Enciclopedia clopotel

Coreea de Nord si de Sud

Steag CoreeaCOREEA DE NORD
Suprafata
120538 km
Asezare geografica
37°59'-43°1' N, 124°3'-130°57', E
Populatia
22193000 locuitori
Densitatea populatiei
175 locuitori/km
Capitala si cel mai mare oras
Phenian (Pyongyang), 2000000 locuitori
Limba oficiala
coreeana
Produse importate
piese de masini, produse petroliere, carbune cocsificabil, cereale
Produse exportate
minerale, in special minereuri de fier, produse metalurgice, produse chimice
Moneda oficiala
won (1 won = 100 chon)
Produsul intern brut
20000000000 dolari SUA
Forma de stat
republica

INDUSTRIA

Coreea de Nord este o tara bogata in minerale. Industria s-a dezvoltat putin, dar lipsa de organizare si de valuta straina a avut ca rezultat o crestere economica foarte lenta in ultimii ani. Principalele industrii sunt cele de masini, miniere, de produse militare, din bumbac, de produse metalurgice si de prelucrare a alimentelor. Principalele minerale sunt fierul din Musan, manganul, zincul, plumbul, cuprul si uraniul. Multe industrii s-au dezvoltat in timpul ocupatiei japoneze din anii 1910-1945. De atunci, industriile s-au nationalizat si noile dezvoltari au fost limitate. Industriile create mai recent sunt cele de ciment, produse chimice si bunuri usoare, indeosebi produse textile, care folosesc fabrici automatizate moderne. Pyongyang si Chongjin (754128 locuitori) sunt principalele centre industriale. Exista numai 4500 km de cai ferate, din care 2700 sunt electrificate. Unele cai navigabile interne se folosesc pentru comert, iar principalele porturi oceanice sunt Chongjin, Ilungnam si Wonsan, pe coasta Marii Japoneze, si Maeju, pe coasta Marii Galbene.

AGRICULTURA

20% din suprafata de uscat a tarii este folosita pentru culturi, iar 1% pentru pasuni. 74% este acoperita cu paduri. Principala zona agricola se afla in depresiunile din vest, in special la sud de Pyongyang, si o zona mai mica langa Hamhung (775000 locuitori) in zona estica. 33% din culturile tarii sunt lanuri de orez. Suprafete mari sunt ocupate cu cartofi, pasari domestice, porci si vite. La cooperative a fost introdusa putina organizare moderna. Mai multe scheme de irigatii au facut sa creasca productivitatea si exista un proiect de asanare la scara larga a zonelor litorale afectate de maree pentru a castiga mai mult pamant din mare. Mecanizarea s-a raspandit dupa 1980. De asemenea, agricultura a devenit mult mai eficienta, desi 48% din populatie este inca angajata la ferme.

PENINSULA COREEA

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Coreea se intinde la sud de granita cu China, peste 1000 km in sud ea este separata de Japonia prin stramtorile Coreei si Tsushkna. In 1945, trupe americane si rusesti au ocupai tara iar granita intre nord si sud a fost trasata de-a lungul paralelei 38. Divergentele dintre Coreea de Nord si de Sud ati dus la Razboiul Coreean din 1950-1953. de cand exista doua tari separate   inca mai exista o zona demilitarizata ingusia intre cele doua tari. 80% din peninsula esie muntoasa, lanturile muntoase ocupand o mare parte din mijlocul peninsulei. Principalele zone depresionare se gasesc in partea de vest.

CLIMA SI VEGETATIA
Peninsula Coreea are o clima musonica cu veri calde si umede si ierni secetoase si reci Vanturi reci sufla dinspre Asia in timpul iernii, iar raurile suni in general inghetate timp de patru luni din an. Pyongyang in nord, are o medie de -8°C in ianuarie si 24°C in iulie, si 90 cm de precipitatii. Pusan, in sud, are o medie de -2°C in ianuarie si 25°C in iulie. Uneori apar taifunuri la sfarsitul verii. 70% din peninsula este impadurita, in principal cu paduri mixte de foioase si conifere.

COREEA DE SUD

Suprafata
98484 km
Asezare geografica
33°7' - 38°30' N, 125°-129°40' E
Populatia
43268000 locuitori
Densitatea populatiei
425 locuitori/km
Capitala si cel mai mare oras
Seul (Seoul). 10920000 locuitori
Limba oficiala
coreeana
Produse importate
titei, substante chimice organice, piese de masini, orez
Produse exportate
produse chimice, imbracaminte. placaje, piese de masini electrice, incaltaminte, otel, nave
Moneda oficiala
won (1 won = 100 jeon)
Produsul intern brut
78.950 milioane dolari SUA
Forma de stat
republica

INDUSTRIA
Coreea de Sud are o varietate de minerale, inclusiv wolfram, antracit si cantitati mici de minereuri de fier. caolin. argint. zinc, plumb si aur. Acestea au ajutat la cresterea industriilor. alaiuri de o administrare eficienta. munca ieftina si o forta de munca bine educata si de incredere. Coreea de Suci este a treia mare natiune industriala in Asia. dupa Japonia si China. Exista numeroase industrii de produse electronice, mase plastice. produse chimice, automobile. constructii navale. incaltaminte si imbracaminte. Succesul recent a fost realizat prin concentrarea asupra pietei de export. indeosebi pentru Japonia. America de Nord si Europa de Vest.

AGRICULTURA
21% din suprafata tarii este folosita peniru agricultura si 1% pentru pasuni. 66% din suprafata lotala este impadurita. Zonele agricole se gasesc de-a lungul depresiunilor de coasta si in principalele vai de rauri. Orezul ocupa doua treimi din zonele cultivate, dar mai Mini &i alte cereale, legume si fructe importante. Ginseng. o radacina medicinala, este cultivata de unii fermieri. Doar 20% din forta de munca lucreaza acum in agricultura, fata de 50% acum 40 de ani.

Coreea