Enciclopedia clopotel

Norvegia

Populatia: 4.695.134 locuitori;
Capitala: Oslo;
Suprafata: 385.155 km2, 7% apa;
Limba: norvegiana (norvegiana carturareasca 80%, norvegiana moderna 20%);
Religia: crestinism (luteranism 94%)
Media de viata: 77 de ani la barbati si 82 de ani la femei
Moneda: coroana norvegiana
Principalele exporturi: petrol si produse petroliere, masini si echipamente, metal, produse chimice, vapoare, peste, etc.
Internet: .no
Cod telefon: +47

 

Descriere
Inca din antichitate teritoriu Norvegiei a fost locuit de triburi germanice, iar regatele feudale au fost unite in anul 872 de Harald I Harfagar (860 - 933). Intre secolele 9 si 11 vikingii au intreprins expeditii pe coastele Islandei, Groenlandei, Americii de Nord, precum si a Mediteranei.

Incepand cu anul 1262, Norvegia isi extinde dominatia asupra Islandei. In perioada 1397 si 1523, Norvegia alaturi de Islanda, Suedia si Finlanda a facut parte din Uniunea Kalmar. Dupa ce a fost cedata Suediei prin pacea de la Kiel, Norvegia obtine statut autonom la data de 20.10.1814. In anul 1905 uniunea este destramata si Norvegia se proclama stat independent. Din acel moment Norvegia si-a aparat independenta, iar in timpul Primul Razboi Mondial si-a pastrat neutralitatea si a ramas in afara aliantelor militare pana in anul 1940, cand a fost atacata de Germania.

Aproximativ o treime din tara este situata dincolo de cercul polar. Majoritatea locuitorilor s-au stabilit in regiunea sudica, in preajma capitalei, Oslo. Caracteristice pentru peisajele norvegiene sunt golfurile maritime intrate adanc in uscat, numite fiorduri.

Tipice pentru Norvegia sunt nenumaratii ghetari (Jostedalsbreen este cel mai mare ghetar al Europei). Foarte multi norvegieni traiesc din pescuit. Marea ascundde insa si o alta comoara: petrol.

De la sfarsitul anilor ’60, cand au fost descoperite rezerve importante de petrol in Marea Nordului si in Marea Norvegiei, tara a devenit autonoma din punct de vedere energetic. Exportul de petrol a stabilizat situatia economica a acestei tari.

 

Clima
Desi este o tara nordica are o clima moderata, cu veri racoroase si cu ierni blande. Curentul cald al Golfului face ca Norvegia sa aiba o clima mai calda fata de alte tari situate la aceasi latitudina. De-a lungul coastei predomina un climat maritim. Temperatura medie inregistrata in Bergen in ianuarie se situeaza in jurul valorii de 3oC, iar in iulie 19oC. In interiorul tarii predomina un climat continental. La Oslo, temperatura medie inregistrata in luna ianuarie este de 5oC, iar in luna iulie este de 28oC

 

Vegetatie
Mai mult de o patrime din Norvegia este acoperita de paduri. Cea mai mare parte a zonelor impadurite sunt intalnite in zona de sud si sud-est. Principalele specii intalnite sunt mesteacan, frasin, alun, ulm, artar si tei; in anumite zone mai intalnim si stejar, tisa si ilex. In partea estica si nordica coniferele predomina. Aici intalnim pin scotian si molid norvegian, alaturi de mesteacan, arin, plop si frasin de munte.

Specii de ren, vulp polara, iepure polar, lup, bou moscat sunt intalnite in zonele de nord, precum si in zonele montane. Elan, cerb, vulpe, vidra si jder sunt intalnite in partea sudica si sud-estica. Somonul, crapul, lipanul, bibanul, si stiuca sunt specii de pesti intalnite in rauri si lacuri. Heringil, codul, batogul si amcroul sunt specii intalnitele in apele coastei.

 

Resurse
Principalele resurse minerale intalnite in Norvegia sunt petrolul si gazele naturale intalnite in Marea Nordulul. Norvegia mai are zacaminte de fier, cupru, zinc si carbune. Norvegia este singura tara europeana care are mine de molibdenit si ilmenit.

 

Transport
Construirea de sosele si cai ferate este foarte dificil si scump in cazul Norvegiei, datorita faptului ca are un relief foarte accidentat. Transportul pe apa este foarte important in aceasta tara. Norvegia are 91.916 km de sosele sintrecare o treime ssunt drumuri nationale. Reteaua de sosele este mai densa in partea de sud-est. Reteaua de cai ferate este administrata de stat si se intinde pe 4.000 de km.

Transportul de coasta, de persoan si marfuri, este foarte important in partea estica si nordica. Orasele de coasta, precum Bergen si Kirkenes sunt legate zilnic prin intermediul serviciilor de transport naval. Serviciul de transport aerian international si intern este foarte bine dezvoltat. Tara are foarte multe aeroporturi, iar principalul aeroport international este Gardermoen situat in nordul orasului Oslo.

Puncte turistice
Bisericile de lemn din Borgund, Heddal, Uvdal, Oslo (Galeria Nationala, Parcul Frogner cu statuile lui Vigeland), noptile albe de la Capul Nord si Insulele Lofoten

 

Repere

  • Cel mai celebru alcool norvegian este asa-numitul aquavit. Una dintre marcile acestei bauturi puternic alcoolizate este pastrata in butoie de lemn pe nave. In timpul perioadei de fermentatie, navele cu alcool trebuie sa traverseze ecuatorul cel putin o data.
  • Schiorii norvegieni sunt printre cei mai buni din lume.
  • Cei mai cunoscuti artisti norvegieni sunt pictorul Edvard Munch ("Tipatul") si scriitorul Henric Ibsen ("Nora").
  • Numai in Scandinavia pot fi intalnite biserici medievale din lemn, construite pe stalpi si cu acoperisuri foarte ascutite. In Norvegia sunt 25 de astfel de biserici.