Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Costa Rica si Panama
Afganistan    Angola    Arabia Saudita si Yemen    Argentina    Australia    Austria    Bangladesh    Belgia    Bolivia    Brazilia    Bulgaria    Canada    Cehia    Chile    China    Columbia    Coreea de Nord si de Sud    Costa Rica si Panama    Danemarca    Ecuador    Egipt    Elvetia    Estonia    Filipine    Finlanda    Franta    Germania    Grecia    Hong Kong si Macao    India    Indonezia    Insulele Feroe    Iordania    Iran    Irlanda    Israel    Italia    Japonia    Letonia    Libia    Lituania    Mexic    Mongolia    Norvegia    Olanda    Peru    Polonia    Regatul Unit al Marii Britanii    Romania    Rusia    Slovacia    SUA    Suedia    
Costa Rica si Panama


Costa RicaCOSTA RICA
Suprafata
50.700 km2
Asezarea geografica
8°17'-11°10' N, 85°30'-85°45'  V
Populatia
3.064.000 locuitori
Densitatea populatiei
56 locuitori/km2
Capitala si cel mai mare oras
San Jose, 1.068.206 locuitori
Limba oficiala
spaniola
Produse importate
titei, piese de masini, bunuri de consum, chimicale, ingrasaminte
Produse exportate
cafea, banane, cacao, carne de vita
Moneda oficiala
colon (1 colon = 100 centimos)
Produsul intern brut
7.573 milioane dolari SUA
Forma de stat
republica

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Costa Rica este o tara muntoasa, cu depresiuni de coasta inguste care devin mai intinse in Campia Guanacaste. Intre muntii Talamanaca si Central se afla Meseta Central, o depresiune locuita de peste 50% din populatie.

CLIMA
Depresiunile sunt calde, umede si impadurite, in afara de nord-vest, unde seceta intretine pajistea de savana. In Meseta Central clima este mai temperata. Temperatura medie la San Jose este de 19 °C in ianuarie si 20 °C in iulie.

AGRICULTURA
27 % din forta de munca este angajata in agricultura. 10% din suprafata este folosita pentru agricultura si 45% pentru pasuni. Peste 30% este impadurita. Meseta Central este cea mai productiva, aici cultivandu-se cafea, culturi pentai zahar, porumb, fasole si cartofi. De asemenea se cresc vite pentai produse lactate, In depresiunile Caraibe se cultiva banane si plantatii de cacao.

MINERITUL Sl INDUSTRIA
Se exploateaza mici zacaminte de aur, iar sarea se obtine din evaporarea apei de mare. Exista rezerve bogate de hematita si de sulf pe Peninsula Nicoya. Electricitatea provenita de la hidrocentrale a contribuit la dezvoltarea industriei. Sunt importante textilele, prelucrarea alimentelor si materialele de constructie.

TRANSPORTUL
Exista 647 km de cai ferate care leaga San Jose. 35343 km de drumuri leaga principalele orase. Autostrada Panamericana se intinde din Panama in Nicaragua. Principalele porturi sunt Puntarenas, Golfito si Puerto Limon.

PanamaPANAMA
Suprafata
77.082 km2
Asezarea geografica
7°15' - 9°40' N, 77°15' - 8°3' V
Populatia
3.015.047 locuitori
Densitatea populatiei
29 locuitori/km2
Capitala si cel mai mare oras
Panama, 1.064.221 locuitori
Limba oficiala
spaniola
Produse importate
titei, produse fabricate
Produse exportate:
banane, crevete, cafea zahar
Moneda oficiala:
balboa (1 balboa = 100 centesimos)
Produsul intern brut:
5.490 milioane dolari SUA
Forma de stat:
republica

TRANSPORTUL
578 km de cai ferate 9694 de drumuri, in principal in zona canalului, constituie reteaua de comunicatii si leaga portul Cristobal cu orasul Panama. Soseaua nationala Panamericana traverseaza tara. Panama este una dintre marile natiuni maritime si principalele porturi sunt Cristobal si Balboa.

AGRICULTURA
7% din suprafata este folosita pentru agricultura si 15% pentai pasuni. 26% din forta de munca este angajata in agricultura. Culturile pentru comert sunt cele de banane, trestie de zahar, cacao si cafea. Principalele culturi pentru hrana sunt cele de orez, porumb si fasole.

SILVICULTURA Sl PESCUITUL
53% din suprafata tarii este impadurita, astfel extractia lemnului de mahon si a altor esente rare se afla in crestere. Pescuitul este o importanta sursa de hrana si se practica de asemenea si comertul de crevete.

MINERITUL Sl INDUSTRIA
S-au gasit zacaminte de cupru. Productia de electricitate a crescut, 62% provenind din hidrocentrale, ceea ce a ajutat industriile prelucratoare si de constructii in dezvoltarea lor. Printre industrii se numara cele de rafinare a petrolului, de fabricare a berii, de imbracaminte, de macinare a zaharului si produse alimentare.

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
O creasta muntoasa centrala strabate Panama, atingand 3475m in Vulcanul Baru. Varful vulcanic Chiriqui se afla in vestul indepartat. La est de zona canalului, Serrania de Darien se intinde peste granita cu Columbia. Pe ambele coaste sunt depresiuni si exista lacuri de acumulare.

ZONA CANALULUI PANAMA
Canalul a fost deschis in 1914 si se intinde pe 82 km peste istm. Zona canalului este constituita dintr-o fasie de pamant lata de 8 km pe ambele laturi ale caii navigabile, controlata in trecut de SUA. Zona canalului s-a desfiintat in 1979. Controlul a revenit statului Panama la 31 decembrie 1999 si angajeaza peste 7000 de lucratori fiind de o mare importanta pentru sursa de venit. Un vas poate sa parcurga canalul in 24 de ore. In 1990 au trecut 11941 de vase, cu incarcaturi totalizand 157 milioane tone, platind in total 355 milioane USD sub forma de taxe.

Costa Rica Panama


Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate