Enciclopedia clopotel

Vasile Voiculescu

(13.10.1884 - 26.04.1963)

Vasile Voiculescu

Vasile Voiculescu s-a nascut la Parscov (Buzau), intr-o familie de tarani. Face liceul si Facultatea de Medicina la Bucuresti. Practica medicina mai intai prin tara, apoi se stabileste la Bucuresti. In 1916 debuteaza cu un volum de versuri.

Voiculescu se numara printre colaboratorii revistei Gandirea si scrie versuri traditionaliste, care surprind spatiul romanesc in imagini de slava (Din tara zimbrului, Parga), dar si poezie mistica. Versuri de acest din urma tip nu sunt numai in volumul sau cel mai important Poeme cu ingeri, ci si in poeziile din ultima perioada a vietii, care, sub titlul inselator Ultimele sonete inchipuite ale lui Shakespeare, aduna imnuri de slava inchinate lui Cristos si transfigureaza iubirea mistica.

De asemenea, Voiculescu a scris si povestiri fantastice (Iubire magica, Lostrita), precum si un cutremurator roman realist Zahei Orbul. Existenta acestui poet este marcata fatal de intemnitarea nedreapta in timpul dictaturii comuniste, pe cand se afla la varsta senectutii.