Enciclopedia clopotel

Arta

Arta este o modalitate foarte profunda de a exprima creativitatea umana. Faptul ca artistii isi aleg reguli si parametrii de lucru proprii face dificil de definit si mai ales de evaluat operele acestora. Prin modul sau de manifestare, arta se poate considera a fi si o forma de cunoastere (cunoasterea artistica).

Arta

In toate culturile si toate epocile a fost prezenta dorinta de a face arta, astfel ca artistii s-au organizat, au stabilit statute si reguli, iar institutiile publice au pastrat operele de arta in muzee.
Arta, ca si stiinta, este o componenta absolut necesara pentru cunoasterea istoriei diferitelor epoci si culturi. Mai mult decat atat, arta a reprezentat un factor important de comunicare si de schimb, facilitand astfel legaturile dintre orase, regiuni si state.

Arta a dat chip divinitatii - devenind astfel un element deloc de neglijat al religiilor - si a amplificat prestigiul statelor prin crearea formei monumentale a institutiilor. Orasele ar fi ramas spatii anoste daca arta nu le-ar fi creat un anume specific, evidentiind traditia lor. Arta a influentat formarea unui cult al mortilor, aprecierea naturii si transformarea acesteia intr-un obiect de cunoastere prin descrierea ei cu termeni proprii artei: linie, forma, culoare.

Se stie ca experienta vizuala este in legatura directa cu capacitatea de imaginatie. Aici arta a avut, de asemenea, un rol important comunicand prin imagini, versuri sau sunete. Arta tuturor spatiilor si timpurilor are legaturi de perceptie si imaginatie, artistii diferitelor culturi dand o forma vizibila lucrurilor invizibile, ca simbolurile, iar acestora din urma o semnificatie simbolica.