Enciclopedia clopotel

Muzica

Muzica este o forma de comunicare, o forma de exprimare, este literalmente o arta. Aceasta presupune creativitate din partea celor care fac muzica, simt artistic, bun gust si nu in ultimul rand bun simt. Scopul muzicii, este, ca si al oricarei arte, sa exprime ceva, sa comunice ceva din partea celui ce o creeaza.

Muzica

"In puritatea aeriana a muzicii, care atinge uneori o sublima gravitate melancolica, nu o data te simti usor, transparent si ingeresc. Ai atunci impresia ca tie, fiinta nemangaiata de a trai, iti cresc aripi ce te avanta intr-un zbor senin, cu surasuri discrete si voalate, cu eternitati de farmec eteric si de transparente dulci si mangaietoare. Este ca si cum ai evolua intr-o lume de rezonante transcendente si paradiziace.

 

In orice om este ca potenta ceva ingeresc, daca n-ar fi decat regretul dupa o astfel de puritate si aspiratia dupa o vesnicie de seninatati. Muzica ne trezeste regretul de a nu fi ceea ce ar fi trebuit sa fim, iar magia ei ne incanta pentru o clipa transpunandu-ne in lumea noastra ideala, in lumea in care ar fi trebuit sa traim.

Extazul muzical este o revenire la identitate, la originar, la radacinile primare ale existentei. In el ramane numai ritmul pur al existentei, curentul imanent si organic al vietii. Aud viata. De aici incep toate revelatiile" (Emil Cioran)