Enciclopedia clopotel

Columbia

ColumbiaColumbiaSuprafata
1.141.748 km
Asezarea geografica
12°30' N-4°13' S 68° E-79° V
Populatia
33-613-000 locuitori
Densitatea populatiei
27 locuitori/km
Capitala si cel mai mare oras
Bogota, 5.000.000 locuitori
Limba oficiala
spaniola
Produse importate
piese de masini, vehicule, fier si otel, produse chimice, grau
Produse exportate
cafea, petrol brut si derivatii sai, banane, flori
Moneda oficiala
peso (1 peso = 100 centavos)
Produsul intern brut
78.000 milioane dolari SUA
Forma de stat
republica

CARACTERISTICI GEOGRAFICE

Depresiunile nordice de-a lungul tarmului Marii Caraibilor sunt mlastinoase pe alocuri,insa Sierra Nevacla de Santa Maria atinge 5.775 m in Varful Cristobal Colon. Depresiunile de pe tarmul Pacificului au o latime de pana la 100 km, iar la est de acestea sunt trei lanturi din Muntii Anzi, despartite de vaile adanci ale raurilor Cauca si Magdalena. Cele doua treimi
estice ale tarii sunt depresiuni.

CLIMA

Clima este tropicala, dar variaza in functie de nivelul marii. Cantitatea de precipitatii este mare, intre 200-500 cm in depresiuni, scazand cu altitudinea si ajungand pana la peste 100 cm la Bogota, la o inaltime de 2.645 m. Temperaturile medii in ianuarie si in iulie sunt de 14°C si 13°C la Bogota, si de 22°C si 21°C la Medellin. In depresiunile de pe coasta, clima e umeda, cu o temperatura medie de 25°C.

POPULATIA
Vechii colonisti spanioli s-au amestecat prin casatorii cu indienii bastinasi, astfel 58% din populatie este formata din metisi (amestecuri de indieni si europeni). Casatoriile mixte cu sclavii africani au dat nastere mulatrilor, care reprezinta 14% din populatie. Alti 20% sunt albi, 4% negri, 1% indieni si 3% amestecuri de indieni si negri. 90% din locuitori traiesc in vaile si platourile din Anzi, majoritatea in regiuni urbane.

FLORA SI FAUNA
Pe coastele Marii Caraibelor se gasesc paduri de mangrove, acestea acoperind depresiunile din nord, cele de pe coasta Pacificului si jumatatea sudica a depresiunilor interioare. Depresiunile nordice din interior fac parte din savanele tropicale Ilanos. In Anzi vegetatia se schimba cu inaltimea, pantele impadurite mai joase transformandu-se din pajisti alpine in teren impadurit deschis. Printre animalele salbatice se numara fluturi, pesti piranha, maimute, ursi, jaguari, condori si pasari colibri. Orhideea este floarea nationala.

AGRICULTURA
26% din forta de munca este in agricultura. 5% din suprafata este folosita pentru culturi si 38% pentru pasunat. Cele mai fertile platouril sunt cele din Anzi, dar sunt zone productive si in unele vai si campii joase. Columbia este al doilea mare producator de cafea din lume, iar din munti se exporta atat bumbacul cat si tutunul. In depresiuni, culturile pentru export sunt cele de banane, flori si trestie de zahar. Culturile pentru hrana sunt cele de orez, porumb, zahar, cartofi si sorg. Pe pajistile din interior si in depresiunile coastei Marii Caraibilor se practica cresterea vitelor.

MINERITUL
Columbia este o tara cu resurse bogate in minerale, acestea gasindu-se in special in Muntii Anzi. In Columbia se extrage aur, argint, si platina si se produce jumatate din smaraldele din lume. Se extrag de asemenea 12,5 milioane de tone de carbuni. Exista zacaminte de cupru, mercur, plumb si mangan. Se extrag 19 milioane de tone de titei si exista o mica productie de gaze naturale.

INDUSTRIA

Industria produselor din fier, a textilelor, a prelucrarii alimentelor, a incaltamintei si cea chimicala, s-au dezvoltat in ultimii 20 de ani, majoritatea in apropiere de Bogota, Medellin, si Caii. Prelucrarea alimentelor include rafinarea zaharului, macinarea orezului, conservarea fructelor si legumelor. 30% din productia de electricitate provine din termocentrale, 70% din hidrocentralele din Anzi.

TRANSPORTUL
Distantele imense, mlastinile si padurile, lipsa populatiei si muntii inalti, contribuie la ingreunarea transportului la sol, de aceea transportul aerian este foarte dezvoltat si de asemenea foarte folosit. Exista 2.160 km de cale ferata si peste 100.000 km de drumuri, inclusiv legaturi internationale cu Venezuela si Ecuador. Columbia a infiintat prima linie aeriana comerciala din lume in 1919, si are in prezent peste 670 de spatii de aterizare. Principalele aeroporturi sunt la Barranquilla, Cartagena, Medellin, Caii si Bogota. Cartagena, Buenaventura si Barranquilla sunt principalele porturi. Pe langa acestea, exista peste 14.000 km de rauri navigabile.

ORASE
Capitala, Bogota, situata pe un platou din Cordillera Orientala, are o gama larga de industrii, fiind in acelasi timp centrul politic si comercial. Medellin (2.400.000) din Cordillera Centrala este principalul centru al industriei usoare (in special textile) si al industriei de cafea. Caii (800.000), al treilea oras ca marime, se afla in valea raului Cauca, si este centrul unei regiuni agricole bogate. Barranquilla (1.400.000) se afla langa gura de varsare a raului Magdalena, iar Cartagena 7.000.OOO) este cel mai important port al Marii Caraibilor.

Columbia