Enciclopedia clopotel

Egipt

EgiptEgiptSuprafata
1.001.449 km2
Asezarea geografica
22°-31°35' N, 25°-35°40' E
Populatia
58.820.000 locuitori
Densitatea populatiei
51 locuitori/km2
Capitala si cel mai mare oras
Cairo, 14.000.000 locuitori
Limba oficiala
araba
Produse importate
grau, faina, lemn, autovehicule
Produse exportate
petrol brut, bumbac si fire de bumbac, textile clin bumbac, portocale si orez
Moneda oficiala
lira egipteana1 lira = 100 piastres)
Produsul intern brut

60.500.000.000 dolari SUA
Forma de stat
republica

CARACTERISTICI GEOGRAFICE

Peste 90% clin suprafata Egiptului este acoperita de desert. Delta Nilului se largeste pana la aproximativ 250 km. Desertul de Vest este un podis jos cu o inaltime medie de 200 m. Acesta este stancos, insa pe alocuri este formata din fasii de dune de nisip. Depresiunile Qattara, Farafra si Dakhla au devenit intee timp oaze. Desertul de Est este strabatut de numeroase vai uscate si de rauri secate. Desenul de Est se inalta spre Muntii Marea Rosie, cu un maxim de 2.187 m la Gebel Shayib el Banat. Peninsula Sinai din nord este un podis de calcar, sudul Sinaiului muntos si include cel mai inalt varf al Egiptului de 2.637m in Gebel Katherina.

CLIMA
Egiptul este una dintre cele mai calde tari ale lumii. In cea mai mare parte a tarii clima este de desert. De-a lungul coastei de nord cad 10-20 cm de precipitatii anual, dar in alte locuri totalul este de 2,5-5 cm. In unele locuri nu ploua timp de un an, iar atunci cand de intampla asta este doar o ploaie scurta. La Alexandria temperatura medie este de 15°C in ianuarie si 26°C in iulie, cantitatea totala de precipitatii 1,8 cm pe an. Cifrele pentru Aswan sunt 16°C, 34°C si 0 cm.

IRIGAREA
Irigatia este vitala. Nilul este principala sursa de apa. Barajul din Aswan a fost terminat in 1970 si garanteaza o irigatie perena. Datorita barajului, nu mai exista inundatii pe cursul raului si nivelul raului, care demult fluctua cu pana la 4 m la Cairo, a ajuns sa fie aproape constant. Un plus de 500.000 ha de pamant pot fi acum irigate. Pe langa irigatia la scara larga, exista cateva mecanisme de ridicare a apei la scara mica, precum roata de apa.

TRANSPORTUL
Reteaua de drumuri este de 90.000 km, din care 16.191 km sunt pavati. Exista 5.643 km de cale ferata. Cairo este punctul central al transportului rutier si pe cale ferata. Ambarcatiunile mici au ca ruta Nilul si transportul naval intern este important in delta. Canalul de Suez, lung de 173 km. a fost deschis in 1869 si primeste peste 17.000 de nave anual. in 1975 a fost adancit cu 22 m si largit cu 415 m.

MINERITUL
Se produc peste un milion de tone de fosfati, 2 milioane de tone de minereuri de fier, si cantitati mici de mangan, crom, molibden si uraniu. Fosfati! sunt exploatati in Desertul de Est si de-a lungul coastei Marii Rosii langa Safaga. Fierul se obtine in apropiere de Aswan si in oaza Bahariya.

PETROLUL Sl GAZUL
Productia de petrol este de 44 de milioane de tone pe an, in principal de pe terenuri din dreptul Golfului Suez. Rafinarii sunt la Suez si Alexandria si exista o conducta intre Suez si Alexandria. Productia de gaze naturale este in total de 160 de mii de terajouli. 54% din energia electrica este produsa la termocentrale, restul la hidrocentrale. Egiptul este independent in privinta alimentarii cu energie.

ORASELE
99% din populatie locuieste in valea Nilului si in regiunea de delta, in timp ce 49% din populatie traieste in regiuni urbane. Cairo, acum cel mai mare oras din Africa, este centrul administrativ, financiar si un important oras industrial. Alexandria (5.000.000 locuitori), fondata de Alexandru cel Mare in 332 I.Hr., a fost capitala timp de 1.000 de ani, iar ruinele farului sau vestit, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, pot ti vazute chiar si astazi. In prezent este un important centru industrial si port.

AGRICULTURA
Peste 45% din forta de munca lucreaza in agricultura, desi doar 6% din suprafata tarii poate fi folosita in acest scop. Principala planta pentru comert este bumbacul, iar pe langa acesta se cultiva si trestie de zahar, porumb, orez, grau, fasole, cartofi, berseem (trifoi egiptean), portocale si curmale. Lanurile de orez sunt in principal in delta, iar in valea Nilului sunt importante graul si porumbul. Septelul este important si pe Lacul Nasser exista acum o industrie a pescuitului.

INDUSTRIA
Industria manufacturiera este bine dezvoltata la Cairo si in nord si are o perioada de avant dupa terminarea barajului de la Aswan. Principalele grupuri sunt textilele (bumbac, lana, matase si fibre sintetice), prelucrarea alimentelor (morarit, rafinarea zaharului si conservarea fructelor, legumelor), produsele chimice, titeiul, cimentul si constructiile. Principalele zone industriale sunt in jurul orasului Cairo, partile nordice ale deltei Nilului la Alexandria si Kafr el Dauwar si zona Canalului Suez, care este o zona industriala fara impozite. Turismul este o industrie in crestere, in special la Cairo si de-a lungul Nilului.

Egipt