Enciclopedia clopotel

Arabia Saudita si Yemen

Arabia-SauditaARABIA SAUDITA

Suprafata
2.149.640 km
Asezarea geografica
16°-32°10' N
34°30' - 56° E
Populatia
16.929.294 locuitori
Densitatea populatiei
7 locuitori/km
Capitala regala si cel mai mare oras
Ar Riyadh, 2.000.000 locuitori
Limba oficiala
araba
Produse importate
piese de masini, autovehicule, utilaje de constructii, produse alimentare
Produse exportate
petrol brut, produse petroliere
Moneda oficiala:
riyal (1 riyal = 100 halala)
Produsul intern brut
120.000 milioane dolari SUA
Forma de stat
regat

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
80% din Peninsula Arabia este ocupata de Arabia Saudita, tara de este in mare parte un podis care coboara in panta inspre nord si est. Exista o campie ingusta de coasta, Tihamah, langa Marea Rosie, in interiorul careia sunt munti abrupti, care ating 2.500 m in Muntii Asir. Desertul central inalt, Nejd, se intinde pana la marele Desert Nafud din nord si Desertul Rub al Khali din sud. Peste 95% din tara este desert, motiv pentru care nu exista paraie permanente. Apa freatica abundenta sustine numeroase oaze si izvoare.

CLIMA
Cantitatea de precipitatii este sub 20 cm, iar in zonele muntoase umede, pe alocuri este de 40 cm. In regiunile sudice musonul de sud-vest aduce ploi ocazionale.In regiunile muntoase uneori ninge iarna si se poate instala inghetul in regiunile inalte. In cea mai mare parte a tarii temperaturile sunt inalte, cu o umiditate de peste 90% pe coaste. Temperatura medie la Jidda este de 24°C in ianuarie si 30°C in iulie, cantitatea de precipitatii fiind de 6 cm pe an. Cifrele pentru Ar Riyadh sunt 14°C, 34°C si 8 cm.

TRANSPORTUL
In Arabia Saudita exista 1.000 km de cale ferata si 123.365 km de drumuri, din care 34.837 km pavate. Ar Riyadh este legat de coaste, de Yemen, Kuwait si de Iordania. Principalele porturi sunt Jidda, Jizan si Yanbu al Bahr pe Marea Rosie, si Damman si Ras Tannurah in Golful Persic.

ORASELE
Ar Riyadh este capitala administrativa a Arabiei Saudite. In ciuda acestui fapt, ea are si regiuni industriale care produc o gama larga de produse, precum macinarea graului, rafinarea zaharului, ingrasaminte si asamblare de autovehicule. La Jidda se afla ministerele si ambasadele ceea ce o face capitala diplomatica. Este un oras antic dezvoltat intr-un punct important pe traseul spre Mecca. Este de asemenea si un centru industrial, cu rafinarie de petrol, fabrica de ciment si o otelarie. Mecca, al treilea oras ca marime (366.801), este locul in care s-a nascut Mohamed si este pozitionat in Muntii Sirat. Este vizitat de 1,5 milioane de pelerini anual. Medina (198.186), unde a guvernat si a murit Mohamed, este alt centru important.

AGRICULTURA
Mai putin de 1% din suprafata tarii este cultivata, in principal in regiunile mai umede din sud-vest. 40% este pasunat si 16% din populatie lucreaza in agricultura. Arabia Saudita este independenta doar in ceea ce priveste curmalele si graul, dar exista planuri mari pentru irigatii si desalinizare, si sunt in dezvoltare scheme hidroponice. Anual se cultiva o jumatate de milion de tone de curmale, 2 milioane de tone de grau, precum si fructe si legume. Se cresc peste 3 milioane de oi, 2,4 milioane de capre, 530.000 de vite si 165.000 de camile. Se practica de asemenea si pescuitul, dar cu toate astea sunt necesare importuri mari de alimente.

MINEREURILE SI INDUSTRIA

Arabia Saudita este al treilea producator si cel mai mare exportator de petrol din lume. Titeiul aduce aproximativ 80% din venitul national. Principalele regiuni producatoare se afla langa Dhahran si spre nord la Safaniya. Exporturile ies prin statiile de pompare finala din Ras Tannurah sau prin conducte spre Bahrain, Jidda sau Iordania. Exista mari industrii petrochimice. Alte dezvoltari industriale cuprind otelarii, fabrici de constructii, ingrasaminte, alimente, bauturi alcoolice, produse farmaceutice si mase plastice. Alte zacaminte includ aur, minereuri de fier, cupru, fosfati si bauxita.

YemenYEMEN

Suprafata
527.969 km
Populatia
12.302.000 locuitori
Densitatea populatiei
22 locuitori/km
Capitala:
Sanaa 500.000 locuitori
Limba oficiala:
araba
Produse importate:
titei, animale de casa, produse textile si produse alimentare
Produse exportate:
bumbac, pesti, cafea, piei
Moneda oficiala:
dinarul de Yemen (1 dinar = 1.000 Bis) si riyalul (1 riyal = 100 fils) sunt monede oficiale. Dinarul e pe cale de desfiintare.

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
La est de Aden este o depresiune de coasta urmata de munti care se inalta la peste 2.000 m, cu un podis intins spre interior. La nord de Aden este campia de coasta Tihamah, dar spre interior muntii se inalta abrupt si varfurile inalte ating 3.760 m spre nord in Jabal Slufaib langa Sanaa. Cateva rauri se varsa spre interiorul acestor munti, dar toate se evapora in Desertul Rub al Khali.

CLIMA
Depresiunile de coasta au parte de vreme calda si secetoasa. Spre interiorul regiunilor muntoase vremea este mai racoroasa si mai umeda, in special in muntii in care precipitatiile ating 100 cm in perioada martie-septembrie. In interior temperaturile de vara depasesc 50°C. La Aden media este de 25°C in ianuarie si 35°C in iulie, cantitatea totala de precipitatii 2,3 cm pe an. Cifrele pentru Sanaa sunt 14°C, 21°C si 50 cm.

MINEREURILE SI INDUSTRIA
Sarea se extrage in nord-est, si langa As Salif pe coasta de vest. Exista zacaminte de carbuni, fier, sulf, uraniu, aur si argint. Petrolul se extrage langa granita dintre fostele state Yemen. Exista industrii de prelucrare a pestelui, de constructii si reparatii navale si de textile langa Aden. Conservarea pestelui are loc la Al Hudaydah. Aden (270.000) este principalul oras industrial si centru al traficului rutier.

AGRICULTURA
50% din forta de munca figureaza in agricultura. Se cultiva bumbac de buna calitate, cafea si tutun. Meiul, sorgul si susanul sunt principalele plante cultivate. Curmalele si tutunul sunt cultivate pentru comert iar cerealele, fructele si legumele pentru hrana. Se cresc oi, capre si vite. Principalele porturi sunt Aden si Al Mukalla.

Arabia Saudita si Yemen