Enciclopedia clopotel

Grecia

GreciaGrecia Suprafata:
131.944 km2
Asezarea geografica:
34°50'-41°45' latitudine nordica,
19°20'-28°15' longitudine estica
Populatia:
10.256.000 locuitori
Densitatea populatiei:
76 locuitori/km2
Capitala si orasul cel mai mare:
Alena, 3.096.775 locuitori
Limba oficiala:
greaca
Produse importate:
combustibili, produse din industira de masini, produse chimice, fier si otel, mijloace de transport, materiale plastice
Produse exportate:
produse alimentare, tutun, fier, otel, stafide, aluminiu, bumbac, ulei de masline
Moneda oficiala:
drachma (1 drachma = 100 leptae)
Produsul intern brut:
95.000 milioane dolari SUA
Forma de stat:
republica

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Grecia se intinde din capatul sudic al Peninsulei Balcanice si pana peste 2000 de insule care reprezinta aproximativ 20% din suprafata totala a tarii. O mare parte a Greciei este formata din stanci si calcar aspru in care apa patrunde usor. In Grecia exista putine izvoare de suprafata. Linia de litoral este stancoasa si are o lungime de aproximativ 4000 km. Exista trei lanturi muntoase principale. Muntii Pind se intind din Albania pana in Peninsula Peiopones; mai departe spre est, in Macedonia, se afla lantul muntos care contine cel mai inalt munte din Grecia, Muntele Olimp (2917 tn). Al treilea lant muntos important sunt Muntii Rodopi in nord-est, care separa Grecia de sudul Bulgariei. Exista doar suprafete mici de ses, cele mai mari fiind langa Salonic si in Tesalia. Creta (8336 km2), cea mai mare dintre insule, este o continuare a muntilor peloponezi. Principalele grupuri de insule sunt Cicladele, in sudul Marii Egee, Insulele Ionice de langa coasta de vest, Insulele Egee si Insulele Sporade de Sud de langa coasta Turciei.

CLIMA
Grecia are o clima mediteraneana cu veri calde si secetoase si ierni umede si reci. Partea nordica prezinta caracteristici continentale, cu veri calde, precipitatii multe si ierni reci. Temperatura medie a Atenei este de 28°C in iulie si 10°C in ianuarie, cantitatea de precipitatii find de 40 cm pe an. La Salonic, in nordul tarii, temperatura medie este de 26°C in iulie si 5°C in ianuarie, cantitatea de precipitatii fiind de 50 cm. Ploile sunt mai abundente in muntii din vest, unde cad pana Ia 1500 mm pe an, in unele locuri pe insula Korfu cad 1300 cm de precipitatii. In muntii din nordul Greciei sunt ninsori dese.

TRANSPORTUL
Zona muntoasa si stancoasa a impiedicat modernizarea soselelor si a cailor ferate, insa in ultimii 20 de ani situatia s-a imbunatatit. Sunt 2.650 km de cai ferate si 5.500 km de sosele, din care peste un sfert sunt nepavate. Olympic Airways este o linie aeriana internationala, si flota marina greaca este ca marime a doua din lume, reprezentand aproape 10% din tonajul lumii. Principalele porturi sunt Pireu si Elevsis, langa Alena, Salonic si Voios.

TURISMUL
Caldura verii si cerul senin atrag milioane de vizitatori din tarile mai nordice ale Europei. Plajele, insulele si arhitectura cladirilor sunt principalele atractii turistice; numarul turistilor este de peste sapte milioane pe an.

AGRICULTURA
Agricultura este activitatea de baza in majoritatea tarii, 25% din forta de munca fiind angajata in agricultura. In anii 1960 mai mult de jumatate din forta de munca lucra in aceasta ramura. 30% din suprafata terenului arabil este folosit pentru agricultura, iar 40 % pentru pasunat. Se cultiva grau, pe timp de iarna pentru a valorifica precipitatiile din aceasta perioada. Se mai cultiva sfecla de zahar si cartofi, si orez in regiunile cu clima adecvata. Pentru export se cultiva tutun, bumbac, struguri si masline. Podgoriile se gasesc in sud, iar tutunul in nord; maslinele sunt raspandite, Grecia fiind pe locul trei in lume in furnizarea uleiului de masline. Sunt importante si culturile de portocale, lamai si mandarine. Oile si caprele sunt crescute in multe locuri, deoarece pot trai pe pasuni sarace. 20% din suprafata tarii este impadurita.

INDUSTRIA
Majoritatea ramurilor industriei sunt legate de transportul maritim si de agricultura, insa din anii 1960 s-au dezvoltat foarte mult industria chimica, textila si de prelucrare a metalelor. Diavata este un centru petrochimic iar la Elevsis exista o uzina de otel, ambele orase fiind influentate de apropierea de Atena si Salonic (principalele centre industriale). In bogatele tinuturi joase se practica moraritul, productia de tutun, bumbac, ulei de masline si uscarea fructelor. Dezvoltarea tursimului a contribuit la dezvoltarea industriei bunurilor de consum. In ultima vreme se fabrica si dantela, produse textile, produse de olarit si alabastru.

PESCUITUL
Coasta crestata si solurile sarace au dus la implicarea multor sate in pescuit, desi resursele de peste au fost mult reduse. Prada principala o constituie calmarii, barbunii si sardelele.

MINERITUL Sl ENERGIA
In munti se gasesc zacaminte mici ale multor minerale, incluzand azbestul. (3,9 milioane de tone), bauxita (2,2 milioane de tone), cromita (220.000 tone), carbunele, fierul plumbul, lignitul, manganul si nichelul. Aluminiul, nichelul si fierul sunt prelucrate in intreprinderi locale. 72% din electricitate sunt produse de centrale termoelectrice, folosind si combustibili importati, si 28% provin din hidroelectricitate.

ORASE
Atena este capitala tarii din 1833 - in Atena Mare, care include si portul Pireu, se gaseste aproape o treime din populatia totala si 60% din capacitatea de prelucrare industriala. Salonic (740.000 locuitori); este singurul centru industrial important in afara de capitala. Patras (172.750 loctiitori) se remarca prin produsele sale agricole.

Grecia