Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Chiar daca totul pare perfect pentru tine, fii mai atent/a la alimentatie. De cand n-ai mai alergat?

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anii 2000 magarii omorau anual mai multi oameni decat o faceau accidentele aviatice.

› vrei mai mult

Bancul zilei

FITUICA:te uiti si castigi
ELEVUL CHIULANGIU:tanar si nelinistit
SRDINTA CU PARINTI:intalnire de gradul trei
DUPA SEDINTA:spitalul de urgenta
SFARSITUL ORELOR:am vazut si oameni feriditi
SALA DE CLASA:zona crepusculara
TEMA LA MATE:la limita imposibilului
INCEIEREA MEDIILOR:memorialul durerii
ELEVII: familia Bundy
DIRIGINTA:Xena-printesa razboinica
DIRIGINTELE:superman
SOPTITUL:doar o vorba iti mai spun
CHIULITUL DE LA ORE:sport le minut
FOAIA DUPA TEZA:alba-ca-zapada
ALOCATIA ELEVULUI:punguta cu doi bani
NOTA 3:chestiunea zilei
MEDIA 5:atingerea ingerilor
MEDIA 10 :fenomen par anormal
LUCRARE NEANUNTATA:furtuna in desert
SCOALA:amintiri did casa mortrilor
LICEUL:lantul amintirilor
FACULTATEA:om trai si om vedea
l

› vrei mai mult

Lectia de istorie: De ce este atat de celebru Galileo Galilei

23 Ianuarie 2023

Galileo Galilei

Galileo Galilei (1564-1642) este unul dintre cei mai cunoscuti savanti din istorie, care a jucat un rol deosebit de important in Revolutia Stiintifica si este renumit in special pentru conflictul avut cu Inchizitia. "Eppur si muove" este cea mai cunoscuta fraza atribuita lui Galileo Galilei, cu care i-ar fi sfidat pe mai marii Bisericii. A rostit sau nu aceste cuvinte Galileo Galilei? Aflam impreuna in cele ce urmeaza.


Galileo Galilei, sustinator al teoriei heliocentrice a lui Copernicus


Astronom, matematician, inginer, fizician si filosof, Galileo Galilei a fost un mare sustinator al teoriei heliocentrice, care spune ca Soarele se afla in centrul sistemului nostru si ca planetele se invart in jurul lui. Convingerea sa i-a adus acuzatii de erezie din partea Inchizitiei romane, care l-a condamnat la inchisoare la domiciliu pe viata si l-a fortat sa se dezica de teoriile sale.


Galileo Galilei a fost indrumat spre medicina de tatal sau, desi isi dorea sa devina preot. Ulterior a renuntat la studiile la Universitatea din Pisa si s-a aplecat asupra matematicii si a stiintelor exacte. El a inventat termoscopul, un „stramos” al termometrelor de azi, si a devenit profesor de matematici la Universitatea din Pisa. A predat acolo intre 1589 si 1592, iar apoi s-a mutat la Padova, pentru a preda geometrie, mecanica si astronomie.


Cum si-a construit un telescop si a demonstrat ca planetele se invart in jurul Soarelui


Dupa ce a aflat despre inventia telescopului, in 1609 si-a construit singur un astfel de dispozitiv si a inceput sa studieze cerul si astrele. Asa a descoperit ca luna nu era plata, cum se credea, ci ca are forma sferica, iar la suprafata ei se regasesc munti si cratere. A studiat si planeta Venus si a constatat ca si aceasta, la fel ca Luna, are mai multe faze, descoperire ce l-a ajutat sa demonstreze ca se invarte in jurul Soarelui. Tot el a descoperit satelitii lui Jupiter, care se invart in jurul sau, nu a Pamantului, ceea ce demonta o data in plus teoria geocentrica (potrivit careia Terra ar fi fost centrul sistemului nostru planetar).


Galileo Galilei era tot mai convins ca teoria heliocentrica a lui Copernicus putea fi dovedita, desi contrazicea doctrina Bisericii. Galileo era un om credincios, dar nu a considerat niciodata ca teoria heliocentrica vine in contradictie cu Biblia, ci doar aduce o perspectiva stiintifica diferita celei pamantene.


Teoriile lui Galilei l-au adus in atentia Inchizitiei


Dupa ce l-a acuzat pe Copernicus de erezie, Inchizitia s-a indreptat si impotriva lui Galileo Galilei. I-a interzis sa mai predea, in 1616, si sa apere teoria heliocentrica in vreun fel. Galileo a respectat ordinele timp de 7 ani, iar in 1623, cand prietenul sau Maffeo Barberini a devenit Papa Urban al VIII-lea, a primit permisiunea de a-si continua cercetarea si de a o publica. I s-a pus, insa, o conditie: sa fie obiectiv si sa nu sustina heliocentrismul.


A publicat, in 1632, „Dialog despre cele doua sisteme principale ale lumii”, lucrare construita ca o conversatie intre trei personaje: un sustinator al teoriei lui Copernicus, un adversar al acestea si un personaj impartial. Inchizitia nu a considerat neutra aceasta opera, iar Galileo Galilei a fost judecat la Roma sub acuzatia de erezie. Dupa un proces ce a durat 10 luni, dupa numeroase amenintari cu tortura, Galileo a recunoscut ca opera sa sustinea heliocentrismul si a fost condamnat pentru ca nu s-a dezis de convingerile sale. Considerat eretic, a fost tinut in arest la domiciliu pana la finalul vietii sale.


Eppur si muove” - cea mai cunoscuta fraza atribuita lui Galileo Galilei


„Eppur si muove”, in traducere si „si totusi se misca” este o expresie atribuita lui Galileo Galilei, ca o modalitate de a-si sustine teoria ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Nu exista dovezi care sa ateste faptul ca el chiar ar fi rostit aceste vorbe, insa fraza apare intr-o pictura a spaniolului Bartolome Esteban Murillo, in care Galileo arata cu degetul spre aceasta expresie, scrisa pe un perete al inchisorii.


In viata privata, Galileo Galilei a fost un bun catolic. Cu toate acestea, a avut trei copii in afara casniciei cu Marina Gamba. Cele doua fiice, Virginia si Livia, nu au fost niciodata recunoscute oficial, asa ca au fost indreptate spre viata monahala pentru ca nu s-ar fi putut casatori fara zestre. Fiul, Vincenzo, a fost recunoscut ulterior ca fiu legitim al lui Galileo si a devenit mosternitorul sau legal si un muzician cunoscut.


Galileo Galilei a murit la 77 de ani si trupul sau este inhumat in corpul central al Bazilicii Sfintei Cruci din Florenta. Mormantul sau nu a fost mereu acolo, deoarece la moartea sa Papa Urban al VIII-lea s-a opus demersului ducelui de la acea vreme al Toscanei, Ferdinand al II-lea, din cauza condamnarii pentru erezie.

Testeaza-ti cunostintele despre ce ai citit mai sus

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri