Enciclopedia clopotel

Chile

ChileChileSuprafata
756945 km
Asezare geografica
17°l5'-55°59' S  66°30'-75°48' V
Populatia:
13.386.000 locuitori
Densitatea populatiei
17 locuitori/km
Capitala si cel mai mare oras:
Santiago: 5.443.000 locuitori
Limba oficiala
spaniola
Produse importate
titei, zahar si alte produse alimentare, materii prime industriale, piese de masini, utilaje de transport
Produse exportate
cupru, molibden, legume, fructe, lana, produse din peste, minereuri de fier, produse din lemn
Moneda oficiala
peso (1 peso = 100 ceniavos)
Produsul intern brut
62 miliarde dolari SUA
Forma de stat
republica

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Chile este impartit in trei zone geografice paralele: lantul muntos de coasta, ce a fost inundat in sud formand insule, valea longitudinala care se intinde de la granita cu Peru spre sud pana la Puerto Mott, si Muntii Anzi. Acestia ocupa jumatate din teritoriul tarii, atingand inaltimea maxima de 6880 m, la Ojos de Salado, cei mai inalt varf din Chile. Cutremurele si eruptiile vulcanice sunt frecvente, deoarece statui Chile este situat pe marginea placii tectonice a Pacificului.

CLIMA
Anzii isi creeaza propriile conditii climaterice, cu vreme foarte rece si zapada in partile mai inalte. In vestul muntilor sunt trei zone climaterice diferite, desertica in nord, mediteraneana in centru si umed-temperata, cu paduri tropicale, in sud. Temperaturile medii in nord sunt de 21°C in ianuarie si 14°C in iulie. Spre sud, in Santiago, aceste valori sunt de 20°C in ianuarie si 9°C in iulie.

VEGETATIA NATURALA
Zona nordica de desert este stearpa, in afara locurilor in care ajung ape din muntii Anzi. Partile centrale ale statului Chile au copaci, arbusti si pajisti, iar padurile cresc pe versantii mai umezi, orientati spre vest, ai lantului muntos de coasta si ai Anzilor.

MINERITUL
Mineralele sunt o sursa importanta de bogatie. Azotatii de sodiu erau mai de mult surse de iod, explozivi si ingrasaminte, dar ei si-au pierdut din importanta deoarece ingrasamintele cu azot pot fi produse mai ieftin. Chile este cel mai mare producator de cupru din lume. Chuquicamata este cea mai mare mina de suprafata din lume si intretine un oras de 30 000 de locuitori. Zacamintele bogate in minereuri de fier sunt exploatate si langa La Serena si Coquimbo, iar fierul a luat locul azotatilor, devenind al doilea minereu in ordinea importantei. Exista si depozite de aur, argint, zinc, plumb si carbune. Petrolul si gazele naturale sunt extrase din zona Magallanes.

AGRICULTURA
7% din suprafata terenului este folosita pentru agricultura si 16% pentru pasunat, in principal in regiunea mediteraneana centrala. Principalele culturi sunt cele de grau, cartofi, porumb, sfecla de zahar, orez, fructe. Se cultiva putini struguri pentru vin. Septelul aduce aproape 40% din productia agricola.

SILVICULTURA SI PESCUITUL
12% din suprafata tarii este impadurita, indeosebi in sud unde lemnul este exploatat comercial. Pescuitul angajeaza 1% din totalul fortei de munca in special in nord. Principalele capturi sunt cele de ton si sardele.

ENERGIA
Sursele interne de carbuni, petrol si gaze naturale se folosesc in termocentrale pentru 43% din productia totala, iar 57% provin de la hidrocentrale, care formeaza doar o parte din potentialul vast al acestui tip de energie. Majoritatea terenurilor neconectate la retea se gasesc in regiunea Anzilor.

INDUSTRIA
Dezvoltarea industriei a crescut incepand cu anii 1960, dar principalele industrii inca mai sunt legate de cupru si alte minerale, pesti si produse agricole, silvicultura si productia bunurilor de consum. In prezent exista o mica industrie producatoare de otel langa Concepcion.

TRANSPORTUL
Transportul oceanic este important. Principalele porturi sunt Valparaiso, Arica, Antofagasta, Concepcion. Pueno Montt si Punea Arenas. Exista 8.185 km de cale ferata si 79.222 km de drumuri, desi numai 10.320 km sunt pavati. Nu exista drumuri pavate la sud de Puerto Montt. Soseaua Nationala Panamericana se intinde din Puerto Montt pana in Peru, iar alte drumuri importante leaga Santiago si Valparaiso de orasele apropiate din Chile. Prin Antofagasta trece o importanta linie de cale ferata care leaga Bolivia de Argentina.

POPULATIA SI ORASELE
92 % din locuitori sunt metisi datorita casatoriilor mixte dintre europeni si indieni. Doua treimi din chilieni locuiesc in regiunea centrala. Santiago contine o treime din locuitori si este principalul centru de dezvoltare economica si politica. Vina del Mar (316000) este statiunea preferata a locuitorilor capitalei; Valparaiso (608000) este portul cel mai mare. Talcahuano (76000) este centru industrial in plina dezvoltare; Concepcion (310000) este centru regional.

Chile