Enciclopedia clopotel

Belgia

Populatia: 10.445.852 loc
Capitala: Bruxelles
Suprafata: 30.510 km2 ; 6.4 % apa
Limba: neerlandeza, franceza, germana
Religia: catolici 87%, protestanti 13%;
Media de viata: 76,7 ani pentru barbati si 82,4 de ani pentru femei
Moneda: euro de la 1.01.2002
Principalele exporturi: masini si echipamente, motoare si componente, hartie, produse din metal, produse chimice.
Internet:
.be; .eu
Cod telefon: ++32

Descriere
De-a lungul timpului mai multe natiuni si culturi au ocupate teritoriul Belgiei de astazi. Intre anii 57 si 50 i. Hr, cand imparatul Iulius Cezar a cucerit Galia, treitoriul Belgiei de astazi a devenit parte a provinciei denumite Gallia Belgica (de la numele triburilor celtice care populau aceste regiuni).

Dupa destramarea Imperiului Roman, aceste teritorii au fost anexate statului francilor, iar mai tarziu au fost divizate intre Franta si Germania. Timp de mai multe secole, ele au trecut dintr-o stapanire intr-alta ca zestre regala sau princiala.

Primul pas catre independenta a fost facut odata cu infiintarea Statelor Unite ale Belgiei in anul 1790. Acestea au ramas o vreme sub controlul Frantei, iar mai tarziu s-au unit cu Olanda. Belgia a reusit sa-si obtina libertate deplina in anul 1830, in urma unei revolutii. Pe tron a urcat regele Leopold I (1831-1865) in dinastia de Habsburg.

Granitele de astazi ale Belgiei au fost stabilite dupa incheierea Primului razboi Mondial, prin prevederile Tratatului de la Versailles. Diferentele nationale si culturale au fost trecute cu vederea cu aceasta ocazie. Inca de la inceput, Belgia a cuprins intre granitele sale doua grupuri etnice cu limbi diferite care rivalizau intre ele de veacuri. Cu toate acestea belgienii lupta de peste 160 sa-si mentina unitatea national, desi acest lucru necesita numeroase interventii politice, mai ales in prezent.

Belgia este una dintre cele mai mici tari ale Europei cu o densitate a populatiei foarte mare, respectiv 342 loc/km2, fiind totodata o tara foarte urbanizata, 97% din populatie locuieste in mediu urban.. Alaturi de Olanda si Luxemburg, Belgia formeaza Tarile de Jos sau Tarile Benelux. Este situata in apusul Europei si se invecineaza cu Franta, Germania, Luxemburg, Olanda si Marea Nordului.

Clima
In general, Belgia are un climat temperat, cu ierni friguroase si cu veri racoroase si ploioase. In zona Marii Nordului este un climat balnd si umed. Temperaturile medii in cursul anului, in Brusselle, situat in centrul tarii, sunt cuprinse intre -0o si 5oC in luna ianuarie si intre 13o si 22oC in iulie. In Oostende, situat pe coasta, tempereturile medii inregistrate in timpul anului sunt cuprinse intre 1o si 5oC in ianuarie si intre 14o si 20o C in iulie.

Vegetatie
Pe teritoriul belgiei se intalnesc animale de talie mica, precum vulpea, bursucul, fazanul, veverita, nevastuica, jderul si ariciul. Animale cerbul si porcul sunt intalnite in regiunea Ardennes. Dintre palntele intalnite in Belgia putem aminti zambilele, capsuni, saschiu, degetel si lacramioare. Dintre speciile de copaci gasim stejar, fag, ulm si pin.

Resurse
Resursele Belgiei sunt aproape in intregime minerale. Multi ani carbunele a fost o resursa din abundenta, dar zacamintele s-au epuizat, iar ultima mina a fost inchisa in anul 1990. Cuprul, plumbul si zincul inca se mai extrag si se prelucreaza.

Transport

Fiind un centru comercial foarte important, Belgia are un sistem de transporturi foarte bine pus la punct, format din cai navigabile, sosele si cai ferate. Principalele rute de acces catre Marea Nordului sunt prin estuarele Schelde si Meuse. Antwerp, situat pe raul Schelde, situat la 84 de km de mare, este unul diuntre cele mai aglomerate porturi din Europa. Datorita curentilor lenti si a unui curs regulat, raurile de pe teritoriul Belgiei sunt in general navigabile, furnizand o modalitate de comunicare intre regiuni foarte usoara. Raurile sunt legate intre ele printr-o retea de canale.

In ajutorul cailor navigabile vin si soselele, Belgia avand 149.757 de km de sosele. Caile ferate se intind pe 3.542 de km, fiind tara cu unul dintre cele mai dense sisteme de cai ferate din lume.

Teritoriu

Belgia este o monarhie constitutionala care are ca forma de guvernamant parlamentul democrat federal. Capitala tarii este orasul Bruxelles cu aproape un milion de locuitori. Din punct de vedere administrativ Belgia este impartita in 10 provincii si 3 regiuni (Bruxelles, Flandra si Valonia). Pe baza revizuirii constitutiei din anul 1993, exista in momentul de fata in Belgia trei niveluri de guvernare: federala, regionala si guvernarea celor patru comunitati lingvistice care-si impart intre ele indatoririle si raspunderea.

Puncte turistice
Bruxelles (Grand Palace, Muzeul Regal de Arte Frumoase, Atomium), Anvers (Catedrala GroteMarkt, Casa lui Rubens), Bruges (partea veche a orasului, canalurile), Gent (Catedrala Sf. Bavo, Sala Postavurilor, Castelul Gravensteen), Han-sur-Lesse (pesterile cu stalactitele si stalagmitele de calcar)

Repere

  • Belgique (Belgia), Nederland (Olanda) si Luxembourg (Luxemburg): primele silabe ale acestor cuvinte fomeaza abrevierea Benelux, care desemneaza uniunea vamala incheiata intre cele trei state in anul 1944 si intrata in vigoare in 1947. Din vremuri imemoriale, Belgia impreuna cu Olanda si cu Luxemburg au format o singura regiune numita Nederland, adica Tarile de Jos.
  • Bruxelles este centrul administrativ al Uniunii Europene si orasul politicienilor. Aici poposesc parlamentari, reprezentanti ai corpului diplomatic international si functionari ai Uniunii Europene.

  • Inca din perioada Evului Mediu, dantela belgiana din Brabant era vestita in lumea intreaga.