Enciclopedia clopotel

Anatomie

ANATOMIA este stiinta care se ocupa cu studiul formei si structurilor corpului omenesc viu in dinamica ontogenetica si functionala. 

Cu timpul din anatomie s-au desprins discipline complementare, precum histologia (ramura a biologiei care studiaza formarea, evolutia si compozitia tesuturilor organice), embriologia (parte a biologiei care se ocupa cu studiul embrionului in toate fazele dezvoltarii lui, de la formarea celulei-ou pana la ecloziune sau nastere), biologia celulara (stiinta care studiaza materia vie sub toate aspectele ei).

celula umanaAnatomia poate fi clasificata astfel: 
 1. dupa obiectul studiului: anatomia vegetala, animala sau umana;
 2. dupa modul de aborbare al obiectului de studiu: aceasta clasificare aplicandu-se de obicei anatomiei animale si celei umane.  

 • Anatomia topografica: studiaza pozitiile diferitelor elementele antomice precum si raporturile dintre acestea

 • Anatomia descriptiva sau generala: studiaza tesuturile si organele tinand seama si de proprietatile lor fiziologice si urmareste organizarea acestora in aparate si sisteme.

 • Anatomia functionala: studiaza relatiile de cauzalitate si dependenta dintre forma, pozitia si functia diferitelor elemente anatomice.

 • Anatomia patologica: studiaza modificarile de ordin macroscopic si microscopic intervenite la nivelul organelor si tesuturilor ca urmare a unei stari patologice, sau pe cele care cauzeaza diferite stari patologice.

 • Anatomia clinica: se ocupa cu integrarea cunostintelor de anatomie in practica medicala.

 • Anatomia comparata: studiaza comparativ alcatuirea acelorasi elemente la diferite specii, cautand sa integreze diferentele si similitudinile in cadrul proceselor de evolutie, adaptare, speciatie.

 • Anatomia artistica: studiaza din punct de vedere estetic relatiile dintre dimensiunile, reliefurile si proportiile corpului uman cu scopul teoretizarii si intelegerii frumusetii.

  In functie de metode deosebim anatomia macro  de cea microscopica. Anatomia macroscopica este de fapt anatomia propriu-zisa in sensul larg si inradacinat al cuvantului. Ea cuprinde studiul corpului omenesc considerat ca un intreg, a formei organelor si raporturilor dintre ele. Anatomia microscopica studiaza elementele si structurile subsistemelor corpului uman cu ajutorul microscopului. Patrunderea anatomistului in micro  si inframicrostructura este determinata de necesitatea obiectiva a interpretarii organizarii macrostructurilor in dinamica lor functionala si ontogenetica.  

Anatomia OmuluiAnatomie

Anatomia omului este stiinta care studiaza forma, structura si modificarile morfologice ale organismului uman pe parcursul etapelor ontogenezei pre si postnatale, in stransa corelatie cu functia si intr-o viziune integrativa, unitara cu mediul ambiant.