Enciclopedia clopotel

Olanda

OlandaOlandaSuprafata:
41562 km2
Asezare geografica:

intre 50°45'-53°30' latitudine nordica si 3°20'-7°10' longitudine estica.
Populatia:
15239000 locuitori
Densitatea populatiei:
449 locuitori/km2
Capitala si orasul cel mai mare:
Amsterdam (1091000 locuituri)
Resedinta guvernamentala:
Haga ('s Gravenhage; 694 000 locuitori)
Limba oficiala:
olandeza
Produse importate:
masini si utilaje, produse textile, autovehicule si utilaje de transport, fonta si otel, confectii, produsele industriei de alimente, metale neferoase
Produse exportate:
masini si utilaje, produse chimice, titei, carne, fonta si otel, zarzavaturi, flori, gaze naturale.
Moneda oficiala:
gulden (1 gulden =100 centi)
Produsul intern brut (PIB):
312.300 milioane dolari SUA
Forma de stat:
regat

ASEZARE GEOGRAFICA

Olanda este tara cea mai dens populata din Europa. Ea se afla pe malul raurilor Rin, Maas si Schelde, rauri care se varsa in Marea Nordului. Aluviunile acestor rauri au creat o delta si o campie uniform neteda. Jumatate din teritoriul tarii se afla sub nivelul marii, numai partea cea mai sudica are o inaltime de 30 m peste nivelul marii. Coasta este marcata de dune de nisip. Suprafata dupa dune, sau in multe locuri suprafata intre coasta naturala si digurile artificiale este un pamant recuperat de la mare, denumit poldere.

CLIMA

In Olanda vara este calda, temperatura medie a lunii iunie este de 16-17 °C. Iarna este este un anotimp racoros, temperatura medie a lunii ianuarie pe coasta fiind in jur de 2°C, in interiorul tarii mai scazuta. Masele de aer polar fac ca in multe ierni temperatura aerului sa scada sub temperatura de inghet. Atunci cand ninge canalele si lacurile se acopera cu gheata. Cantitatea anuala de precipitatii este in jur de 800 mm, in tinuturile aflate mai departe de mare este ceva mai mica.

MINERITUL Sl lNDUSTRIA ENERGETICA
Pana in 1975 in Limburg se extragea carbune. In localitatile Hengolo si Delfzijl sunt mine de sare, productia anuala fiind de 4 milioane de tone. Un zacamant important il constituie gazele naturale. Datorita acestora Olanda se afla pe locul patru in lume. Gazele naturale din Groningen sunt transportate prin conducte in toate tinuturile tarii si chiar si in strainatate. De asemenea, se extrage si o cantitate destul de mica de titei.

ORASE
Amsterdamul este cel mai mare centru industrial si administrativ din Olanda. Dezvoltarea lui a inceput in secolul XIII lea in locul unde se varsa raul Amstel in Zuiderzee. Orasul a inceput sa se extinda pe insulele mlastinoase invecinate, are peste 800 de poduri, iar multe constructii sunt ridicate pe piloni pentru a fi ferite de inundatii. Este si azi oras portuar. Legatura cu marea este realizata prin Noordzee Kanal (canalul Marii Nordului), executat intre orasele Amsterdam si Ijmuiden. Aceasta este capitala oficiala a tarii, dar sediul guvernului, al reprezentantelor diplomatice si al catorva ministere se afla in Haga. Al doilea oras ca marime este Rotterdamul (1069000 locuitori) unde se afla cel mai mare port al lumii. Portul Rotterdamului a fost completat de un Europort de mare capacitate aflat pe malul lui Nieuwe Waterweg, dupa ce fluviul Rin a primit un rol important in derularea activitatii comerciale a Comunitatii Europene si in transporturi.

AGRICULTURA
Din totalul suprafetei tarii 27% este pamant cultivat, alte 32% sunt utilizate ca pasuni, iar 9% sunt paduri. Agricultura foarte moderna, intensiva si foarte productiva ocupa 4% din forta de munca si produce 4% din produsul intern brut. Cea mai dezvoltata ramura este cresterea vitelor prin pasunat si cultivarea florilor. Se produc in cantitati mari cartoful, sfecla de zahar si cerealele. Pe poldere cresc peste 4,5 milioane vaci de lapte. Olanda se afla pe locul cinci in Europa la productia de unt, pe locul al patrulea la productia de cascaval iar pe primul loc in productia de bulbi de flori. Pe multe poldere se cultiva lalele, zambile si crini, mai ales in zonele Leiden si Haarlem, de unde anual se exporta milioane de bulbi de flori. Un produs important de export il constituie zarzavaturile pentru salate, cultivate in general in sere.

TRANSPORTUL
Campia intinsa a creat conditii bune pentru infiintarea unor retele intinse de transporturi, cu toate ca multimea de rauri, canale si santuri au creat probleme. Lungimea cailor ferate este de 2753 km din care 1987 km electrificata. Lungimea drumurilor rutiere este de 111891 km. Este foarte important transportul pe nave maritime, mare parte a comertului Europei Occidentale se efectueaza pe cale maritima prin Olanda. Transportul aerian intern este nesemnificativ, dar KLM-ul (Societatea Regala Olandeza de Transport Aerian) are multe linii internationale.

INDUSTRIA
Olanda este o tara cu o industrie moderna si dezvoltata. Principalele ramuri industriale sunt industria constructoare de masini, electronica, producerea titeiului, constructia de nave si avioane, productia otelului, a produselor textile, a mobilei si a hartiei, a confectiilor si a berii. Amsterdamul este centrul mondial al prelucrarii si al comertului cu diamante. Industria grea: rafinarea petrolului, fabricile de otel si constructoare de masini se concentreaza in zona de coasta, mai ales in Rotterdam, dar centre industriale importante sunt si Ijmuiden, Amsterdam si Kijmegen - toate aflate pe malurile unor rauri - sau canale. Sunt foarte populare cascavalurile, produsele de cacao si de ciocolata, trabucurile, conservele de legume, ginul si berea fabricate in Olanda.

Olanda