Enciclopedia clopotel

Irlanda

Populatia: 4.016.000 loc.
Capitala:
Dublin
Suprafata:
70.280 km2
Limba: :
engleza, irlandeza
Religia:
catolicism (92%), protestantism
Media de viata:
74 de ani la barbati, 79 de ani la femei
Moneda:
euro
Principalele exporturi:
computere, produse chimice, produse farmaceutice, masini si echipamente, produse chimice
Internet: .ie, .eu
Cod telefon:
+353

Descriere
Istoria Irlandei este cronica luptelor cu englezii, precum si a conflictului strans legat de acestea, dintre catolici si protestanti, in secolul XII, a inceput cucerirea Irlandei de catre Anglia, fapt cu care irlandezii nu s-au impacat niciodata. In urma seriei de insurectii din secolul XIX si de la inceputul secolului XX, Irlanda s-a separat in anul 1921 de regatul Marii Britanii, iar in 1937 a devenit stat independent.

Cu toate acestea, Ul-sterul (Irlanda de Nord), dominat de protestanti, a ramas britanic. Acest fapt a condus la un conflict care continua pana astazi: majoritatea protestanta din Ulster nu accepta guvernul catolic al Republicii Irlanda, iar minoritatea catolica ii trateaza pe englezi ca pe niste ocupanti.
Irlandezii din sud viseaza la unificarea insulei, dar catolicii conservatori nu sprijina acest deziderat. Dupa discutii lungi si numeroase referendumuri, avortul continua sa ramana interzis in Republica Irlanda.

Istoria Irlandei este marcata de trei ere incepand din 1916. Prima perioada este cea cuprinsa intre 1916 si 1923, o perioada a razboiului civil, a revoltelor si a impartirii tarii. Un tratat de independenta al Irlandei, care ar fi recunoscut Irlanda de Nord ca parte componenta a Regatului Unit, a avut o profunda influenta in viata politica si cultuala a tarii.

Cea de a doua perioada este ce care a urmat dupa dobandirea independentei. Marcat de separatismn, protectionism prin politici economice, nationalism cultural, aceasta perioada a durat pana in anii ’50. Perioada ce a urmat dupa anii ’50 a fost o perioada de expansiune economica pentru Irlanda.

Clima
Irlanda are o clima temperat maritima. Temperatura medie care se inregistreaza in timpul iernii este cuprinsa intre 4osi 7o C, cu aproximatuv 14o C mai mult decat in alte zone ale Europei situate la aceeasi latitudine sau pe coasta de est a Amaerici de Nord. Influenta oceanului este pronuntata si in timpul verii, cand temperaturile medii se incadreaza intre 15o si 17o C, cu 4oC mai putin decat in alte regiuni aflate la aceasi latitudine. In irlanda, in timpul anului se inregistreaza pana la 200 de zile ploioase.

Vegetatie
Fauna Irlandei nu difera foarte mult fata de cea a Marii Britanii sau cea a Frantei, insa animale, precum ursul, lupul, pisica salbatica, castor, vite salbatice sau cerbul irlandez au disparut treptata din padurile irlandeze. Totusi rozatoarele mici raman inca numeroase in padurile si campiile Irlandei, precum si numeroase specii de pasari, care includ multe tipuri de pescarusi. Pasarile de prada sunt rare datorita faptului ca Irlanda este o tara care nu are serpi. Singurele reptile care se intalnesc pe teritoriul acestei tari o specie de soparle. Printre plantele intalnite aici putem aminti rogoz, apura, feriga si iarba.

Resurse
Cea mai importanta resursa pe care o are Irlanda sunt terenurile joase, care pot suporta pasuni foarte importante pentru pascutul animalelor. Solul este favorabil si pentru cultivarea unei mari varietati de cereale.

Resursele minerale pe care le gasim in Irlanda sunt: zinc, plumb, gips si alumina. Zacaminte de gaze naturale se intalnesc in partea de sud si vest a coastei. Turba, intalnit in ses si in mlastini reprezinta o resursa importanta de energie pentru locuinte si industrie, cat si pentru imbunatatirea pamantului cultivabil.

Transport

Irlanda are 1.919 km de cale ferata, aflata in subordinea statului. Reteaua de cale ferata leaga Cork, Limerick, Galway, precum si multe alte orase de Dublin. Reteaua de sosele se intinde pe 95.736 km, fiind 100% pavate. Caile navigabile ale Iralndei se intind pe 435 de km. Cele mai importante aeroporturi sunt Dublin, Cork si Shannon. Serviciile de transport sunt dominate de curse catre Marea Britanie, Europa si America de Nord.

 

Teritoriu

Republica Irlandeza este impartita in 26 de comitate, care la randul lor, fiecare comitat are un consiliu judetean. In afara celor 26 de comitate mai exista patru orase principale are sunt administrate individual si au consiliul lor; cele patru orase sunt: Dublin, Cork, Limerick si Waterford. Comitatul Dublin este impartit in trei consilii difeite (Dun Laoghaire-Rathdown, Fingal si South Dublin), in afara de administratia orasului Dublin.

Comitatul Carlow

Comitatul Longford

Comitatul Cavan

Comitatul Louth

Comitatul Clare

Comitatul Mayo

Comitatul Cork

Comitatul Meath

Comitatul Dublin

Comitatul Monaghan

Comitatul Kildare

Comitatul Offaly

Comitatul Galway

Comitatul Roscomm

Comitatul Kerry

Comitatul Sligo

Comitatul Kilkenny

Comitatul Tipperary

Comitatul Laois

Comitatul Waterford

Comitatul Leitrim

Comitatul Westmeath

Comitatul Limerick

Comitatul Wexford

Comitatul Donegal

Comitatul Wicklow

 

Puncte turistice
Peisajele din intreaga insula, Dublin (Galeria Nationala, Castelul, Biblioteca Trinity College, casa lui James Joyce din Laoghaire), Lacul Killarney, ruinele medievale din Peninsula Dingle.

Repere

  • Partidul Sinn Fein (aripa politica a IRA), care lupta pentru unificarea Irlandei de Nord cu Republica Irlanda, a intrat in parlamentul din Dublin in 1997.
  • Irlanda a dat lumii numerosi scriitori remarcabili. Cei mai renumiti dintre acestia sunt Jonathan Swift, Oscar Wilde, George Bernard Shaw si James Joyce.
  • Bautura nationala a irlandezilor este berea Guinness, bruna si tare.
  • De la 1 ianuarie pana la 30 iunie 2004, Irlanda a condus Uniunea Europeana. De la 1 ianuarie 2007, limba irlandeza va deveni a 21-a limba oficiala a UE.