Enciclopedia clopotel

Austria

Populatia: 8.150.835 locuitori
Capitala: Viena
Suprafata: 83.871 km2
Limba: germana
Religia: catolici (76%), protestanti (5%), altle (2%), atei (17%)
Media de viata: 76,7 ani pentru barbati si 82,2 de ani pentru femei
Moneda: euro de la 1.01.2002
Principalele exporturi: masini si echipamente, motoare si componente, hartie, produse din metal, produse chimice.
Internet:
.at
Cod telefon: ++43

Descriere
Istoria Austriei isi are radacinile in cele mai vechi timpuri. Astfel, istoria statului a inceput la 1 noiembrie 996 cu un act de donatie facut de Otto al III-lea, Imparatul Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germanica, Austria intrand sub conducerea dinastiei Babenberg din secolul al X pana in secolul al XIII-lea. Preluan conducerea, dinastia Habsburgilor va conduce Austria pana in secolul al XX-lea.

In anul 1809 Austria intra in razboi alaturi de Anglia si Rusia fiind sigura de ajutorul coalitiei, insa lucrurile se complica. Dupa o serie de batalii, Napoleon reuseste sa zdrobreasca coalitia. In 1848, revolta care izbucneste in Franta va cuprinde intreaga Europa, iar la 13 martie 1848 revolutia izbucneste si la Viena. Revolutia infranta in Austria triumfase in Franta. In urma acestor evenimente este ales conducator Charles Louis Napoleon Bonaparte, iar in 1859 ajuta Piemontul impotriva Austriei.

In 1854, au fost incoronati Franz Iosif si Elisabeta Amelia Eugenia de Bavaria ca imparati ai Austriei,mai tarziu devenind regi ai Ungariei. In 1866 incepe razboiul cu Prusia, iar Austria este invinsa.

In urma asasinarii arihiducelui de Austria, Franz Ferdinand incepe Primul Razboi Mondial. Dupa cea fost anexata germaniei naziste, Austria este ocupata de fortele Aliate. Austria este o tara care a avut o istorie plina de evenimemte. In anul 1995 adera la Uniunea Europeana

Clima
Datorita faptului ca Austria este o tara muntoasa, conditiile climatice variaza intr-o mare masura.Clima variaza in functie de cresterea altitudinii, in locatii cu relatii la Atlantic, continental si influente mediteraneene. In general estul Austriei are o clima de tip continental, cu ierni friguroase si cu veri calduroase, in schimb ce vaile din partea de nord si de vest sunt influentate de vanturile ploioase de nord-vest dinspre Oceanul Atlantic.

Primaverile si toamna sunt de obicei blande, iar verile sunt scurte cu temperaturi moderate. Iernile sunt reci si severe si dureaza cam trei luni in vai. Sfarsitul iernii este marcat de aparitia unui vant cald si uscat din sud, insotit de ceata si de schimbari bruste de temperatura, care produc avalanse. Temperturile medii inregistrate in luna ianuarie sunt cuprinse intre 1o C si -3o C, iar in iulie media se incadreaza intre 16o-19oC.

Vegetatie
Vegetatia din zonele cu o altirudine joasa este reprezentata de stejar, mesteacan, brad, pin negru de Austria si pinul de piatra, zada. La etajele superioare vom gasi plante apline, precum: floarea de colt, gentiane, ciubotica cucului, pintenul cocosului. Dintre animale pe teritoriul Austriei sunt intalnite capre negre, caprioare si marmota.

Resurse
Austria beneficiaza de depozite de metal, lignit, petrol si gaze naturale. Carbuni, zinc, caolin, gips, cuart, bauxita si talc se gasesc in cantitati mai mici.

Transport

Reteaua de mijloace de transport din Austria este foarte dezvoltata. Astfe, in anul 2000 avea 5780 de km de cale ferata iar drumurile si soselele ocupa in total 200.000 de km. Majoritatea transporturile fluviale se desfasoara pe Dunare. Aeroportul cu cel mai mare trafic este Schwechat, langa Viena.

Teritoriu

Republica federala Austria este inpartita in noua landuri dupa cum urmeaza:
- Burgenland
- Carintia
- Austria Inferioara
- Salzburg
- Steiermark
- Tirol
- Austria Superioara
- Viena
- Vorarlberg

Puncte turistice
Viena (palatul Shonbrunn, Holfburg, Scoala Spaniola de calariea, cafenelele, Prater); Salzburg(orasul lui Mozart, locul unde se organizeaza dedicat creatiei sale); Padurea vieneza; Alpii din apropierea Villach (Carinthia); Camarile de sare de langa Bad Ischl (pe urmele imparatesei Sissi); Carinthia;- Alpii Tirolezi.

Repere

  • In nici o lata tara din Europa nu exista atatea functii administrative ca in Austria. Aparent, unii functionari au recurs chiar la sinucidere dupa ce nu au reusit sa ocupe postul de consilier al sfatului.

  • Milioane de turisti viziteaza anual renumitul parc de distractii Prater, preintre ale care numeroase atractii se numara si "Moara diavolului".

  • In anul 1918, imparatul Carol I a semnat actul de abdicare in creion, "pentru orice eventualitate". Toate incercarile de a reveni pe tron s-au soldat insa cu un esec.

  • Sute de mii de credinciosi merg anual in pelerinaj la icoana Maicii Domnului din Mariazell, mai ales intre Pasti si Sarbatoarea Tuturor.