Enciclopedia clopotel

Bolivia

BoliviaBoliviaSuprafata:
1.098.581 km2
Asezarea geografica:
10°-23° latitudine sudica,
57°30'-69°45' longitudine vestica
Populatia:
6.440.000 locuitori
Densitatea populatiei:
6 locuitori/km2
Capitala administrativa:
Ia Paz, 1.115.000 locuitori
Capitala legala:
Sucre, 131.000 locuitori
Limbi vorbite:
spaniola este limba oficiala, dar 34% vorbesc quechua si 34% vorbesc aymara
Produse importate:
piese de masini, grau si taina, produse din otel, vehicule si produse textile.
Produse exportate:
gaze naturale, cositor, argint, zinc, wolfram, cafea.
Moneda oficiala:
boliviano (1 boliviano = 100 centavos)
Produsul intern brut:
5.924 milioane dolari SUA
Forma de stat:
republica

CARACTERISTICI GEOGRAFICE

Bolovia este una dinte cele doua tari ale Americii de Sud care are iesire la mare. Este o tara inalta si muntoasa in vest si joasa in zona de est. Latimea Arizilor depaseste 600 km si ei constau din doua lanturi inalte, Cordillera Occidentala si Cordillera Orientala, separate de Altiplano, un platou intermontan inalt. Altiplano acopera 20% din suprafata totala a tarii si are o elevatie medie de 4.000 m. Lacul navigabil Titicaca este situat la mare inaltime, se gaseste in nord si se scurge spre sud prin Desaguardero in Lacul Poopo. Cordillera de est se inclina in panta adanca spre El Oriente, o regiune de creste de munti si vai, care coboara in Bazinul Amazonului.

CLIMA
In munti diferenta de temperatura intre noapte si zi este foarte mare. Datorita inaltimii, presiunea atmosferica este mai putin de doua treimi din cat ar fi la nivelul marii. La Paz, la 3.658 m, temperatura medie este de 9°C in iulie si 11°C in ianuarie, cantitatea de precipitatii fiind de 55 cm. Spre deosebire de restul tarii, depresiunile din est sunt mai calde si mai ploioase.

POPULATIA
50% din populatia Boliviei traieste in regiuni urbane si se gaseste, in principal, pe platoul inalt. 55% din locuitori sunt de origine indiana (in principal aymara si quechua), in timp ce alti 30% sunt metisi si restul europeni. Majoritatea indienilor locuiesc pe platou. Numai 20% din locuitori traiesc in El Oriente, aceasta fiind o regiune ce ocupa 70% din suprafata totala a tarii.

AGRICULTURA
43% din forta de munca este angajata in agricultura, cu toate ca Bolivia nu este independenta economic in productia alimentara. Doar 3% din suprafata poate fi folosita pentru culturi si alte 25% pentru pasuni. Altiplano este in principal folosit pentru cresterea oilor, vitelor, lamelor si cresterea de alpaca. Oriente se afla in curs de dezvoltare si orezul, bananele, maniocul, soia si porumbul sunt culturile pentru hrana, cele de trestie de zahar, cafea si bumbac fiind pentru comert si export. In ciuda acestui fapt, produsele agricole reprezinta doar 2% din exporturi.

MINERITUL
Bogatia de minerale a atras primii colonisti spanioli in secolul al 16-lea, cand argintul din Cerro Rico a facut din Bolivia cel mai mare furnizor. Dupa ce argintul si-a pierdut din importanta, cositorul a devenit mineralul vital. Ambele sunt inca produse in cantitati mici. De asemenea, se produc cantitati semnificative de cupru, tungsten, zinc, plumb si aur. In est s-au descoperit petrol si gaze naturale, care au devenit cele mai importante minerale. O conducta de petrol duce la Arica in Chile, iar una de gaze naturale in Argentina. Gaze naturale se gasesc langa Santa Cruz.

INDUSTRIA
Mineritul angajeaza 5% din forta de munca, iar alte industrii inca 9%. Industria boliviana este cea mai saraca dintre toate tarile Americii de Sud. Principalele industrii prelucratoare sunt legate de alimente si bauturi, tutun, imbracaminte si articole de artizanat. Cea mai mare dezvoltare a avut loc la La Paz, Cochabamba si Santa Cruz.

TRANSPORTUL
In Bolivia exista 3.520 km de cale ferata si doar 10.806 km de drumuri pavate. Multe dintre drumurile importante sunt inaccesibile in timpul sezonului ploios. Cel mai bun drum este o legatura pavata intre La Paz si Ouro, si un drum important care leaga La Paz de Santa Cruz, prin Cochobamba. Santa Cruz are doua legaturi pe calea ferata, una spre est cu Brazilia si alta spre sud cu Argentina. Bolivia centrala are doua legaturi importante pe calea ferata cu porturi din Chile. O alta iesire spre mare este prin Lacul Titicaca si portul Mollendo din Peru. In Anzi sunt drumuri putine si in multe locuri lamele sunt principalele transportoare de marfuri.

ORASE
Sucre ramane capitala legala, dar La Paz este principalul centru comercial si politic, deoarece se afla intr-o pozitie mai centrala si mai accesibila. La Paz este situata intr-o vale in Altiplano, la o inaltime de 3-065 m, cea mai inalta capitala din lume. Santa Cruz (649.000 locuitori) este al doilea oras ca marime si este un centru regional pentru agricultura.

Bolivia