Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Starea ta de sanatate nu este tocmai buna si din aceasta cauza, esti cumva nevoit/a sa renunti la ce aveai in plan. Totusi, nu e cazul sa te intristezi, iti vei reveni rapid si vei face in alta zi ce ti-ai propus sa faci azi.

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anii 2000 in Australia erau de 10 ori mai multe oi decat oameni.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Cum e un unghi, cand nu e drept?
- ???????
- Stramb.

› vrei mai mult

Femeia celebra care si-a lasat amprenta asupra stiintei: Marie Curie

18 Noiembrie 2022

Marie Curie

Zi de zi se fac in lume descoperiri care pot schimba radical lucruri pe care le stiam sau care fac lumina in zone destul de neclare. Acum avem la dispozitie tehnologii de ultima generatie si resurse nebanuite pe care oamenii de stiinta le pot folosi in interesul progresului. Dar in urma cu zeci de ani descoperirile stiintifice erau cu atat mai valoroase, cu cat mijloacele ce puteau fi folosite erau mai reduse. Chiar si asa, multi oameni de stiinta au ramas in istorie, iar acum vorbim despre Marie Curie, prima femeie care a castigat Premiul Nobel si primul om de stiinta care a castigat distinctia de doua ori in doua domenii diferite, fizica si chimie.


Realizarile sale in domeniul stiintei au adus-o pe Marie Curie la catedra prestigioasei universitati Sorbona, din Paris.


 Cum a scris Marie Curie istorie in stiinta


Nascuta Maria Sklodowska, la 7 noiembrie 1867, fiica a unei pianiste si a unui profesor de fizica si matematica, cea care avea sa devina o somitate a dovedit inca din copilarie o memorie iesita din comun si o aplecare catre domeniul stiintei.


Desi a absolvit liceul la varsta de 16 ani, a fost nevoita sa se angajeze, mai intai ca profesoara, apoi ca guvernanta, in loc sa isi continue studiile. Cu banii castigati, a ajutat familia sa plateasca studiile la Medicina pentru sora sa mai mare, intelegerea fiind ca ulterior aceasta sa ii intoarca favoarea.


Desi intrase in campul muncii, Maria Sklodowska nu a renuntat la visul sau de a-si continua studiile. A plecat la Paris in 1891, pentru a studia fizica si matematica la Sorbona. A cunoscut oameni de stiinta deja consacrati, intre care Charles Maurain, Aime Cotton sau Jean Perrin, iar dupa 2 ani obtinea licenta la fizica avand cea mai mare nota dintre colegii sai. Dupa inca un an a obtinut licenta si in matematica, iar in 1894 l-a cunoscut pe Pierre Curie, cu care s-a casatorit dupa numai un an.


 Soti si colegi de cercetare


Relatia dintre Marie si Pierre Curie nu a fost doar una personala. Cei doi s-au sprijinit reciproc in cercetarile lor, iar reusitele au facut inconjurul lumii. Ei au descoperit poloniul, element chimic denumit astfel chiar de Marie Curie, in cinstea tarii sale natale, dar si radiul. Au descoperit radioactivitatea spontana, fapt pentru care au fost si laureati ai Premiului Nobel pentru Fizica in 1903, impreuna cu Henri Becquerel.


Marie Curie nu s-a oprit aici, ci a depus eforturi intense pentru folosirea proprietatilor elementelor radioactive in medicina. A continuat activitatea de studiu si cercetare desi era deja mama, fiicele sale Irene si Eva venind pe lume in 1897, respectiv 1904. Irene chiar le-a calcat pe urme parintilor sai, urmand o cariera in stiinta, iar in 1935 a primit, la randul ei, Premiul Nobel, dupa ce a descoperit radioactivitatea artificiala.


Cum a ajuns Marie Curie prima femeie profesor la Sorbona


In vremuri in care femeile erau vazute strict ca sotii si casnice, Marie Curie a ajuns in urma tragediei care a dus la moartea sotului ei, in 1906, sa predea la Universitatea Sorbona. A preluat postul lui Pierre Curie si a indrumat o multime de studenti pe calea stiintei. In paralel cu activitatea didactica, Marie Curie si-a continuat munca de cercetare si in cativa ani a reusit sa izoleze radiul, ceea ce i-a adus, in 1911, un nou Premiu Nobel, de aceasta data pentru chimie.


In timpul Primului Razboi Mondial Marie Curie a plecat impreuna cu fiica ei cea mare, Irene, pe front. Acolo a infiintat pncte d eprim ajutor chiar in apropiere de linia frontului, astfel incat soldatii raniti in lupte sa nu fie nevoiti sa se deplaseze prea mult pentru a primi ingrijiri medicale. Si-a pus toate cunostintele in slujba omenirii, dar anii de studiu al elementelor radioactive i-au daunat. Spre sfarsitul vietii a fost diagnosticata cu o boala similara leucemiei, care a progresat rapid. In 1934 s-a internat la un sanatoriu, iar in vara aceluiasi an, pe 4 iulie, a decedat.


In urma sa au ramas descoperiri care sunt si azi foarte utile in medicina, asa ca putem spune ca Marie Curie a fost una dintre marile femei care si-au pus amprenta asupra stiintei.
Marie Curie

Testeaza-ti cunostintele despre Marie Curie dupa ce ai citit acest articol!

Citeste si articolele de mai jos: 

Regine celebre care au ramas in istorie
Ora de istorie: Regii si reginele Romaniei
Care este istoria semnalului SOS si cand a fost folosit prima data

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri