Enciclopedia clopotel

China

Populatia: 1.3 miliarde
Capitala: Beijing
Suprafata: 9.6 mil km2
Limba: Chineza mandarina
Religia: Buddhism, Crestinism, Islamism, Taoism
Media de viata: 69 ani (barbati), 73 ani (femei)
Moneda: 1 Renminbi (yuan) (Y) = 10 jiao = 100
Principalele exporturi: Bunuri fabricate inclusiv textile, electronice, armament.
Internet: .cn
Cod telefon: +86

China

Descriere
China are o istorie de peste 5.000 de ani. In mileniul III i.Hr., a aparut aici un mare imperiu. Cu circa 200 de ani i.Hr. imperiul s-a unificat si a fost ridicat Marele Zid Chinezesc, care a izolat China, de restul lumii. In sec. XVIII-XIX, China intra sub influenta puterilor coloniale si a Japoniei. In 1912 este inlaturata monarhia si se ajunge la razboi civil. In 1927, Partidul Comunist creeaza Armata Rosie care, In frunte cu Mao Zedong, proclama In 1949 Republica Populara Chineza. Incepe perioada maoista, cand se adopta modelul sovietic de dezvoltare, cu accent pe industria grea. Intre 1958-1976 strategia se schimba. Deviza devine - numai cu forte proprii, fara influente straine, politicul domina economicul, agricultura redevine baza dezvoltarii. Dupa 1976, dar mai ales din 1982, Incepe "noua cale chineza", orientata spre reforme, modernizare si deschidere catre Occident.
ASEZARE: SE-ul Asiei, din Asia Centrala pana in Pacific.

Clima
Estul Chinei are o clima temperata, cu ploi musonice puternice in timpul verii. SE Chinei are o clima subtropicala cu ploi puternice de vara. Centrul si S-V, au o clima continentala cu veri calde si ierni reci si secetoase.

Vegetatie
Este subtropicala in sudul si nordul tarii. In Manciuria apar predominant tufisuri si conifere scunde. Partea muntoasa vestica este dominata de stepe si deserturi, dar cresc si paduri foarte rare.

Teritoriu
- litoralul si S-E sunt industrializate;
- partea centrala este agricola, bine populata, dar cu un nivel de trai relativ scazut;
- vestul este defavorizat de natura (munte si climat arid), putin populat si slab dezvoltat.

Resurse
China are cele mai mari rezerve de carbune din lume, carbunele asigura 80% din consumul de energie al tarii (locul I). Majoritatea carbunilor se gasesc in nordul tarii. Sudul Chinei detine 84% din resursele de hidroelectricitate ale tarii. Alte resurse ale subsolului sunt: fier (locul II), tungsten (locul I), sare, mangan, mercur, plumb, staniu. China este al patrulea producator de petrol din lume, resurse minarale, cele mai mari rezerve de stibiu si wolfram din lume.

Suprafata
total: 9,596,960 km2
uscat: 9,326,410 km2
apa: 270,550 km2

Transport
Caile de comunicatie sunt dese si modernizate in partea de est a tarii. China are un sistem larg de cai navigabile interne - 110.000 km. Baza sistemului de transport al Chinei moderne o reprezinta reteaua de cai ferate - 53.187 km. S-au construit multe drumuri principale noi pentru a deschide regiunile vestice periferice. In total, in China exista 1.014.300 km de drumuri. Este foarte extins mersul pe bicicleta.