Enciclopedia clopotel

Mexic

MexicMexicSuprafata:
1.972.547 km2
Asezarea geografica:
14°33'-32°43' latitudine nordica, 86°46'-117°08' longitudine vestica
Populatia:
87.987.051 locuitori
Densitatea populatiei:
41 locuitori km2
Capitala si cel mai mare oras:
Mexico, 9.191.295 locuitori
Limba oficiala:
spaniola
Produse importate:
produse din industria de masini, cereale, lapte praf. piese de autoturisme si autocamioane
Produse exportate:
titei, bumbac, produse din industria de masini, zahar, rosii, cafea, creveti
Moneda oficiala:
peso (1 peso - 100 ceiuavos)
Produsul intern brut:
141.940 milioane dolari SUA
Forma de stat:
republica federativa

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Aproape doua treimi din suprafata tarii sunt ocupate de un platou inalt, cu campii de coasta joase de-a lungul celor doua laturi. Doua lanturi muntoase Sieira Nevada la vest si Muntii Stancosi la est continua din SUA in Mexic. Acestea se numesc Sierra Madre de Vest si Sierra Madre de Est, ambele peste 3000 m, cu unele varfuri de peste 5.000 m. Platoul e impartit de bazine. vai si blocuri muntoase intr-o serie de regiuni mai mici. Cutremurele si eruptiile vulcanice (inclusiv Popo catepetl) sunt frecvente. Campii mlastinoase acopera marea parte a depresiunilor de pe coasta de est, in special in sudul Mexicului. Pe coasta de vest se gaseste peninsula muntoasa Baja California.

CLIMA
Mexicul este o tara cu clima variata. La Acapulco temperatura medie este de 26°C in ianuarie si de 29°C in iulie, cantitatea de precipitatii fiind de numai 7 cm pe an. Temperatura medie la Mexico este de 12°C respectiv 18°C cantitatea de precipitatii fiind de 55 cm, iar in orasul Merida din sud cifrele sunt de 23°Cdds respectiv 28°C si 90 cm de precipitatii.

AGRICULTURA
Cea mai mare parte a Mexicului e mult prea secetoasa pentru agricultura iar in marea majoritate a regiunilor solurile sunt de proasta calitate. Doar 13% din suprafata pamantului poate fi folosita pentru culturi si alte 39% pentru pasunat. Peste 25% din forta de munca este angajata in agricultura, dar importul alimentelor este inca esential pentru populatia in crestere. Problemele cu apa se reduc in prezent prin proiecte de irigatii. Raurile Rio Grande si Colorado au un rol important in nord, unde se cultiva fructe, legume si bumbac in cateva ferme productive. Multe parti ale platoului sunt folosite numai pentru agricultura de subzistenta, aici cultivandu-se porumb, care ocupa 45% din totalul terenului cultivat, precum si grau, sorg si fasole. In depresiunile din Golf se cultiva trestie de zahar si fructe. Bauturile, inclusiv tequila, se obtin din cactus, agava iar in nord este raspandita cresterea vitelor pentru carne.

MINERITUL
Mexicul este bogat in minerale, iar sursele de energie se gasesc din belsug. Se extrag peste 150 de milioane de tone de petrol, 37.160 de milioane de metri cub de gaze naturale si 9 milioane de tone de carbuni. Exista si rezerve de gips, argint, fluorit, fier, zinc si cupru.

SILVICULTURA Sl PESCUITUL
23% din suprafata tarii este impadurita, in general cu pini, molizi, dar exista si unele regiuni cu copaci cu lemn de esenta tare, cu mahon, abanos si lemn de trandafir. Silvicultura comerciala se practica in Sierra Madre. Cauciucul brut, pentru guma de mestecat, se obtine din Yucatan. Captura de peste este de peste 1 milion de tone pe an si include creveti, ton si rechini.

INDUSTRIA Sl TURISMUL
De curand a avut loc o industrializare rapida. Au inflorit prelucrarea produselor agricole, siderurgia si produsele petrochimice. Se fabrica produsele textile si se produce otel in zona industriala din nord. 50% din industrii sunt situate in zona orasului Mexico. Industria turismului s-a dezvoltat rapid, cu peste 5 milioane de vizitatori pe an, in principal din SUA si din Canada. Ruinele aztece din zona orasului Mexico sunt deosebit de populare, la fel si statiunile de pe coasta, dintre care cea mai vestita este Acapulco. Ruinele maiase, precum si clima si vegetatia tropicala, atrag vizitatori in Yucatan.

TRANSPORTUL
In Mexic exista 19.906 km de cale ferata care ajuta la transportul de marfa si de pasageri, legand, in principal, cele mai importante orase, dar aducand legaturi internationale cu SUA si Guatemala. Exista peste 225.000 km de drumuri din care jumatate sunt asfaltate. Traficul de coasta este important pentru comertul intern si pentru legaturile cu California si cu coasta Golfului din SUA. Transportul aerian s-a dezvoltat rapid cu 116 linii aeriene si 1.113 de aeroporturi, dintre care 18 se ocupa si cu zboruri pe distante mari.

ETNII
70% din populatie traieste in regiunile urbane si in suburbiile cu colibe. 60% din poptilatie sunt metisi (din amerindieni si spanioli), 30% sunt predominant amerindieni, iar 9% de ascendenta predominant spaniola. Peste 90% vorbesc limba spaniola, dai exista peste 50 de dialecte indiene distinctive. Mexico este unul din cele mai mari orase din lume si s-a construit pe locul vechii capitale aztece Tenochlitlan. Al doilea oras ca marime este Guaclalajara.

Mexic