie de 188.741 locuitori. Ele cuprind cinci insule mari, iar Ten Degree Channel le separa pe acestea de cele 19 insule din grupul Nicobar. Nucile de cocos sunt principalele produse de comert in l-Ie Nicobar, iar I-le Andaman au lemne valoroase de esenta tare, ca lemnul de santal, si gurjan pentru fabricarea placajelor. Se exporta cantitati mari de lemne de esenta moale pentru fabricile de chibrituri. Se cultiva cafea si cauciuc si canti-tati tot mai mari de orez. In padurile din interior exista si acum cativa locuitori aborigeni. Lakshadweep este un teritoriu de 36 de insule (10 locuite) Ia circa 300 km de coasta Kerala, cu o suprafata totala de uscat de 32 km2 si o populatie de 40.249.

MINEREURI
India produce peste 30 de milioane de tone de titei pe an si 340 de mii de terajouli de gaze naturale. Principalele surse sunt la Assam si in mare in Golful Cambay. India este al cincilea producator de carbune din lume, producand 240 de milioane de tone anual. Extractia de carbune este nationalizata si se intalneste in principal in statele Bihar, Bengalul de Vest si Madhya Pradesh. India extrage peste 33 de milioane de tone de minereuri de fier, in principal in nord-est langa Jamshedpur. O mare parte a fierului se exporta. Printre alte bogatii minerale este bauxita, cromitul, cuprul, aurul si manganul. Mica se extrage din Bihar si Rajasthan.

ENERGIA
69% din energia electrica este produsa la termocentrale, centralele cu incalzire cu carbune fiind si acum cele mai importante. 29% provine din hidroelectricitate. O schema noua imensa se dezvolta de-a lungul Raului Narmada in Gujarat, care va combina furnizarea apei pentru irigatii cu productia energiei electrice. Restul de 2% de electricitate provine de la centralele nucleare de la Tamil Nadu, Maharashtra si Rajasthan. Nu exista o retea nationala iar multe regiuni, in special satele izolate, nu au curent electric.

INDUSTRIA
Dezvoltarea industriei a inceput cu adevarat in anul 1911, cu otelaria de la Jamshedpur. Bhilai si Valea Damodar sunt regiuni industriale importante deoarece aici se produce aluminiu, produse chimice si ingrasaminte, otel si produse pentru constructiile de masini. Spre est de regiunea Damodar se afla Calcutta, alt centru industrial important, cu fabrici de prelucrare a iutei, industrie textila, alimentara si industrii de prelucrare a metalelor. Bombay si Ahmadabad sunt principalele orase industriale din vest, specializate pe prelucrarea bumbacului. Orasele industriale din sud, Madras si Bangalore, sunt implicate in productia de textile, si in produse pentru constructiile de masini.

IRIGATIILE
Chiar si in regiunile in care ploile sunt mari in anumite anotimpuri, exista perioade lungi de seceta. Irigatia este vitala, si nu doar in regiunile semiaride. Se mai utilizeaza metodele traditionale, dar exista cateva proiecte la scara larga care asigura apa tot timpul anului. Asemenea proiecte necesita baraje mari pentru a crea rezervoare, ca si cele care se vad in Valea Damodar, unde se genereaza si hidroelectricitate pentru industriile locale. Puturile sunt frecvente pe campiile din nord, si cele de aspiratie moderne pot ajunge la rezerve mai mari de apa subterana. Bazinele si canalele utilizeaza optim apa din inundatiile raurilor. Bazinele sunt simple indiguiri construite in jurul campiilor. Apa din inundatii se scurge pe campii si apoi este colectata. Pe aceste campii umede poate fi plantat orezul, care creste si se coace dupa ce apa a scazut. Canalele transporta apa de inundatie de la rauri si le permit agricultorilor sa isi irige regulat culturile.

TRANSPORTUL
Din cauza transporturilor slabe s-a putut antampla hrana nu poate ajunge in unee zone, fapt pentur care in India exista foamete. In prezent se poate calatori relativ repede spre cele mai multe parti ale tarii. Reteaua de cai ferate de 62.458 km este cea mai lunga din Asia, si 17% sunt electrificate. Exista 1.998.434 km de drumuri, din care 964.072 km sunt pavate. Din cei 16.180 km de cai navigabile, 3.631 km sunt folositi de nave mari. Sunt importanti pentru traficul local raul Gange, in Bengalul de Vest, si de-a lungul regiunii de coasta de sud-vest. Bombay, Cochin, Kandla si Mangalore sunt cele mai mari porturi pe Marea Arabiei, cu Calcutta si Madras in Golful Bengal. Exista cinci aeroporturi internationale si 88 de alte aerodromuri importante.

ORASELE
Calcutta si Bombay suni doua dintre cele mai mari orase din lume. Calcutta, la 140 km in susul Raului Hooghly este un mare exportator de iuta, ceai si alte bunuri de larg consum. Este un important oras industrial, dar dezvoltarea industriei nu a tinut pasul cu cresterea populatiei. Milioane de oameni sunt someri, ceea ce duce la extinderea zonelor mari cu cocioabe de la marginile orasului. Bombay este principalul port pe coasta de vest, si este centrul financiar al tarii. Industriile de bumbac sunt si acum importante, dar au avut loc multe dezvoltari recente legate de industria marina a petrolului. Delhi, al treilea oras ca marime, include capitala New Delhi, la 5 km spre sud. Old Delhi este situat pe Raul Jumna, si are industrii traditionale, ca argintaria si broderia. Madras este principalul centru comercial din sud.

COMERTUL
In mod traditional India este un exportator de materii prime, ca bumbacul, iuta, ceaiul si minereurile. O crestere recenta a industriei prelucratoare a redus aceste exporturi. Desi India este printre primii zece producatori industriali ai lumii, ea ramane o tara rurala, cu doar 30% din populatie locuind in regiuni urbane. In ultimii ani India a devenit complet independenta din punct de vedere al cerealelor pentru hrana si este un exportator agricol net.

India