Enciclopedia clopotel

Libia

LibiaLibiaSuprafata
1.759.540 km2          
Asezarea geografica
19°-33°10' N, 9°10'-25° E
Populatia
4.509.000 locuitori
Densitatea populatiei
2.4 locuitori/km2
Capitala si cel mai mare oras
Tripoli, 1.000.000 locuitori
Limba oficiala
araba
Produse importate
produse alimentare, bunuri ele consum, materiale de constructii
produse exportate

petrol brut, animale de casa, piei, ulei de masline
Moneda oficiala
dinar (1 dinar = 1.000 clirhams)
Produsul intern brut
26.244.000.000 dolari SUA
Forma de stat
republica populara

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
93% din suprafata Libiei este podis desertic. Muntii Jabal al Akhdar din nord-est separa campia de coasta din interior. Campia Gefara de langa Tripoli este marginita in interior de Muntii Jabal Nafusah, la sud de care se intind podisuri stancoase precum si o suprafata imensa de nisip intre granita cu Algeria si Sabhah. In Libia este putina apa de suprafata si nu exista canale de rau permanente, dar se afla multe cursuri de apa subterane si fantani arteziene.

CLIMA
In regiunea de coasta este o clima mediteraneana cu putina ploaie intre octombrie-martie. Muntii sunt zonele cele mai umede ale tarii, cu pana la 60 cm de precipitatii pe an. Spre interior precipitatiile sunt sub 10 cm, iar desertul vast are ploaie putina. Temperatura medie la Tripoli este de 12°C in ianuarie si 26°C in iulie, si precipitatiile de 37,5 cm. Cifrele pentru asezarile din interior sunt 14°C, 35°C si sub 5 cm de precipitatii.

PLANTE CULTIVATE
13% din forta de munca lucreaza in agricultura si numai 1% din suprafata tarii este cultivata. Singurele zone adecvate sunt Campia Gefara, versantii mai josi ai Muntilor Jabal Nafusah si Jabal al Akhdar, coasta Peninsulei Cyrenaica si oazele din interior. Se cultiva curmale, masline, arahide si portocale, dar si cereale, migdale si cartofi. in interior se pot cultiva grau si orz si exista o suprafata intinsa de pasune. In regiunile muntoase se cultiva smochini, maslini, vita de vie si pomi fructiferi, iar in oazele din interior curmale, dar si alte fructe, cereale si legume. Libia importa 75% din necesarul de alimente.

TRANSPORTUL
In Libia caile ferate lipsesc ci doar 25.675 km de drumuri pavate. Principala sosea se intinde de-a lungul coastei de la Tripoli la Benghazi, cu extensii in Egipt si Tunisia. S-au construit drumuri spre terenurile petrolifere si spre orasele oaza importante. Conductele sunt importante pentru transportul de petrol, gaz si apa. Este in constructie o vasta schema pentru transportul apei de la acvifere de sub Sahara la orasele de coasta. Aceasta va epuiza multe acvifere si s-ar putea sa nu fie o solutie permanenta.

POPULATIA Sl ORASELE
97% din locuitori au origine berbera sau araba, si exista putini greci, maltezi si alte nationalitati, precum si nomazi tebu si tuaregi in sud. 97% din populatie sunt musulmani suniti. Majoritatea libienilor locuiesc in campia ele coasta, 64% in zone urbane. Tripoli este centrul administrativ, financiar, comercial si industrial. Benghazi, al doilea oras ca marime (500.000), are ~.,Ai aeroport international. Misralah (200.000) este un port si centru comercial regional.

INDUSTRIA
Industria era slab dezvoltata inainte de descoperirea petrolului si a crescut constant de la revolutia din 1969. Titeiul, prelucrarea alimentelor si produsele textile, dar si cimentul, otelul, cablurile si bunurile electrice au facut cele mai mari progrese. Industria grea include un complex petrochimic la Ras Lanuf si o otelarie la Misratah. Industriile traditionale cum ar fi cea a uleiului de masline, a covoarelor, a bunurilor din piele sau a hartiei continua.

IRIGATIA
Precipitatiile fiind insuficiente pentru agricultura, irigatia este vitala. Regiunile intensiv irigate sunt Campia Gefara, M-tii Jabal al Akhdar si regiunea Tawurgha. Unele oaze sunt legate la rezerve de apa subterana.

ANIMALE DOMESTICE
Doar 8% din suprafata este pasune, dar aceasta a fost baza economiei inainte de descoperirea petrolului. Se exportau piei, blanuri si lana. Exista 5,7 milioane de oi, 1 milion de capre, 210.000 de vite si 26 de milioane de pasari. Nomazii cresc animale de-a lungul marginilor deserturilor. Camilele si magarii sunt animale de povara. In unele ferme de coasta s-a dezvoltat industria laptelui.

PETROLUL
Descoperirea petrolului in 1957 si, mai tarziu, a gazelor naturale, a facut ca Libia sa devina o tara bogata. Productia anuala de petrol, aproximativ 48 de milioane de tone, a facut din Libia al doilea cel mai mare producator de petrol din Africa, dupa Nigeria. Petrolul reprezinta peste 90% din exporturi. Principalele zone producatoare sunt la Zelten, Mofra, Sarir si Gialo, legate prin conducte la porturile Marsa el Brega, As Sidar, Ras Lanuf si Tobruk. O conducta duce gazul de la terenurile petrolifere din Marsa el Brega de-a lungul coastei la portul de export Misratah.

Libia