Enciclopedia clopotel

Vasile Alecsandri

(21.07.1821 - 22.08.1890)

Vasile Alecsandri

Vasile Alecsandri s-a nascut la 21 iulie sau poate la 14 iunie, in anul 1818 ori in 1821, la Bacau, in Moldova, intr-o familie de boieri, avand parte de o educatie aleasa. El ia ca reper in formarea sa intelectuala cultura franceza (isi da bacalaureatul la Paris,unde urmeaza apoi studii de literatura clasica) si folclorul romanesc. In 1840, impreuna cu Negruzzi si Kogalniceanu, devine director al Teatrului National din Iasi, contribuind astfel la fundamentarea teatrului in limba romana.

Participa cu entuziasm si implicare la mai toate evenimentele mari ale veacului sau, cu precadere la revolutia de la 1848, la Unirea Principatelor Romane, din 1859, si la Razboiul pentru Independenta (1877). Inzestrat cu inteligenta si rafinament spiritual, beneficiind si de educatia sa, dar si de pozitia sociala de boier cu ranguri numeroase, Alecsandri a avut si o intensa activitate diplomatica, prin care a contribuit decisiv la situarea politica a Principatelor in plan european.

A scris poezii, multe inspirate din folclor, precum volumele Doine si Lacramioare, sau din situatia sociala (volumul Margaritarele) si istorica (Ostasii nostri). Totodata este initiatorul pastelului romanesc printr-un volum de versuri dedicate naturii. In domeniul dramaturgiei a dat una dintre primele drame ale literaturii noastre (Despot-Voda), comedii (Chirita in provincie, Iesii in carnaval), numeroase vodeviluri si "canticele vesele", prin aceasta contribuind la inceputurile teatrului romanesc. De asemenea, a scris si proza: Istoria unui galban si-a unei parale, Balta Alba, romanul Dridri etc.

S-a stins din viata la 22 august 1890, la conacul sau de la Mircesti.