Enciclopedia clopotel

Angola

Populatia: 10.978.552 loc.
Capitala: Luanda
Suprafata: 1.246.700 km²
Limba: portugheza; limbi bantu; grupuri etnice: ovimbundu (25%), kimbundu (23%),bakongo (13%), alte grupuri etnice africane (36%), mulatri (2%), europeni (1%)
Religia: catolicism, protestantism, animism;
Media de viata: 36 de ani pentru barbati, 37,2 de ani pentru femei
Moneda: Kwanza
Principalele exporturi: petrol, diamante, produse petroliere, cafea, peste si produse din peste, bumbac
Internet: .ao
Cod telefon: +244

Descriere
Primii locuitori ai ariei au fost poporul Hoisan.In 1483, Portugalia a creat baze langa Raul Congo, zona in care existau statele Kongo, Ndongo si Lunda.In 1575, Portugalia a creat o colonie la Luanda pentru a profita de comertul cu sclavi.

In 1648 Portugalia a recucerit Luanda si a initiat o campanie militara pentru cucerirea statelor Kongo si Ndongo, campanie care s-a sfarsit cu victoria Portugaliei in anul 1671.

Portugalia nu a preluat controlul administrativ al teritoriilor pe deplin pana la inceputul secolului XX.
In 1976, FNLA(Frente Nacional de Libertação de Angola - Frontul National pentru Eliberarea Angolei) a fost invinsa de catre o combinatie a fortelor gruparii MPLA(Movimento Popular de Libertação de Angola - Miscarea Populara pentru Eliberarea Angolei ) si soldati cubanezi, lasand doar MPLA marxista si UNITA (sustinuta de catre SUA si Africa de Sud) sa se lupte pentru putere.

In 1991, factiunile au consimtit sa transforme Angola intr-un stat multipartit, insa dupa ce presedintele José Eduardo dos Santos de la MPLA a castigat alegerile supravegeata de catre ONU, UNITA a refuzat sa accepte rezultatul alegerilor, declarand ca aceastea au fost fraudate. La scurt timp lupta dintre cele doua grupari a reinceput.

Pe data de 22 februarie 2002, Jonas Savimbi, liderul gruparii UNITA, a fost omorat si cele doua factii au consimtit la oprirea ostilitatilor.

ASEZARE:. Sud- estul continentului Africa, se invecineaza cu Namibia , Republica Democrata Congo si Zambia. Are o larga deschidere la Oceanul Atlantic.

Clima
Variaza, semiarida in sud, iar in nord , tropicala umeda, cu pierdere a valentei umede spre nord-est. Temperatura medie multianuala este de +24 o C in podisuri si de +20o Cpe coaste.

Vegetatie
Vegetatia variaza in functie de clima. Ploile tropicale se gasesc in nord si in enclava Cabinda. In sud, ploile tropicale ac loc savanei, unde se gasesc diverse tipuri d copaci si ierburi. Palmierii se intalnesc cel mai mult pe costa, iar partea de sud facand loc vegetatiei de desert.

Padurea ocupa 47,4 % din suprafata totala in 2005. Specii valoroase de copaci tropicali se pot gasi platoul din partea de nord a raului Cuanza.

Fauna este la fela de diversificata la fel ca si vegetatia si include multe specii, precum elefanti, rinoceri, girafe, hipopotani,zebre, antilope, lei si gorile. Deasemenea se intalnesc si crocodili si variate specii de pasari si insecte.

Resurse
Angola este o tara bogata in resurse minerale, iar dintre cele mai importatnte putem enumera: petrol, diamante, minereu de fier, mangan, cupru, uraniu, fosfati si sare.

Transport
Infrastructura Angolei este formata din aproximativ 51.429 km de sosele , din care o zecime sunt pavate. Reteaua de sosele este neadecvata pentru o tara de marimea Angolei fiind suplimentata de serviciile aeriene interne , puse la dispozitie de linia aeriana nationala. Razboiul civil a lasat soselele intr-o stare foarte proasta, si in anul 2.000 guvernul a anuntat un proiect ce presupunea reabilitarea soselelor si podurilor.

Reteaua de cale ferata urma sa faca legatura dintre centrul tarii si coasta, insa razboiul civil a distrus sistemul si a inchis foarte multe linii de cale ferata. Calea fearta Benguela, care facea leagtuar dintre Zambia si zona Katanga si portul Lobito de la Oceanul Atlantic, a fost principala linie de cale ferat in Angola. Datorita activitatilor de guerrila a fost inchisa traficului intrenational din 1975 pana in 1980 si de atunci deschisa sporadic. Principalele proturi ale tarii sunt Lobito, Luanda si Namibe.

Puncte turistice
Luanda tarmul, vechiul turn – Muzeul Armatei, Muzeul Sclaviei, parcurile nationale, casacada Kalandula.

Repere

  • In anul 1997, Angola a afost afectata de razboiul purtat pe teritoriul statului vecin, Republica Democratica Congo (fostul Zair): armatele generalului Mobutu s-au alturat trupelor orgnizatiei UNITA, care, potrivit acordului de pace, ar fi trebuit sa fie deja dizolvate.

  • Enclava Cabinda, situata intre Congo si Republica Democratica Congo, apartine Angolei. Pe teritoriul sau cresc cele mai valoroase specii de arbori cu lemn pretios, iar in zona platformei continentale exista zacaminte de petrol.

  • In 1992, in Angola au fost organizate alegeri libere, sub supravegherea comunitatii internationale. Rezultatul elegerilor nu a fost insa acceptat de seful organizatiei UNITA, Jonas Savimbi, al carui parttid suferise o infrangere coplesitoare.