Enciclopedia clopotel

Finlanda

Populatia: 5.223.000 locuitori
Capitala:
Helsinki
Suprafata:
338.145 km 2
Limba:
finlandeza, suedeza
Religia:
protestanti (luterani 84,2%), ortodocsi 1,1 %, atei 13, 5%
Media de viata:
76 de ani la barbati, 82 de ani la femei
Moneda:
euro
Principalele exporturi:
cherestea, hartie, masini si echipamente, metal, produse chimice
Internet: .fi
Cod telefon:
+358

Descriere
Populatiile sosite in secolul al IX-lea, in Finlanda din zona lacului Ladoga si din Scandinavia, i-au impins pe laponi departe spre nord. In secolul al XII-lea au inceput sa-si faca aparitia in Finlanda misionarii suedezi, care au crestinat populatia locala.

In timpul Razboiului Nordului (1700-1721), intreg teritoriul finlandez a fost ocupat de Rusia. In anul 1809, tarul Alexandru I a preluat titlul de Mare Print al Finlandei, iar tara a devenit parte autonoma a tarului. Cu ocazia tulburarilor provocate de Revolutia Octombrie din Rusia, Finlanda a profitat si si-a declarat independenta la 6 decembrie 1917. Ca urmare a razboiului fino-sovietic, Finlanda a pierdut, in favoarea Rusiei, o zecime din teritoriul sau in 1940, iar apoi s-a declarat de partea Germaniei hitleriste

Dupa razboi, finlandezii si-au aparat suveranitatea din toate puterile si s-au straduit sa mentina relatii de buna vecinatate cu URSS, ramanand neutri din punct de vedere militar. Principiul neutralitatii a fost respectat pana in prezent, in ciuda faptului ca finlanda a devenit membra a Uniunii Europene.

O treime din teritoriul Finlandei se afla dincolo de Cercul Polar. Cea mai mare parte a popupulatii locuieste in sudul tarii, in zona marilor lacuri si pe tarmul Marii Baltice. In largul coastelor neregulate ale Finlandei, se afla peste 30.000 de insulite stancoase.

Clima
Datorita faptului ca Finlanda este situata deasupra paralelei 60, zilele de vara sunt lungi si racoroase, iar zilele de iarna sunt scurte si reci. In timpul verii, lumina zile este prezenta 19 ore in extremitatile sudice, iar zonele arctice din nord, lumina zilei este continua timp de 73 e zile. Iarna, soarele nu trece linia orizontului timp de 51 de zile.

Datorita faptului ca se afla in apropierea marii, in partea sudica este o clima moderata. Temperaturile medii inregistrate in luna iulie sunt in jurul valorii de 16oC, iar in februarie in jurul valorii de -9oC.Zapada acopera teritoriul timp de 4-5 luni in sud si 7-8 luni in zona nordica.

Vegetatie
74% din teritoriul Finlandei este acoperit de padure, alcatuita in principal din conifere, predominand molidul si pinul, iar in partea sudica intalnim si plopi, arini, artari si ulmi. In Finlanda se gasesc circa 1200 de specii de plante si ferigi si 1000 de varietati de licheni.

Dintre animale amintim: ursul, lupul, linxul si vulpi polare. Gastele salbatice, lebede, ptarmigan, pasarea omatului, ploer auriu isi fac cuibul in partea nordica a Finlandei. Speciile de pesti de apa dulce includ biban, somon, crap si stiuca, iar ditre speciile de apa sarata intalnim cod, hering si batoc. Focile sunt intalnite de-a lungul coastei.

Resurse
Padurea reprezinta una dintre cele mai importante resurse pentru Finlanda. Molidul, pinul si meteacanul sunt folosite pentru fabricarea produselor din lemn si a hartiei. Finlanda duce lipsa de carbuni si petrol, fiind o importatoare de resurse energetice. Dispune de o importata cantitate de turba, situata inm mare parte in nodrul tarii. Turba reprezinta o importanta sursa de incalzire a locuintelor si furnizeaza 7% din electricitatea Finlandei. In anul 2003, 12% din electricitatea produsa a Finlandei a fost furnizata de hidrocentrale.

Transport
O retea de canale conecteaza lacurile finlandezte intre ele si cu Golful Finic, furnizand o metoda de transport ieftina si eficienta pentru industria forestiere; Finlanda dispune de aproximativ 6.600 de km de cai navigabile. Reteaua de cai ferate are 5.732 de km si este adiministrata de stat. Finlanda are 78.216 km de de drumuri, iar 61 % sunt pavate. Finnair este unul dintre cei mai mari operatori aerieni din Finlanda, furnizand trasport de persoane intern si international.

Teritoriu

Finlanda este formata din 6 provincii, care la randul lor sunt divizate in 90 de districte la nivel local. Autoritatea provinciala este parte constituanta a executivului in teritoriu si in consecinta nu are cadre alese prin vot. De cand a fost creat (1634) sistemul de impartire administrativa nu s-a mai schimbat. In anul 1997 provinciile au fost reorganizate si din 12 provincii au mai ramas doar 6, acestea fiind:
- Finlanda de Sud
- Finlanda de Vest
- Finlanda de Est
- Oulu
- Laponia
- Aland

Puncte turistice
Helsinki (piata centrala , catedrala ortodoxa), Cetatea Olavinlinna pe lacul Saimaa datatnd din anul 1475, Turku si imprejurimile, Lahti cu partiile de sci, Laponia (Lacul Inari).

Repere

  • Mancarea traditionala finlandeza este "kalakukko", paine de secara cu pasta de peste.
  • Cultura finlandeaza este adanc inradacinata in folclor. Cei mai cunoscuti artisti finlandezi sunt compozitorul Jan Sibelius (1865-1957), arhitectul si proiectantul Alvar Aalto (1898-1976), precum si regizorul de film Aki Kaurismaki .
  • Drapelul finlandez infatiseaza crucea scandinava de culoare albastra pe un fundal alb. Aceste culori simbolizeaza lacurile si zapezile finlandeze.
  • Catre sfarsitul Razboiului Rece, in tarile din Europa Centrala se vorbea numai de "finlandiare": introducerea economiei de piata si a libertatilor politice, concomitent cu mentinerea subordonarii farta de URSS in privinta politicii externe si militare.