Enciclopedia clopotel

Lituania

Populatia: 3.436.561 locuitori;
Capitala:
Vilnius;
Suprafata:
65.200 km²;
Limba:
lituaniana (limba oficiala), rusa, poloneza;
Religia:
crestinism (in majoritate catolici)
Media de viata:
68,9 ani pentru barbati si 79,2 ani pentru femei
Moneda:
litas
Principalele exporturi:
textile si articole de imbracaminte, masini si echipamente, produse chimice, lemn si produse din lemn, produse alimentare etc.
Internet:
.lt
Cod telefon:
+370

Descriere
Lituania, unul din statele baltice, se invecineaza la nord cu Letonia, la est cu Belarus, iar la sud cu Polonia. Teritoriile care apartin in prezent Lituaniei, in mileniul I i. Hr. au fost locuite de triburirile protobaltice. Micile state tribale au fost unificate in secolul al XIII-lea de Marele Duce Mindaugas. Intemeietorii statului lituanian au fost Ducele Gediminas, care a domnit intre anii1316 si 1341, precum si urmasii acestuia.

Pentru consolidarea dominatie asupra Rusiei si pentru a evita pericolul crestinarii Lituaniei de catre Cavalerii Teutoni, nepotul lui Gediminas, Jagiello, a incheiat o uniune cu Polonia la Krewo, in 1385.

Lituania si Polonia s-au aliat sub forma unei uniuni personal. In anul 1410, nu departe de satul Grünwald, fortele reunite ale Poloniei si Ltuaniei au infrant armatele teutone, punand capat perioadei de glorie a acestui ordin. In secolele al XV-lea si al XVI-lea, Marele Ducat al Ltuaniei si-a armonizat treptat structurile sociale si administrative cu cele ale Poloniei, iar nobilimea s-a polonizat rapid. Legaturile dintre cele doua state au devenit si mai puternice in 1569, cand a fost creata Uniunea de la Lublin, care a transformat Polonia si Lituania intr-un singur stat federal.

Ca urmare a divizarilor succesive ale Poloniei care au avut loc in anii 1772, 1793 si respectiv, 1975, teritoriile lituaniene de pe malul stang al raului Neman au ajuns intre granitele Prusiei, iar restul teritoriului a cazut sub dominatia Rusiei.

In timpul Primului Razboi Mondial, Lituania s-a aflat sub ocupatie germana. Congresul National Lituanian, Taryba, infiintat in anul 1917, a proclamat independenta statului in februarie 1918. Aceasta independenta a fost mentinuta numai 21 de ani. Ca urmare a Pactului Ribbentrop – Molotov (1939), teritoriul Lituaniei a fost alipit URSS-ului.

In anul 1990, cele trei state baltice si-au declarat independenta. Noul stat lituanian a fost recunoscut in august 1991 de majoritatea statelor lumii, iar la 6 septembrie 1991 fosta URSS s-a alaturat acestora.

In noiembrie 2002 Organizatia Trataului Nord Atlantic a invitat Lituania sa devina membra a organizatiei, alaturi ae alte state baltice precum si alte patru state.In decembrie 2002 Lituania a fost oficial invitata sa adere la Uniunea Europeana, iar in aprilie 2004 a fost acceptata ca membru cu drepturi depline in NATO si o luna mai tarziu in UE.

Clima
Lituania are o clima temperata de tranzitie intre maritima si continentala. In partea vestica verile sunt racoroase si iernile sunt blande. Temperaturile medii anuale inregistrate sunt de -5oC in ianuarie si 17oC in iulie. Cantitatile medii anuale de precipitatii sunt sub 600 mm in centru si peste 850 mm in vest.

Vegetatie
Pe teritoriul Lituaniei se intalnesc peste 60 de specii de mamifere printre care elanul, cerbul, lupul, vulpea si porcul salbatic. Speciile de pasari intalnite in Lituania sunt barza alba, batlanul, rata, gasca si soimul

Padurile sunt mai dense in partea sudica. Pinul este intalnit in regiunea coastei si in sud, in timp ce stejarul predomina in partea centrala. Molidul, mesteacanul, arinul si plopul sunt mai rar intalniti.

Resurse
Resursele limitate ale Lituaniei includ turba, minereu de fier, granit, sulfat, calcar, creta, nisip si pietris. Chihlimbarul se gaseste de-a lungul tarmului Marii Baltice.

Transport

In Lituania soselele se intind pe 75.243 km dintre care 68.697 km sunt pavati. In anul 2002 caile ferate se intindeau pe 1.998 km, iar caile bvigabile pe 600 km paracticabile pe toate perioada anului. Cele mai importante porturi sunt Butinge, Kaunas, Klaipeda. Aeroporturile erau in numar de 87 in anul 2002.

 

Teritoriu

Lituania este impartita in zece judete, fiecare fiind numit dupa resedinta sa. Judetele sunt divizate in 60 de municipalitati: 9 orase municipalitati, 43 districte si 8 municipalitati simple. Aceste diviziuni au fost create in 1994 si modificate un pic in 2000.

Puncte turistice
Vilnius (Poarta Aušros, Cimitirul Rasos, Biserica Sfintii Petru si Pavel din Antakalnis, catedrala) Kaunas, Trakai, Laguna Courland

Repere

  • Lituania este unul din cele zece state care s-au integrat in Uniunea Europeana in anul 2004.
  • Lituania este celebra pentru atelierele sale de bijuterii, mai ales in domeniul prelucrarii chihlimbarului.
  • In aprilie 2004, in Lituania a avut loc procesul de indepartare de la putere a presedintelui statului, Rolandad Paksas. Parlamentul lituanian a luat aceasta decizie dupa ce l-a acuzat pe Paksas ca a acceptat in timpul campaniei electorale sprijinul financiar al unui om de afcaceri rus suspectat de legaturi cu mafia.
  • Sportul cel mai indragit in Lituania este baschetul. Echipa nationala lituaniana se numara in prezent printre cele mai bune din lume.