Enciclopedia clopotel

Iordania

IordaniaIordaniaSuprafata
97.740 km2, din care 6.644 km2 este Cisiordania, ocupat de Israel de la ostilitatile din iunie 1967
Asezarea geografica
29°20' -33°25' N, 34°55'-39° E
Populatia
4.950.000 locuitori
Densitatea populatiei
53,2 locuitori/km; Malul de Vest (Cisiordania) 164; Malul de Est 32
Capitala si cel mai mare oras:
Amman, 1.300.042 locuitori
Limba oficiala
araba
Produse importate
piese de masini, produse textile, autovehicule, petrol brut
Produse exportate
fosfati, produse chimice, faicte si legume, animale de casa
Moneda oficiala
dinar (1 dinar = 1.000 fils)
Produsul intern brut
3.257.000.000 dolari SUA
Forma de stat
regat

CARACTERISTICI GEOGRAFICE
Cisiordania este formata din dealuri de calcar ce se inalta Ia aproximativ 900 m. Spre estul tarii se intinde valea raului Iordan, lunga de 250 km si parte a Vaii Great Rift. Raul Iordan curge spre sud in Marea Moarta, mare situata la 394 m sub nivelul marii. Nu exista nicio iesire din Marea Moarta, dar valea riftului continua pana in Golful Aqaba. Cei mai inalti munti se gasesc in sud si ating 1754 m in Jebel Ram. Jebel Um ed Daraj atinge 1.247 m in extrema nordica. Dincolo de munti terenul coboara in panta spre desertul stancos care ocupa trei sferturi din suprafata tarii.

CLIMA
Conditiile sunt mediteranene in vest si desertice in est, cantitatea de precipitatii scazand spre interior. 90% din suprafata tarii este desert, cu mai putin de 20 cm de precipitatii pe an si doar 2,5-5 cm in unele locuri. Muntii sunt mai umezi, primind precipitatii din depresiuni mediteraneene. Temperatura medie la Amman este de 8°C in ianuarie si 25°C in iulie, precipitatiile fiind de 27 cm.

ORASELE
Amman este principalul centru de prelucrare, cu peste 50% din industria nationala. Acest oras este centrul comunicatiilor si a devenit un important centru bancar regional. Zarqa (392.220), al doilea oras ca marime, si Irbid (271.000), al treilea, sunt ambele pozitionate in nordul tarii. Aqaba, in sud, este singurul port.

TRANSPORTUL
Exista 1.154 km de cale ferata si 6.856 km drumuri. Linia Aeriana Regala a Iordaniei asigura servicii internationale prin aeroporturile Amman si Aqaba. Amman are legaturi rutiere cu Aqaba. spre vest cu Ierusalim si spre nord cu Damasc. O cale ferata trece din Siria prin Amman spre sud la Naqb Ishtar.

MINERITUL
Fosfatii sunt cele mai importante minerale si de asemenea, sunt produsele cele mai mult exportate. Peste 4 milioane de tone de fosfati se extrag anual. Al doilea minereu important este potasiul din Marea Moarta (peste un milion de tone). Exista zacaminte mici de cupru, minereuri de fier si nichel, si se exploateaza putina marmura si argila. Petrolul importat prin conducta din Arabia Saudita, este rafinat la Zarqa. Gazele naturale sunt exploatate in nord-est din 1989, utilizate in termocentrale.

AGRICULTURA
Iordanul de est este formata in cea mai mare parte din desert iar regiunea sudica este semiarida. Doar 4% din suprafata este teren arabil si 8% sunt pasuni. Agricultura este importanta, angajand 20% din populatie. Se cultiva in principal rosii, masline, tutun, citrice si grau. In Iordania exista peste un milion de oi, 450.000 de capre, 33.000 de vite si 14.000 de camile. Unele dintre acestea sunt si acum crescute de poporul nomad bedu (beduinii). Eroziunea solului este o problema si exista putine zone irigate. Cel mai bun teren pentru fructe si legume este in regiunea Malului de Vest, dar sunt productive si valea Iordanului si dealurile din jur. In regiunea desertica de sud exista ferme mari care utilizeaza apa pompata din acvifere adanci. Pescuitul pe raurile Iordan si Yarmuk si in Golful Aqaba, reprezinta o alta sursa de hrana pentru locuitorii Iordaniei.

INDUSTRIA
Marile industrii sunt asociate cu fosfati, potasiu, rafinarea petrolului si cimentul. Rafinaria de la Zarqa satisface cererea locala de petrol si energie electrica. Alta centrala electrica importanta este ia Amman si 99% din electricitate se obtine din energie termica. S-au dezvoltat multe industrii mici - fructe si legume conservate, tigarete, ulei de masline si sapun. Industria turistica, grav afectata de pierderea Cisiordaniei si a multor asezari biblice vestite, se afla in dezvoltare. Se afla in plan noi statiuni de coasta la Aqaba pe granita cu Israel.

POPULATIA
98% din populatia Iordanului este araba, si peste 80% musulmana Sunni. Conflictul arabo-israelian a creat mari probleme iar in 1948, si din nou in 1967, multi refugiati palestinieni au fugit in iordania. Exista aproximativ un milion de refugiati care traiesc in Iordania, din care 200.000 traiesc in campusuri facute de Natiunile Unite. Gama de cullurt si religii se adauga la problema refugiatilor. Exista de asemenea si 300.000 de membri palestinieni independenti ai comunitatii Iordaniei de est.

Iordania