Enciclopedia clopotel

Japonia

JaponiaJaponiaSuprafata
377.708 km2
Asezare geografica
26°59'-45°31' N, 128°06'-145°49' E
Populatia
123 921 000 locuitori
Densitatea populatiei
323 locuitori/km2
Capitala si cei mai mare oras
Tokio, 11 718 720 locuitori
Limba oficiala
japoneza
Produse importate
titei, minereuri neferoase, minereuri ele fier, produse alimentare, piese de masini, cherestea, fibre textile
Produse exportate
fier si otel, piese cie masini electrice, autovehicule, nave, produse chimice, produse textile
Moneda oficiala
yen (1 yen = 100 sen)
Produsul intern brut
4 590 420 milioane dolari SLA
Forma de stat
monarhie constitutionala

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Japonia este alcatuita din peste 3000 de insule mici si patru insule principale. Hokkaido, cea din partea nordica (78508 km2), are un lant muntos central inconjurat de depresiuni fertile de coasta. Honshu (230448 km2) este muntoasa si contine cel mai inalt varf al Japoniei, Fujiyama (3770 m). Shikaku (18757 km2) si Kyushu (42079 km2) au de asemenea munti si campii. Cele patru insule au vulcani activi, izvoare termale si cutremure frecvente.

CLIMA
Japonia are climat musonic. Vanturile sufla dinspre est in timpul verii si dinspre vest in timpul iernii. Marea Japoniei, care separa insulele de Asia, are un efect moderator asupra climei. Iarna nu este foarte rece iar vara nu este foarte calda. Ploile cad in principal in lunile de vara in est, dar nord-vestul primeste ploaie de iarna adusa de vanturi peste marea Japoniei. Ilakodate, in nord, are temperatura medie de -3°C in ianuarie si 19°C in iunie, cantitatea de precipitatii fiind de 120 cm. Numerele corespunzatoare pentru Tokio sunt 3°C, 25°C si 150 cm de precipitatii. La Nagasaki, pe Kyushu. acestea devin 5°C, 26°C si circa 190 cm, inclusiv peste 30 cm in iunie.

SILVICULTURA
67% din Japonia este impadurita, in principal in regiunile deluroase, si copacii asigura materia prima pentai constructii, industriile celulozei si hartiei si combustibili. Prin reimpadurire versantii nu raman goi. Padurile sunt mixte, de conifere si foioase, iar sugi (cedrul japonez), hinoki (chiparosul japonez) si akaneatru (pinul rosu) sunt deosebit de utili. Lemnul importai este vital pentru nevoile industriale ale Japoniei. Japonia este al doilea mare producator de hartie din lume, si un important producator de celuloza din lemn si de cherestea din conifere.

AGRICULTURA
12% din suprafata tarii este destinata agriculturii, iar 2% pasunatului. Deoarece cea mai mare parte a tarii este prea muntoasa agricultura nu este posibila. Orezul este principala planta cultivata (peste 13 milioane tone pe an), in special in sud unde uneori este posibila dubla cultivare. Se cultiva si alte cereale, alaturi de trestie de zahar, fructe, cartofi dulci si soia. Pasarile domestice, porcii si vitele reprezinta o parte importanta a hranei. Fermele sunt mici, dar mecanizarea este raspandita.

TRANSPORTUL
Din cei 44297 km de cale ferata, 11649 km au fost electrificati, inclusiv Tokaido. Orasele mari sunt legate prin trenuri expres moderne. Transportul naval este vital. Chiba, Tokio, Yokohama, Osaka, Kobe si Nagoya sunt porturi importante pe Honshu, iar Hakodate pe Hokkaido si Kitakyushu pe Kyushu.

PESCARII
Japonia este prima tara din lume din punct de vedere al pescuitul, cu pana la 10 milioane de tone de peste prinsi pe an. Pestii sunt importanti in alimentatia japonezilor si pe langa pescuitul in ocean, exista multe pescarii in ape mici de coasta. Crevetele se gasesc de cele mai multe ori in apele mici, iar stridiile cu perle sunt o sursa de venit valoroasa. Macroul si tonul sunt importanti in apele mai adanci, iar balenele sunt capturate de japonezi in ciuda opozitiei internationale.

INDUSTRIA
Japonia este o natiune industriala de o mare importanta. Este pe locul unu in lume in producerea otelului si in constructia navelor. La Kitakyushu se gaseste cea mai mare otelarie, iar navele se construiesc la Osaka. Japonia produce mai multe automobile si televizoare decat orice alta tara. Textile de toate tipurile si articole de inalta tehnologie precum calculatoarele sunt de asemenea industrii importante. Cea mai mare dezvoltare industriala este legata de porturi, care importa combustibili si materii prime si exporta bunuri fabricate.

ENERGIA
Japonia este dependenta de petrolul importat. Acesta provine in principal din Orientul Mijlociu. Circa 65% din electricitate este produsa in termocentrale si 20% in hidrocentrale.

ORASE
Yokohama, in campia Kanto, este al doilea oras ca marime, cu 3197000 locuitori. Osaka (2633000) este un port si centru industrial important. Kobe (1464000), centru industrial si Kyoto (1471000), fosta capitala, sunt in apropiere.

Japonia