Enciclopedia clopotel

Italia

ItaliaItaliaSuprafata:
301225 km
Asezarea geografica:
36°40-47°5' latitudine nordica,
6°33'-18°30' longitudine estica
Populatia:
57.265.000 locuitori
Densitatea populatiei:
190 locuitori/km2
Capitala si orasul cel mai mare:
Roma, 2.817.227 locuitori
Limba oficiala:
italiana
Produse importate:
produse din industria de masini, titei, metale neferoase, produse chimice, fier si otel, fibre textile
Produse exportate:
produse din industria de masini, mijloace de transport, imbracaminte, titei, incaltaminte, fier si otel, fructe si legume
Moneda oficiala:
lira (1 lira = 100 centesimi)
Produsul intern brut:
1.015.221 dolari SUA
Forma de stat:
republica

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Alpii se intind de la coasta Marii Mediterane, de-a lungul granitei cu Franta, Elvetia si Austria, spre Slovenia si Marea Adriatica. La Garda, Maggiore si Como se afla lacuri glaciare mari. Al doilea lant muntos al Italiei, Appeninii, se intind din Liguria, langa capatul sudic al Alpilor, pana in Calabria. Monte Como (2.914 m) este cel mai inalt varf. Depresiunile se gasesc pe partea vestica si estica a Appeninilor, insa regiunea cea mai mare de depresiuni este campia de nord. Aceasta este strabatuta de raul Po, cel mai lung rau din Italia (652 km). Sicilia (25.708 km) este dominata de muntele vulcanic Etna. Sardinia (24.090 km) este un platou cristalin care atinge inaltimea de 1835 m.

CLIMA
Italia are o clima mediteraneana in sud si pe insule, dar in nord mai mult continentala. In Alpi vremea este similara cu cea din Elvetia, insa mult mai umeda. Pe valea raului Po verile sunt calde si insorite, insa iernile pot fi foarte reci. Temperatura medie la Milano este de 2°C in ianuarie si 25°C in iulie, cantitatea de precipitatii fiind de 1000 mm pe an. Italia peninsulara, muntoasa in partea interioara, este mai rece si mai umeda decat coastele, insa durata si caldura verii creste peste tot inspre sud.

ENERGIA
65% din electricitate este produsa de termocentrale si 32% provine din hidroelectricitate in Alpi, in Calabria si in Appenini. Productia de petrol este de aproape cinci milioane de tone, iar productia de gaz in valea raului Po este de 16.000 m2.

AGRICULTURA
41% din suprafata terenului arabil al Italiei este folosit pentru agricultura, in timp ce 17% pentru pasunat. Cultivarea graului este foarte importanta. Se cultiva si porumb si orez in unele depresiuni. Valea raului Po este cea mai importanta regiune pentru cultivarea cerealelor, legumelor, sfeclei de zahar, tutunului si canepei. Podgoriile sunt raspandite, iar maslinele sunt crescute in provinciile din sud. Italia este cel mai mare producator de struguri si de ulei de masline din lume. In nord sunt raspandite culturile de mere, pere si piersici, iar in sud culturile de citrice. Oile si caprele sunt crescute in sud, caprele fiind adaptate la regiuni mai secetoase si mai sarace.

MINERITUL

Mercurul si sulful sunt produse de exportat. Se produce zinc si plumb in cantitati mici si de gasesc minereuri de fier in Vaile D'Aosca. Faimoasa marmura de Carrara si Massa, din Toscana, este exportata in toata lumea.

SILVICULTURA Sl PESCUITUL
Padurile acopera 23% din suprafata Italiei, in special Alpii si zonele de dealuri ale Appeninilor. Padurile de foioase cresc pe pantele mai joase, pana la 1000 m, mai sus fiind padurile de conifere. In multe locuri se gasesc mici fabrici de prelucrare a lemnului. Flotele de pescuit se afla in majoritatea asezarilor de pe coasta, principalele capturi fiind cele de sardele, scrumbii si barbuni. Captura totala este in jur de 350.000 de tone, la care se adauga pana la 550.000 tone de moluste.

TRANSPORTUL
Dintre cei 15.983 km de cale ferata, 9110 km sunt electrificati. In Italia exista 301.307 km de sosea. Principalele porturi sunt Genova, aici trece o treime din comert, Neapole, Triest, Venetia, Palermo si Cagliari. Linia aeriana internationala se numeste Alitalia, ea deserveste toate orasele importante.

ORASE
Roma este un centru istoric, politic si religios, precum si un oras industrial. Milano (1.371.008 locuitori), asezat in campia din nord, este capitala industriala si comerciala a Italiei si un centru financiar international. Neapole (1.054.601 locuitori), situat la poalele vulcanului Vezuviu, este capitala regionala a
sudului.

TURISMUL

Italia este cea mai imponanta tara turistica din Europa si a doua in lume dupa SUA. Italia are o gama larga de atractii turistice, potrivite tuturor gusturilor, de la statiunile de schi si alpinism din Alpi pana la plajele insorite ale Mediteranei si Adriaticii. Toate orasele importante prezinta interes cultural si arhitectural, in special Roma, Florenta si Venetia. Italia este vizitata anual de peste 50 de milioane de turisti.

INDUSTRIA
Majoritatea ramurilor industriei din Italia s-au dezvoltat in nord, iar triunghiul Torino-Milano-Genova este principala zona industriala. In sud, Neapole si Taranto se produce otel. Produsele textile se fabrica in toate orasele industriale din partea nordica. Industria alimentara este dezvoltata si unele produse alimentare sunt exportate, in special paste fainoase, branzeturi, vin si legume conservate.

Italia