Enciclopedia clopotel

George Calinescu

(2.07.1899 - 12.03.1965)

George Calinescu

Scriitorul se naste la Bucuresti si este infiat de catre Maria si Constantin alinescu. Adolescenta lui este marcata de moartea tatalui si mutarea la Iasi. Urmeaza cursurile Liceului la Gheorghe Lazar, in Bucuresti, apoi Liceul Internat din Iasi, iar examenul de bacalaureat il sustine la Liceul Mihai Viteazul din Bucuresti.

Se inscrie la Facultatea de Litere si Filozofie a Universitatii bucurestene, luandu-si licenta in italiana-franceza si in romana. Colaboreaza la numeroase reviste, face traduceri, scrie carti si se impune in critica literara romaneasca prin studiul Opera lui Mihai Eminescu (1934-1936).

Se dedica unei cariere universitare, mai intai la Iasi, apoi la Bucuresti. Dupa instalarea comunismului, Calinescu se bucura de prestigiu academic si un timp se implica si in activitati politice, ca deputat. Ramane in constiinta generala in primul rand ca autor al unei lucrari fara egal - Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent (1941). A scris numeroase studii de istorie si critica literara, dar si versuri, teatru, mai cu seama romane realiste: Cartea nuntii, Enigma Otiliei (1938), Bietul Ioanide, Scrinul negru.