Enciclopedia clopotel

Afganistan

AfganistanSuprafata
647.497 km2
Populatia
20.500.000 locuitori (din care peste 2 milioane sunt nomazi)
Densitatea populatiei
24 locuitor/km2
Capitala si cel mai mare oras
Kabul, 700.000 locuitori
Limbi oficiale
pushtu si dari (persana)
Produse importate
autovehicule, produse petroliere, produse textile
Produse exportate
Stema Afganistan gaze naturale, fructe si nuci, covoare
Moneda oficiala
afgani (1 afgani = 100 puls)
Produsul intern brut
3.100.000.000 dolari SUA
Forma de stat
Republica

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Afganistanul este o tara lipsita de iesire la mare din Asia Centrala. 75% din suprafata tarii sunt acoperite cu munti stancosi, care formeaza cel de-al doilea lant muntos ca marime din lume, numit Muntii Hindu Kush. Multe varfuri depasesc 6.100 m. Cea mai mare parte a restului tarii contine campii aride, care protejeaza centrul muntos in nord, vest si sud. Podisul sud-vestic este in mare parte pustiu, nelocuit, majoritatea populatiei concentrandu-se in vaile fertile din jurul oraselor Kabul, Bamiyan si Jalalabad. Principalele rauri ale Afganistanului sunt Helmand si Kabul.

CLIMA
Afganistanul este o tara cu o clima continentala, secetoasa, ce are patru anotimpuri diferite. Temperaturile difera mult in functie de anotimp si de regiune. Iernile aduc zapada si frig, iar verile sunt calde si secetoase. Toamna este blanda, aducand temperaturi moderate. Cantitatea medie de precipitatii este de aproximativ 34cm pe an si cade in principal primavara. Temperatura medie la Kabul este de -3°C in ianuarie si 24°C in august.

POPULATIA
Majoritatea afganilor sunt musulmani, iar 80% din ei sunt sunni. Poporul pathan (sau pashtun), cu putin peste 50% din populatie, este, de asemenea, o comunitatea etnica si lingvistica dominanta. A doua cea mai mare comunitate este cea a tadjikilor vorbitori de dari (persana), comunitate ce reprezinta 20% din polulatie. Aproape 11% din locuitorii Afganistanului este turcica, in majoritate uzbeki si turco-mani, care traiesc in campiile nordice ca fermieri si pastori. Circa 1,3 milioane de hazara, un popor mongoloid care vorbeste in principal dari, traiesc in muntii centrali. Exista multe alte comunitati mai mici, dintre care cele mai importante sunt nurisianii din muntii inalti din est si baluchii din regiunea sudica de desert. Cateva mii de hindusi si sikh traiesc ca si comercianti in orase. Pana in anii 1970, Afganistanul a fost condus de o monarhie. In 1972 o lovitura de stat de extrema stanga a anulat monarhia si a pus bazele unei republici. O alta lovitura de stat militara din 1978 a adus la puterea Partidul Popular Democratic al Afganistanului (PPDA). A urmat un haos politic. in 1979, fortele sovietice au invadat tara si a urmat un razboi de rezistenta, sprijinit de SUA. Mujaheddinii (razboinicii sacri) au devenit principala fractiune politica antiguvernamentala. Desi trupele sovietice au fost retrase in 1989 diferitele fractiuni politice din interiorul Afganistanului au esuat sa se reuneasca si tara a ramas intr-o stare de instabilitate politica.

MINEREURI SI ENERGIE
Zacaminte bogate de gaze naturale se exploateaza in nordul tarii, aproape de Shibarghan, o parte fiind exportata in Uzbekistan. Afganistanul are zacaminte considerabile de crom, aur, fier, baritina, lapislazuli, cupru, plumb, lignit (carbune moale), gaze naturale, rubine, sare, petrol, argint, talc si uraniu, insa in mare parte aceste resurse minerale bogate nu au fost inca exploatate din plin. Energia electrica este data de termocentrale (40%), care folosesc gaze naturale, si de sase hidrocentrale. Lemnul are si el o mare importanta in furnizarea energiei in unele locuri, desi cea mai mare parte a regiunilor impadurite a fost defrisata.

AGRICULTURA
Agricultura si cresterea oilor (inclusiv de rasa Karakul) sunt cele mai importante industrii ale Afganistanului. 57% din totalul fortei de munca lucreaza in agricultura, asigurand aproximativ o treime din exporturi. 12% din suprafata tarii este cultivata si 46% folosita pentru pasuni. In general sunt doua recolte pe an. Una de grau (cereala principala pentru consum), orz sau linte, cealalta de orez, mei, porumb si dai. Afganistanul este o tara bogata in fructe, indeosebi struguri si pepeni. Tara a fost candva independenta din punctul de vedere al alimentelor, dar razboiul a distrus pana la o treime din terenul arabil disponibil. Bumbacul este principala planta pentru comert. Macii de opiu sunt de asemenea foarte mult cultivati pentru traficul in pietele internationale de medicamente.

INDUSTRIA
21% din forta de munca figureaza in industrie. Industriile mai vechi sunt cele care produc tesaturi din bumbac, covoare tesute de mana, tesaturi de lana, incaltaminte, mobila, rafinarea zaharului, conservarea fructelor si industria artizanala. Exploatarea gazelor naturale, a carbunilor si altor minereuri este in crestere, alaturi de fabricile de constructii, printre care si o fabrica de asamblare a autovehiculelor. Produsele chimice se obtin din gaze naturale si exista mai multe fabrici de ciment.

ORASE
Kabul, situat pe Raul Kabul la o inaltime de 1.800 m are o vechime de peste 3000 de ani. Pe aici treceau drumurile comerciale antice intre Extremul Orient si Orientul Mijlociu. La fel ca si atunci orasul este si azi un centru comercial important.Kabul este principala piata si cel mai important centru industrial al tarii, cu industrie textila, alimentara, a mobilei si a incaltamintei. Al doilea oras ca marime este Kandahar (225.500), intemeiat la mijlocul secolului XVIII de Ahmad Shah Durrani, intemeietorul Afganistanului. Este centrul comercial si industrial din sud-vest.

TRANSPORTUL
Ajutorul american de ia inceputul anilor 1970, la fel ca si interventia sovietica din anii 1980 au ajutat la constructia unei retele de drumuri care insumeaza acum 21.000 km, din care 2.800 km sunt pavate. Principale drumuri incep din Kabul spre celelalte orase importante si includ Tunelul Salang, construit prin Muntii Hindukus in 1964. Dainuirile trec granita cu Pakistanul prin Treeatoarea Khyber, si exista drumuri de la Herat la granita cu Turkmenistan si Iran. Drumuri mai putin importante, utilizabile numai pe vreme buna, leaga aproape toate asezarile importante din tara. O retea de servicii aeriene interne leaga aproape toate provinciile. O linie ferata scurta trece granita cu Uzbekistanul si principalele rauri sunt navigate.

Afganistan