Enciclopedia clopotel

Ecuador

EcuadorEcuadorSuprafata:
283.561 km2
Asezare geografica:
1°38' latitudine nordica,
4°50' latitudine sudica,
75°21' - 81° longitudine vestica,
Populatia:
10.851.000 locuitori
Densitatea populatiei:
36 locuitori/km2
Capitala:
Quito, 1.531.229 locuitori
Cel mai mare oras:
Guayaquil, 1.509.108 locuitori
Limba oficiala:
spaniola, dar majoritatea indienilor vorbesc quechua
Produse importate:
piese de masini, vehicule, produse chimice
Produse exportate:
titei, banane, cafea
Moneda oficiala:
sucre (1 sucre = 100 centavos)
Produsul intern brut:
15.078 milioane dolari SUA
Forma de stat:
republica

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Tara si-a primit numele de la Ecuator, care o traverseaza la 25 km la nord de Quito. Cele trei regiuni principale sunt depresiunile de coasta, Anzii si depresiunile din interior. Regiunea de coasta este deluroasa si strabatuta de rauri. In interior, Anzii sunt formati din doua lanturi muntoase, Cordillera Occidentala si Orientala, separate de o serie de bazine intennontane, intr-unul din ele aflandu-se si Quito. Varfurile ating inaltimea de 6.267 m in Chimborazo si 5.896 m in Cotopaxi, cel mai inalt vulcan activ din lume.

CLIMA
In regiunea de coasta predomina clima calda si umeda, sezonul rece fiind intre decembrie si aprilie. Cantitatea totala de precipitatii este de 200 cm in nord si doar 20 cm in sud. Temperatura medie la Guayaquil este de 26°C in ianuarie si 24°C in iulie. In Anzi, temperaturile descresc o data cu altitudinea. La Quito temperatura medie este de 15°C si cantitatea totala de precipitatii este de aproximativ 100 cm. Regiunea estica este tipica Amazonului, cu temperaturi de 26°C in fiecare luna si peste 200 cm de precipitatii.

POPOARELE Sl ORASELE
25% din locuitori sunt urmasi ai incasilor si aproximativ 55% sunt metisi, o rasa mixta de europeni si indieni. 10% sunt de descendenta spaniola si 10% sunt de origine africana. 49% din locuitori traiesc in Costa si 47% in Sierra. Quito era initial o asezare indiana construita de spanioli, iar Guayaquil este principalul port si centru comercial, aflat in regiunea agricola productiva.

AGRICULTURA
Agricultura este cea mai importanta parte a economiei, angajand 30% din forta de munca. 1% din cei mai mari proprietari de pamant detin 40% din intregul teren agricol. Aproape 10% din suprafata este folosita in agricultura, iar 10% pentru pasunat. Principalele culturi pentru export sunt cele de banane, cacao si cafea, acestea fiind produse in zona Costa. Bananele si cacao se cultiva in depresiuni, unde clima este mereu calda si umeda. Cafeaua se cultiva pe pantele mai joase din Anzi, in conditii mai reci si secetoase. Trestia de zahar, citricele si orezul sunt importante la fermele din depresiuni. In Arizi, principalele culturi sunt cele de orz, grau, porumb, cartofi si unele legume, dar pastoritul este adesea activitatea principala.

MINERITUL
Ecuadorul  are doar zacaminte mici de aur, argint, zinc si cupru. In schimb, s-au gasit zacaminte imense de petrol in anul 1972, producand 16 milioane de tone pe an si reprezentand peste 40% din exporturile tarii. Petrolul e trecut prin conducta peste Anzi, la Balao.

INDUSTRIA
Petrolul a stimulat industriile de otel, produse petrochimice si ciment. Industriile mai vechi se ocupau, in principal hrana, textile, pescuit si cherestea. Quito, Cuenca si Guayaquil sunt principalele orase industriale 45% din electricitate provenind de la tennocentrale si restul de la hidrocentrale. In Ecuador exista insa si resurse neexploatate de ape, in Anzi. Turismul Ecuadorului este in dezvoltare.

SILVICULTURA
44% din suprafata tarii este impadurita, in special in interior, parte a Ecuadorului ce inca mai este inaccesibil. Extractia a crescut recent, in special pentru lemn de esenta tare, lemn de balsa, palmier carludovica pentru palarii de Panama, seminte pentru ulei de ricin, capoc si nuci de palmier. 75% din lemnul taiat se foloseste drept combustibil.

TRANSPORTUL
Peisajul Ecuadorului face comunicatiile dificile. Exista aproximativ 1.200 km de cale ferata, 23.256 km de drumuri folosite permanent si alte 5.044 deschise doar in sezonul secetos. Soseaua nationala Pan American trece prin Quito. Principala linie de cale ferata leaga Guayaquil de Cuenca si Quito. Guiayaquil si Puerto Bolivar sunt principalele porturi. Zece linii aeriene comerciale au zboruri internationale si exista servicii interne intre orasele mari.

INSULELE GALAPAGOS
Cele 12 insule principale, din care 5 sunt locuite, si numeroasele ostroave au o suprafata totala de 7.964 km2. Populatia este de 6.119 locuitori. Capitala este San Cristobal, pe Insula Chatham, si cea mai mare parte apartine de Parcul National. Se practica putina agricultura de subzistenta, turismul este principala activitate, marile atractii fiind animalele remarcabile si unice.

Ecuador