Enciclopedia clopotel

Brazilia

BraziliaBraziliaSuprafata
8.511.965 km2
Asezare geografica
50°16'-33°45' N, 34°45'-73°59'
Populatia
150.368.000 locuitori
Densitatea populatiei
17 locuitori/km
Capitala Brasilia, 1.803.478 locuitori
Cel mai mare oras
Sao Paulo, 10.063.110 locuitori
Limba oficiala
portugheza
Produse importate
titei brut, metale neferoase, piese de masini, produse chimice, cereale.
Produse exportate
piese de masini, cafea, minereuri de fier, boabe de soia
Moneda oficiala
real (1 real - 100 centavos)
Produsul intern brut
677.000 milioane dolari SUA
Forma de stat
republica federativa

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Brazilia este tara cu suprafata cea mai intinsa din America de Sud. Relieful ei este format din cateva unitati mari. De-a lungul granitei nordice se intinde Podisului Guianei, tinut muntos cu Varful Neblina (3.014 m), cel mai inalt din Brazilia. Spre sud se afla depresiunile Bazinului Amazonului, depresiuni ce ocupa aproape 4 milioane km si sunt strabatute de raul Amazon (6.500 km lungime) si alti afluenti mari. Exista alta depresiune in sud care face parte din bazinul raului Parana si al afluentilor sai. De asemenea exista si o campie de coasta ingusta de-a lungul coastei Atlanticului pana in estul Podisului Braziliei. Acest platou se intinde de la Recife si Fortaleza din nord pana la Porto Alegre din sud, si contine cele mai dezvoltate si mai populate parti ale Braziliei. Are inaltimea medie 700-800 m, iar varful cel mai inalt are 2.890 m.

CLIMA
93% din Brazilia se afla intre latitudinile tropicale, iar acest lucru face ca temperaturile sa fie mari, de obicei trecute de 20°C. Vara clima este umeda, desi statele din nord-est au adesea ierni secetoase. In Bazinul Amazonului temperatura medie este de 27°C in fiecare luna si cantitatea totala de precipitatii este de aproximativ 200 cm pe an.

AGRICULTURA
26% din forta de munca este angajata in agricultura. Majoritatea alimentelor necesare, precum si unele surplusuri pentru export, sunt produse de fermieri. Principalele regiuni agricole sunt cele din partile sud-estice ale platoului, in statele sudice temperate si de asemenea, de-a lungul campiei de pe coasta Atlanticului aproape de Recife si Salvador. Brazilia a fost si este cel mai important producator de cafea din lume. Brazilia este de asemenea cel mai mare producator de banane si a doua tara in productia de cacao. Soia, zaharul, bumbacul, portocalele si tutunul sunt cele mai importante produse pentru comert.

MINERITUL
Statul Minas Gerais (mine bogate) este bogat in minerale si in aur. Acestea au atras vechii colonisti spre interiorul tarii. In Bazinul Amazonului sunt zacaminte imense de fier, iar bauxita se extrage de langa gura de varsare a Amazonului. In Brazilia se gasesc si zacaminte mari de cuart, crom, mica, sare, wolfram si alte minerale.

INDUSTRIA
Brazilia este cea mai importanta natiune industriala din America Latina. Printre produsele din industrie se numara fierul, otelul, hartia, produsele chimice si electrice. Statul Sao Paulo contine 65% din productia industriala a tarii.

TRANSPORTUL
Reteaua de drumuri acopera 1.600.000 km, desi mai putin de o zecime sunt pavate. Exista 29.901 km de cale ferata. De-a lungul timpului, s-au construit drumuri peste Bazinul Amazonului pentru a deschide interiorul statului. De asemenea, raurile sunt folosite pentru transport. Manaus este principalul port aflat pe un rau, 1.500 km in amonte si accesibil pentru nave oceanice. Unele nave calatoresc regulat in amonte la Iquitos, in Peru.

SILVICULTURA SI PESCUITUL

66% din suprafata tarii este impadurita, peste trei sferturi aflandu-se in Bazinul Amazonului. Din acestea se extrag unele lemne de esenta tare, cauciuc si nuci braziliene, insa principalele activitati in comertul silvic au loc in padurile de pini din statele sudice Parana si Santa Carina. Aici pinul araucarica (pinul de Chile) este o sursa de pasta de lemn pentru hartie. Pescuitul este important in regiunile de coasta, atat pentru hrana, cat si pentru comert.

ORASELE

75% din populatie traieste in zonele urbane, iar majoritatea brazilienilor locuiesc aproape de coasta sau in sud-estul platoului. Sao Paulo este unul dinte cele mai mari orase din lume, cu peste 10 milioane de locuitori. Este, de asemenea, piata celei mai fertile regiuni agricole. Prosperitatea sa se datora la inceput cafelei. Fosta capitala, Rio de Janeiro, este centru cultural, un important port si oras industrial, cu 5.603.000 locuitori. Salvador este cel mai important oras din nord-est. Brasilia a fost creata ca noua capitala in 1960, ridicata in interior pentru a incuraja extinderea dezvoltarii spre interiorul tarii.

Brazilia