Enciclopedia clopotel

Pinocchio

Pinocchio este un film de desen animat produs de Wald Disney in anul 1940. Bazat pe basmul "Aventurile lui Pinocchio" de Carlo Collodi, filmul a fost a doua productie Disney si s-a bucurat de acelasi succes pe care l-a avut primul desen animat Disney "Alba ca zapada si cei sapte pitici".

Povestea il are ca protagonist pe Pinocchio, o papusa de lemn, care ia nastere in mainile unui tamplar numit Geppeto. Papusa de lemn este transformata peste noapte de catre zana cea buna intr-o papusa de lemn vie. Aceasta ii spune ca daca va fi curajos, sincer si bun, va deveni intr-o zi un baiatel adevarat. Nepriceput, naiv si entuziast, Pinocchio trece prin tot felul de aventuri pana sa ajunga un copil adevarat, iar de fiecare data cand minte, nasul ii creste considerabil.

Pinocchio

Initial, Pinocchio era programat drept al treilea film Disney, dupa Bambi, insa Bambi a fost o carte mult prea greu de adaptat, asa ca povestea baietelului de lemn i-a luat-o inainte. La inceput, Pinocchio era descris ca fiind un baietel infumurat, asemanator de neastamparat si sarcastic precum papusa din povestea lui Carlo Collodi. Arata la fel ca toate celelate papusi de lemn, exceptand nasul si boneta ascutita, insa producatorul a decis ca personajul sa fie redesenat pentru a fi mai simpatic. In plus, producatorul a mai hotarat ca greierele sa devina un personaj importat in animatie, asa ca i-a apropiat asemanarea cu cea a unui om micut, fara urechi. Pe langã poveste si personaje, Pinocchio este un film de animatie impresionant, avand in vedere efectele create. Desenatorii au fost cei care au nimat totul, pana la cel mai mic detaliu: fumul de tigara, umbrele, ploaia si oceanul.

Filmul de desen animat Pinocchio a castigat doua premii Academy Awards, unul pentru coloana sonora, altul pentru cea buna melodie "When You Wish upon a Star".