Enciclopedia clopotel

Canada

CanadaSuprafata
9.970.537 km
Asezare geografica
41°40' - 83°10' latitudine nordica 52°40' - 141° longitudine vestica
Populatie
28753100 locuitori
Densitatea populatiei:
3 locuitori/km
Capitala
Ottawa 994300 Locuitori
Cel mai mare oras
Toronto - 3983046 locuitori
Limbi
engleza vorbita in proportie de 63% din populatie ca limba materna, iar franceza in proportie de 25%.
Importuri majore
vehicule, textile, fier si otel, semipreparate, fructe si legume
Exporturi majore
cherestea, gaze naturale, metale feroase si neferoase, hartie si carton, substante chimice, lemn. grau, celuloza
Moneda oficiala
dolarul canadian (1 dolar=100 centi)
Produsul intern brut (PIB)
601.329 milioane dolari SUA
Statutul
dominion si membra a comunitatii britanice de natiuni. Confederatia canadiana e compusa din sunt zece provincii si doua teritorii. Fiecare provincie are propriul sau guvern parlamentar ales.

INDUSTRIA FORESTIERA
Aproape 43% din pamant este acoperit de paduri, circa 80% din ele fiind de conifere, in principal molid, brad, pin si cedru. Datorita acestui lucru, canada este cel mai mare producator de lemn din lume, al doilea in producerea celulozei si al treilea in producerea hartiei.

CARACTERISTICI GEOGRAFICE

Canada este a doua tara ca marime din lume. Stancile vechi si dure ale Scutului Canadian ocupa o mare parte din nord, intinzandu-se de la Muntii Stancosi pana la Coasta Atlanticului si de la sudul Bazinului Arctic pana la Marile Lacuri. La sud-est de Scutul Canadian se afla campiile fertile si populate din Sf. Lawrence si Marile Lacuri. Multii Canadei au prevenit raspandirea climei oceanice spre interiorul tarii. Multe piscuri depasesc 3000 de metri, muntii Logan atingand pana la 6050 metri. Sunt patru sisteme de rauri principale: Marile Lacuri/Sf. Lawrence; sistemul golfului Hudson cu Albany, rau rile Nelson si Churchtl; in bazinul Mackenzie se afla cei mai mare rau, Mackenzie (4242 km;. varsandu-se in Oceanul Arctic; si Fraser care curge spre Pacific).

CLIMA

Clima este continentala cu ierni reci si veri calde si insorite. In ianuarie temperatura medie este de -15°C dar in nord, la Cercul Polar ea ajunge la temperaturi de sub -30 UC. Vara temperatura medie este de 19°C, iar in nordul indepartat in jur de 15°C, cu zile lungi si insorite. In interiorul tarii media precipitatiilor este de 100 cm/m sau chiar mai putin pe an. Cele mai umede locuri sunt in muntii vestici unde ploile depasesc 200 cm/m.

INDUSTRIA
Industria detine mai mult de jumatate din totalul exporturilor. Cea mai mare parte a angajatilor muncesc in industria alimentara si cea a fabricarii metalelor. Impreuna cu produsele petroliere si chimicale industria papetariei si forestiera, aduc cel mai mare venit de valuta straina. Industriile sunt importante in regiunea Marilor Lacuri si pe tarmurile localitatii Sf. Lawrence. Toronto, Hamilton, Windsor si Montreal sunt cele mai mari orase industriale ale Canadei.

PESCUITUL
Cu toate ca nu se afla printre primele tari in domeniul pescuitului, Canada este un exportator important cu peste 1,5 milioane tone de peste anual. Principala zona de pescuit este in apropiere de Newtbundland.

ENERGIA
Canada detine resurse de energie, petrol si gaze naturale extrase din Preerie, din tinutul rece al Columbiei Britanice, la fel si o imensa si dezvoltata putere hidroenergetica.

MINERITUL
Vechile pietre cristaline sunt foarte bogate in minerale cum ar fi: cupail, zincul, nichel. plumb si argint. Minele de azbest se afla la sud de Sf. Lawrence, iar cele de fier langa granita Quebec/Labrador. Petrolul si gazul natural provin din Preerie de unde pleaca prin conducte catre toate partile tarii. Canada este cel mai mare producator de uraniu, zinc si nichel.

AGRICULTURA
Agricultura este extrem de importanta in Canada cu toate ca angajatii din agricultura sunt mai putin de 4% din numarul total al fortei de munca. Aproximativ 7,3% din suprafata pamantului este arata sau folosita pentru pasune. Agricultura insumeaza 8% din totalul exporturilor facute de Canada. Cea mai mare intindere in care se cultiva pamantul este in preeria Alberta Saskatchewan si Manitoba.

TRANSPORTURILE

In Canada sunt peste 390000 km de autostrazi incluzand rutele transcontineniaie si Autostrada Alaska. Autostrada Transcanada (7766 km) este cea mai lunga autostrata pavata din lume. Montreal, Toronto si Vancouvei au metrouri, iar Calgari si Hdmonton au sisteme speciale de tranport urban. Caile ferate au o lungime de 885563 km. Cinci linii aeriene intretin serviciile interne si internationale Halifax, in vreme ce Montreal si Vancouver sunt cele mai importante porturi.

POPULATIA

76% din populatia canadiana locuieste la orase, in special in sud. Ontario este provincia cea mai populata, cu 10.746.000 de locuitori. Quebec are 7.208.800 locuitori, iar Columbia Britanica 3535 100.

Canada